Σάββατο, Ιανουάριος 11, 2025
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓερμανία: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο και κάμψη της ανάπτυξης...

Γερμανία: Μικρή αύξηση του πληθωρισμού για τον Ιούλιο και κάμψη της ανάπτυξης για το β’ τρίμηνο

Μικρή αύξηση του πληθωρισμού καταγράφηκε τον Ιούλιο, ενώ στην οικονομία διαψεύσθηκαν οι προβλέψεις για ελαφρά ανάκαμψη κατά το β’ τρίμηνο του έτους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός στην Γερμανία αυξάνεται και πάλι, έπειτα από συνεχή πτωτική πορεία μηνών. Τον Ιούλιο, οι τιμές καταναλωτή ήταν κατά 2,3% υψηλότερες από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Τον Ιούνιο καταγράφηκε αύξηση του πληθωρισμού κατά 2,2%, έπειτα από 2,4% τον Μάιο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, ο πληθωρισμός οφείλεται κυρίως στις υπηρεσίες, όπου οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 3,9% κατά μέσο όρο, λόγω των αυξήσεων στις αποδοχές των εργαζομένων, καθώς πολλοί εργοδότες μεταφέρουν το υψηλότερο μισθολογικό κόστος στους πελάτες τους. Την ίδια ώρα οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 1,7% και τα τρόφιμα κοστίζουν κατά 1,35 περισσότερο από ό,τι τον Ιούλιο του 2023. Ο λεγόμενος βασικός πληθωρισμός πάντως – για τον οποίο δεν υπολογίζονται οι διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων – παρέμεινε στο 2,9%.

Σύμφωνα ωστόσο με τον οικονομολόγο Σάσα Μέρλε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχου, ο πληθωρισμός είναι πιθανό να υποχωρήσει τους επόμενους μήνες, διότι οι κλάδοι που σχετίζονται με τους καταναλωτές εκτιμάται ότι δεν σχεδιάζουν αύξηση στις τιμές τους. Ο στόχος βέβαια της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό είναι περιορισμός κάτω από το όριο του 2%.

Την ίδια ώρα το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,1% για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω της μείωσης των επενδύσεων των επιχειρήσεων σε εξοπλισμό, δηλαδή μηχανήματα και κτίρια. Κατόπιν αυτού, η γερμανική οικονομία αναπτύσσεται με υστέρηση σε σχέση με άλλα μεγάλα κράτη της Ευρωζώνης. «Η απροσδόκητη πτώση του ΑΕΠ κατά 0,1% στο β’ τρίμηνο δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για σημαντική ανάκαμψη στη Γερμανία», δήλωσε στο ARD ο Γεργκ Κρέμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. Οι ειδικοί που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters ανέμεναν προηγουμένως ελάχιστη αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1 τοις εκατό – μετά από 0,2 τοις εκατό στην αρχή του έτους. Ως βασικές αιτίες της δυσκολίας της γερμανικής οικονομίας να ξεφύγει από τιμές κοντά στο μηδέν αναφέρονται από τους οικονομολόγους οι δυσκολίες που οφείλονται στην τοποθεσία της χώρας και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. «Η συνεχώς μειούμενη συσσώρευση παραγγελιών στη βιομηχανία δεν είναι τυχαία, θέτει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας», λέει επίσης στο ARD ο Αλεξάντερ Κρούγκερ, επικεφαλής οικονομολόγος της ιδιωτικής τράπεζας Hauck Aufhäuser Lamp και επισημαίνει ότι, ταυτόχρονα, η Κίνα έχει χάσει τη δυναμική της ως μοχλός ανάπτυξης στις παγκόσμιες αγορές, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των χρεοκοπιών εταιρειών στο εσωτερικό. «Η γερμανική οικονομία έχει κολλήσει στην κρίση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ifo Κλέμενς Φουστ.

Η διάθεση στο μεταξύ των καταναλωτών φάνηκε να αλλάζει αισθητά, κυρίως κατά τις τέσσερις εβδομάδας του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το οποίο διοργανώθηκε στην Γερμανία τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο. Η προθυμία για αγορές ήταν αισθητά μεγαλύτερη σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2022, αλλά δεν είναι σαφές αν πρόκειται για βιώσιμη αλλαγή ή για «βραχυπρόθεσμη έξαρση», η οποία τροφοδοτήθηκε από την «ευφορία του Euro», τονίζει ο υπεύθυνος ερευνών καταναλωτών Ρολφ Μπουρκλ.

Για την τόνωση της οικονομίας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενέκρινε πρόσφατα πακέτο ανάκαμψης το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση της θέσης της χώρας, με κίνητρα επενδύσεων για τις επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα μέτρα της θα αποφέρουν περίπου μισή ποσοστιαία μονάδα επιπλέον ανάπτυξης το επόμενο έτος, το οποίο μεταφράζεται σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την πλευρά του παραμένει απαισιόδοξο στην εκτίμησή του για το γερμανικό ΑΕΠ και προβλέπει ανάπτυξη μόλις 0,2% για το τρέχον έτος.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ