Η Μαρί-Φρανς Μπουντρέ, που εργάζεται σε οίκο ευγηρίας στη Γαλλία, είδε έναν ασθενή να καταλήγει μπροστά στα μάτια της καθώς ο κορονοϊός είχε προσβάλει τους πνεύμονές του. Όταν όμως ο εργοδότης της της πρόσφερε ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, η νοσηλεύτρια δίστασε.
«Έχω κάποιες αμφιβολίες», δήλωσε η 48χρονη Μπουντρέ. «Προτιμώ να περιμένω».
Περίπου οι μισοί από τους υγειονομικούς που εργάζονται σε γαλλικούς οίκους ευγηρίας δεν θέλουν να εμβολιαστούν, σύμφωνα με ομάδα ειδικών που διαχειρίζεται την κυκλοφορία των εμβολίων στη χώρα –συγκριτικά με μόλις το 20% των ενοίκων των γηροκομείων που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Εάν ένας σημαντικός αριθμός εργαζομένων σε γηροκομεία δεν κάνει το εμβόλιο, τότε αυτοί θα μπορούσαν να μεταδώσουν την ασθένεια σε ενοίκους που δεν έχουν εμβολιαστεί και με μεγάλο κίνδυνο σοβαρής νόσησης, δήλωσαν υπέρμαχοι των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων.
Ένας λόγος για την επιφυλακτικότητα αυτή ότι πως αυτοί που συστήνουν τα εμβόλια είναι οι ίδιοι άνθρωποι –το γαλλικό κράτος– τους οποίους οι εργαζόμενοι στα γηροκομεία κατηγορούν για τους χαμηλούς τους μισθούς και τις δύσκολες εργασιακές συνθήκες, δήλωσε η Μαλίκα Μπελαρμπί, υπάλληλος σε γηροκομείο και συνδικαλίστρια.
Το θέμα δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία.
Στη Γερμανία, η εταιρία διαχείρισης οίκων ευγηρίας BeneVit Group έκανε τον Νοέμβριο έρευνα μεταξύ των εργαζομένων της και βρήκε ότι μόνο το 30% εξ αυτών ήθελαν να εμβολιαστούν.
Ο Πέτερ Μπούρι, επικεφαλής του ProSenectute, της μεγαλύτερης οργάνωσης στην Ελβετία υπέρ των δικαιωμάτων των ηλικιωμένων, δήλωσε ότι το πολύ οι μισοί από τους νοσηλευτές στον ιατρικό κάδο είναι πρόθυμοι να εμβολιαστούν.
Ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι η ταχύτητα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και οι εταιρίες ανάπτυξης εμβολίων έχουν πει ότι δεν θα κάνουν οικονομία σε ό,τι αφορά τις δοκιμές για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.
Τα ταχύτερα αποτελέσματα έχουν προκύψει από τη διενέργεια εκ παραλλήλου δοκιμών που συνήθως γίνονται διαδοχικά και μπορεί να χρειαστούν χρόνια. Οι δοκιμές για τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τις Pfizer, AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson έχουν δείξει μόνο προσωρινές παρενέργειες.
Η γαλλική ρυθμιστική αρχή για την ασφάλεια των φαρμάκων έχει ανακοινώσει ότι η διαδικασία για την έγκριση των εμβολίων διασφαλίζει πως αυτά είναι ασφαλή, ότι παρακολουθεί τις παρενέργειες και ότι δεν έχει δει κάτι που να δικαιολογεί την αναστολή της χρήσης τους.
Ο αριθμός των εργαζομένων σε γαλλικά γηροκομεία που αρνούνται να κάνουν εμβόλιο είναι ο μισός συγκριτικά με τον Δεκέμβριο, δήλωσε ο Πατρίκ Περετί-Βατέλ, επικεφαλής έρευνας στο γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικών Ερευνών.
Ωστόσο, ο ίδιος, που είναι επίσης μέλος της επιτροπής της κυβέρνησης για την πολιτική του εμβολιασμού, δήλωσε ότι για να ανοσοποιηθούν περισσότεροι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να αντιμετωπιστεί η ζημιά που έχει γίνει από τις διαμάχες για τους μισθούς και τις εργασιακές συνθήκες.
«Το θέμα είναι να κερδίσεις την εμπιστοσύνη» είπε.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ