Ανοδική επίδραση του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στον πληθωρισμό, αλλά και σημαντικές ενεργειακές και κλιματικές πολλαπλές προκλήσεις “βλέπει” ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας με βάση όσα είπε χθες στην εκδήλωση του Ελληνο-Iσραηλινού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Τεχνολογίας.
“Ο πληθωρισμός, βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ), το 2024 διαμορφώθηκε σε 3,0%, από 4,2% το 2023, αντανακλώντας τη μεγάλη μείωση των τιμών των ενεργειακών αγαθών και τη σημαντική αποκλιμάκωση του πληθωρισμού των ειδών διατροφής. Μέχρι το 2026 ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το στόχο της ΕΚΤ (2%), αλλά θα παραμείνει ελαφρά πάνω από αυτόν (2,2%), λόγω κυρίως του υψηλότερου ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης, ενώ το 2027 αναμένεται μια εφάπαξ μικρή επιτάχυνσή του λόγω της ανοδικής επίδρασης του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων στον πληθωρισμό της ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών αναμένεται να είναι πιο επίμονος σε σχέση με τον πληθωρισμό των λοιπών συνιστωσών, αντανακλώντας κυρίως τις αναμενόμενες αυξήσεις στην αμοιβή της εργασίας” ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι « η οικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, καθώς αυτές θα διασφαλίσουν τη δημιουργία ενός βιώσιμου παραγωγικού υποδείγματος που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης.
Παράλληλα, ο κ, Στουρνάρας υποστήριξε η (i) ένταση των γεωπολιτικών αντιπαραθέσεων, (ii) ο γεωοικονομικός κατακερματισμός και η αναβίωση της τάσης προς τον εμπορικό προστατευτισμό, (iii) η κλιματική κρίση, (iv) η ενεργειακή ασφάλεια, (v) η μετάβαση προς μια βιώσιμη και κυκλική οικονομία, καθώς και (vi) η επέλαση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών και ειδικότερα της τεχνητής νοημοσύνης δημιουργούν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομία.
“Λαμβάνοντας υπόψη τις αβεβαιότητες και τους κινδύνους που συνδέονται με το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, καθώς και τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, η οικονομική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα διασφαλίσουν τη δημιουργία ενός βιώσιμου παραγωγικού υποδείγματος που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα με στόχο την επιτάχυνση της οικονομικής μεγέθυνσης. Κάτι τέτοιο απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη υλοποίηση των δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίες θα διευκολύνουν την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Η επίτευξη των ανωτέρω στόχων, σε συνδυασμό με τη διαφύλαξη της δημοσιονομικής αξιοπιστίας και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, θα ενισχύσει τις θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και θα συμβάλει σε περαιτέρω αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου” σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.
Ελλάδα – Ισραήλ
Επίσης ο Διοικτηής της ΤτΕ εστίασε στην ενεργειακή σχέση με το Ισραήλ.
“Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδος και Ισραήλ στα θέματα της ενέργειας αποτελεί τα τελευταία χρόνια θεμέλιο της διμερούς σχέσης, με πολλαπλά οφέλη τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Ειδικότερα, τόσο οι κοινές πρωτοβουλίες για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της Ανατολικής Μεσογείου όσο και η πρόσφατη στρατηγική συμφωνία για την προώθηση της περιφερειακής ενεργειακής σταθερότητας και την ανάπτυξη καινοτόμων ενεργειακών έργων αναδεικνύουν τη σημασία αυτής της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.
Ταυτόχρονα, η πρόσφατη διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών προωθεί καίρια έργα για την περιφερειακή ενεργειακή σταθερότητα, συμπεριλαμβανομένου του υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας (Great Sea Interconnector), δημιουργώντας έναν “πράσινο” διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας που θα συνδέει το Ισραήλ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω της Ελλάδος.
Τόσο η Ελλάδα όσο και το Ισραήλ είναι χώρες που αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής μετάβασης. Αυτή η συνεργασία αναμένεται να ενισχύσει τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και να συμβάλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής, προωθώντας παράλληλα τη μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας. Για παράδειγμα, η Ελλάδα μπορεί να γίνει ο βασικός κόμβος μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Ισραήλ στην Ευρώπη, γι’ αυτό και πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές για αποθήκευση LNG .
Συνολικά, οι προοπτικές των οικονομικών σχέσεων Ελλάδος και Ισραήλ, ιδίως στον τομέα της ενέργειας, είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, με κοινές πρωτοβουλίες που ενισχύουν την περιφερειακή συνεργασία και συμβάλλουν στην ενεργειακή ασφάλεια και βιωσιμότητα.
Η στρατηγική αυτή συνεργασία, εν μέσω γεωπολιτικών προκλήσεων, προωθεί την περιφερειακή σταθερότητα και ενδυναμώνει τη θέση και των δύο χωρών στη διεθνή σκηνή.”