Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΓαλλία: Οι πιο σημαντικές βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών

Γαλλία: Οι πιο σημαντικές βουλευτικές εκλογές των τελευταίων ετών

Οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία είναι από τις πιο σημαντικές των τελευταίων δεκαετιών, τόσο για τη χώρα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Μετά από δεκαετίες όντας πολιτικοί παρίες, η ακροδεξιά στη Γαλλία βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ να σχηματίσει κυβέρνηση μετά από τις βουλευτικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων ξεκινά σήμερα Κυριακή 30 Ιουνίου και ο δεύτερος στις 7 Ιουλίου.

Η Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας έχει 577 έδρες, μία για κάθε εκλογική περιφέρεια. Για την απόλυτη πλειοψηφία ένα κόμμα χρειάζεται 289 έδρες. Στην απερχόμενη κυβέρνηση, η συμμαχία του Μακρόν είχε μόνο 250 έδρες και έτσι χρειαζόταν την υποστήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει νόμους.

Εάν ένας υποψήφιος εξασφαλίσει στον πρώτο γύρο σχεδόν το 25% των ψήφων, κερδίζει την έδρα. Ωστόσο, οι περισσότερες εκλογικές μάχες οδηγούνται σε δεύτερο γύρο, μία εβδομάδα αργότερα. Μόνο όσοι κέρδισαν πάνω από 12,5 επιτρέπεται να θέσουν υποψηφιότητα στον δεύτερο γύρο, κάτι που σημαίνει ότι συνήθως δίνεται μάχη μεταξύ δύο υποψηφίων. Σε αυτό το στάδιο, ορισμένοι υποψήφιοι μπορεί να αποχωρήσουν για να δώσουν σε άλλους περισσότερες πιθανότητες νίκης.

Με βάση τις τελευταίες δημοκοπήσεις το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα Εθνικός Συναγερμός (RN) της Μαρίν Λεπέν αύξησε περαιτέρω το ποσοστό του ενόψει του πρώτου γύρου των βουλευτικών εκλογών και πιθανόν συγκεντρώσει το 37% των ψήφων, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Les Echos.

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde αναφέρει ότι με βάση δημοσκοπικές εκτιμήσεις η συμμετοχή θα κυμανθεί ανάμεσα στο 60% και το 65%, δηλαδή θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 2022. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως με μία αποχή της τάξης του 50% για να προκριθεί το τρίτο κόμμα στον δεύτερο γύρο θα πρέπει να συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο σχεδόν το 25% των ψηφισάντων.

Το μετεκλογικό τοπίο

Σε ό,τι αφορά τώρα το μετεκλογικό τοπίο, στην όχι πιθανή περίπτωση που κάποιο κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στην Εθνοσυνέλευση τότε επί της ουσίας θα επιβάλει στον πρόεδρο Μακρόν το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού της χώρας. Αν το κόμμα αυτό είναι ο Εθνικός Συναγερμός, ο όποιος φλερτάρει με την κοινοβουλευτική αυτοδυναμία, τότε για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της σύγχρονης Γαλλίας θα υπάρξει συγκατοίκηση στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας που δεν θα είναι κατά κάποιο τρόπο «εποικοδομητική». Ο επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού Ζορντάν Μπαρντελά κατέστησε άλλωστε σαφές ότι δε σκοπεύει να γίνει «συνεργάτης» του Γάλλου προέδρου.

Από άλλη, αν κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε δύο ενδεχόμενα υπάρχουν: είτε αυτό της συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με την αριστερή παράταξη, αν βεβαίως μπορούν από κοινού να αποκτήσουν την απόλυτη πλειοψηφία, είτε του σχηματισμού μίας «κυβέρνησης προσωπικοτήτων» που δεν θα κινδυνεύει να πέσει από πρόταση μομφής. Το να συνεχίσει να κυβερνά την χώρα η παράταξη Μακρόν χωρίς να έχει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία υπήρξε εξαιρετικά δύσκολο τα τελευταία δύο χρόνια που ήταν πρώτο κόμμα και είχε τουλάχιστον την σχετική πλειοψηφία. Το να συνεχιστεί ίδια κατάσταση με την παράταξη Μακρόν να είναι το τρίτο κόμμα στη Γαλλία, δεν φαίνεται πιθανό.

Η μόνη πολιτική εξέλιξη που θα μπορούσε να προκαλέσει νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή της χώρας είναι η παραίτηση του προέδρου Μακρόν. Κάτι που ωστόσο ο ίδιος έχει αποκλείσει κατηγορηματικά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ