Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΓεω-επιχειρηματίες: Από τον Ιάσονα στον Έλον Μάσκ, του Βασίλη Κοψαχείλη

Γεω-επιχειρηματίες: Από τον Ιάσονα στον Έλον Μάσκ, του Βασίλη Κοψαχείλη

Ποιοι είναι; Πως επηρεάζουν τις παγκόσμιες εξελίξεις; Πως αθέατα οικοδομούν το αύριο της παγκόσμιας πολιτικής;

Ο Βασίλης Κοψαχείλης μας μιλά για την Γεω-επιχειρηματικότητα. Μία νέα έννοια, συμπληρωματική της γεωπολιτικής και της γεω-οικονομίας στη γεωστρατηγική ανάλυση. Είναι ο κρίκος που έλλειπε στην ερμηνεία εξελίξεων του παρελθόντος και ένας καλύτερος οδηγός για το παρόν και το μέλλον του κόσμου μας. Με την γεω-επιχειρηματικότητας, ξεκαθαρίζει το τοπίο ποιοι θα μείνουν πίσω και ποιοι πιθανόν θα ηγηθούν στο μέλλον.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος, υπό την επιστημονική διεύθυνση του καθηγητή Κωνσταντίνου Φίλη και δημοσιεύουμε ένα απόσπασμα.

«Η έννοια της γεω-επιχειρηματικότητας γίνεται καλύτερα αντιληπτή ιστορικά, και μέσα από τις λύσεις που έδωσε απέναντι στα αδιέξοδα της κάθε εποχής. Για παράδειγμα, σε μία δύσκολη περίοδο για την Ευρώπη, οι Ιππότες του Ναού έφεραν μια συνολική διασφάλιση, που κράτησε την Ευρώπη διατηρήσιμη. Οι ανακαλύψεις του Κολόμβου και άλλων εξερευνητών, ξεμπλόκαραν την Ευρώπη από την απομόνωση. Ο Φούγκερ επένδυσε στη συγκρότηση μιας ισχυρής αυτοκρατορίας στην Κεντρική Ευρώπη. Ο Ιβάν ο Τρομερός ζήτησε από τους Στρογκάνοφ να του φέρουν στο πιάτο 13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, από τα Ουράλια ως τον Ειρηνικό. Η ανάγκη επιβίωσης οδήγησε τους Άγγλους πειρατές και εμπόρους να φτιάξουν ένα παράλληλο κράτος με την ενδυμασία εμπόρου, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο Edmund Burke για την Αγγλική Εταιρεία Ανατολικών Ινδιών. Και αργότερα ήρθε η ανάδειξη της Αμερικανικής ισχύος χάρη σε προσωπικότητες όπως ο Ροκφέλερ, ο Φορντ, ο Watson και ο Σόρος. Σήμερα οι ΗΠΑ παραμένουν κυρίαρχες, χάρη σε γεω-επιχειρηματίες όπως ο Έλον Μάσκ. Ανταγωνιστές, όπως η Κίνα, στηρίζονται στους δικούς τους γεω-επιχειρηματίες για να επικρατήσουν στο παγκόσμιο παιχνίδι ισχύος.»

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ