Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒ. Κικίλιας: Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες

Β. Κικίλιας: Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες

«Δεν έχει χαθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη στην Ελλάδα. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια μας στην ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία. Θα δεχθούμε Έλληνες ομογενείς και Ουκρανούς πρόσφυγες, παρέχοντάς τους φροντίδα, άδεια παραμονής και εργασίας», δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας.

Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι υπάρχουν 50.000 πλεονάζουσες θέσεις στον ελληνικό Τουρισμό που δεν καλύφθηκαν πέρυσι από την εγχώρια αγορά. «Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι, με αξιοπρέπεια, με ευρωπαϊκές συμβάσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας να απορροφηθούν και να βοηθήσουν σε αυτόν τον κλάδο», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από το ΠΔ 80/2006, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία, ενώ την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων αναμένεται να καθορίσει τους ακριβείς όρους και συνθήκες.

«Οι εικόνες παιδιών, γυναικών, αμάχων, Ελλήνων ομογενών μας είναι συγκλονιστικές. Ζούμε μία ανθρωπιστική κρίση και σε αυτήν τη κρίση πρέπει να ενσκήψουμε με αλληλεγγύη, με ανθρωπιά και με αγάπη για αυτούς τους ανθρώπους. Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προειδοποιήσει και μιλάει για 4 εκατομμύρια ανθρώπους που ενδεχομένως θα εγκαταλείψουν την Ουκρανία λόγω του πολέμου και η Ύπατη Αρμοστεία μιλάει μέχρι στιγμής για περίπου 400.000 πρόσφυγες που έχουν διαφύγει προς τη Ρουμανία, την Πολωνία και τις γύρω χώρες. Κάποιοι από αυτούς φτάνουν και στην Ελλάδα», τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε ότι «οι ομογενείς μας, οι συμπατριώτες μας, οι ομόθρησκοί μας, αλλά και οι Ουκρανοί, όλοι οι άνθρωποι που φεύγουν από τις εστίες τους λόγω του πολέμου πρέπει να τύχουν φροντίδας, αλληλεγγύης και στήριξης στο μέτρο που μας αναλογεί».

Αναφορικά με τις επιπτώσεις πέραν της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Κικίλιας χαρακτήρισε ανυπολόγιστες αυτή τη στιγμή και τις οικονομικές επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο, την ενέργεια και την οικονομία σε ό,τι έχει να κάνει με το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο.

«Φυσικά όλο αυτό επηρεάζει και την καρδιά της οικονομίας μας που είναι ο Τουρισμός. Δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα για την Ευρώπη και τον κόσμο. Ανάλογα λοιπόν με τις εξελίξεις, γίνεται και η προεργασία για να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ενδεχομένως το όποιο πρόβλημα προκύψει», δήλωσε.

«Αυτό το οποίο υπάρχει ως τώρα είναι no-fly zone, απαγόρευση πτήσεων από τη Ρωσία προς την Ευρώπη για 3 μήνες, μέχρι την 28η Μαΐου. Δεν έχουμε στοιχεία ακόμα για το πόσο θα επηρεαστεί ο Τουρισμός. Θα πρέπει να δοθούν κάποιες μέρες και εβδομάδες προκειμένου αυτό να μπορέσει να αποτυπωθεί», τόνισε ο υπουργός Τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει και όλος ο άλλος πλανήτης ο οποίος θέλει να έρθει στην Ελλάδα. Αλλά εμάς μας απασχολεί να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για να μπορέσουμε να φέρουμε στην Ελλάδα επισκέπτες, ταξιδιώτες και τουρίστες από όλο τον κόσμο».

«Όμως, αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο προέχει και το οποίο είναι μέσα στο μυαλό μας και την καρδιά μας, πιστεύω όλων των Ελλήνων, είναι η ανθρωπιστική προσέγγιση της κατάστασης. Ελπίζω και εύχομαι να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις και να κυριαρχήσει η λογική. Οι εικόνες που βλέπουμε στην Ουκρανία είναι μη αποδεκτές, είναι γροθιά στο στομάχι», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ