Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΓιατί ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΟΛΠ ξεχώρισαν το Μάρτιο και το πρώτο...

Γιατί ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΟΛΠ ξεχώρισαν το Μάρτιο και το πρώτο τρίμηνο

Μολονότι ο Μάρτιος ήταν μήνας διόρθωσης για το μεγαλύτερο τμήμα του ταμπλό, ασχέτως αν αυτό δεν είχε μεγάλη αντανάκλαση στο Γενικό Δείκτη ο οποίος βρήκε στηρίξεις από επιλεγμένα blue chips, εντούτοις υπήρξαν κάποιες μετοχές που έδωσαν σημαντικές αποδόσεις, τόσο το Μάρτιο όσο, κυρίως, το πρώτο τρίμηνο.

Στην κορυφή αυτής της κατηγορίας μετοχών από τις… μεγάλες του Χ.Α. βρίσκουμε τις Σαράντης και ΓΕΚ Τέρνα από που ήταν οι κορυφαίες σε απόδοση στον Large Cap το Μάρτιο με +28% και +18,50% αντίστοιχα, ενώ και το τρίμην πήγαν καλά. Συνάμα, από τον Mid Cap ξεχώρισε η μετοχή του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας, ο ΟΛΠ, που ενισχύθηκε κατά 11,40% το Μάρτιο ενώ κερδίζει 24,10% το 2024.

Σαράντης: Ξεχώρισε με έμφαση το Μάρτιο, κλείνοντας στην τελευταία συνεδρίαση στα 11,74 ευρώ που είναι νέα υψηλά τουλάχιστον έξι ετών. Πρόσφατα, η Eurobank Equities σε ανάλυσή της, ανέβασε την τιμή στόχο από τα 10,60 στα 14,50 ευρώ συστήνοντας αγορά. Πλέον έχει ανέβει και η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας που διαμορφώνεται στα 784,8 εκατ. ευρώ και έχει πάρει κεφάλι έναντι των ElvalHalcor, Autohellas, ΕΥΔΑΠ και Quest Holdings. Τα αποτελέσματα για τη χρήση του 2023 ήταν εξαιρετικά και έδειξαν ότι ο όμιλος έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα. Από την αρχή του 2024 η Σαράντης κερδίζει 40,1%, αποτελώντας την κορυφαία μετοχή του FTSE 25.

ΓΕΚ Τέρνα: Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας υπογράφηκε και το τεράστιο έργο της Εγνατίας Οδού, με τον όμιλο πλέον να έχει υπό την αιγίδα του τα κορυφαία projects που μέλλουν να υλοποιηθούν στη χώρα μας, όπως είναι το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το καζίνο στην Αθήνα, την Αττική Οδό και πολλά άλλα. Η μετοχή το μήνα Μάρτιο έκανε την έκπληξη με άνοδο 18,50% βγάζοντας το μήνα στα 16,88 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 24 ετών. Ώθηση λαμβάνει και από την κινητικότητα που φαίνεται να υπάρχει για την πώληση της Τέρνα Ενεργειακής σε αραβικά κεφάλαια, κάτι που αν γίνει θα δώσει σημαντικές ανάσες από πλευράς μείωσης δανεισμού στο μητρικό όμιλο. Από την αρχή του χρόνου η ΓΕΚ Τέρνα είναι στο +28,30%.

ΟΛΠ: Εξαιρετική είναι η εικόνα του ΟΛΠ, που έδωσε άνοδο 11,40% το Μάρτιο, ανεβάζοντας την απόδοση το πρώτο τρίμηνο στο +24,10%. Η μετοχή στην τελευταία συνεδρίαση έκλεισε στα 28,80 ευρώ, που είναι νέα υψηλά 16 ετών περίπου, καθώς σε αυτά είχε να βρεθεί από τον Ιανουάριο του 2008. Πλέον, έχει περάσει στη δεύτερη θέση των αποτιμήσεων στον Mid Cap με 720 εκατ. ευρώ, έχοντας υποσκελίσει την Intralot, ενώ πλέον βρίσκεται μόνο πίσω από την Intrakat που προηγείται με 863 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο θα δοθεί η μάχη για την είσοδο στον Large Cap. Την Παρασκευή ανακοίνωσε αποτελέσματα χρήσης 2023 και ήταν τα καλύτερα που πέτυχε ποτέ, με κύκλο εργασιών 219,8 εκατ. (+12,9%), καθαρά κέρδη 66,8 εκατ. ευρώ (+26,3%) και μέρισμα 1,34 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 29% σε σχέση με το 2022 όπου ήταν 1,04 ευρώ.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ