Τον στόχο της Εθνικής Τράπεζας να «πρασινίσει» το δανειακό της χαρτοφυλάκιο, επισήμανε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, Γενικός Διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, μιλώντας στο «11ο Annual Capital Link Sustainability Forum».
Ο κ. Καραμούζης, ανέφερε ότι παρά την πανδημία η παγκόσμια αγορά των πράσινων ομολόγων σημείωσε νέο υψηλό το 2020, με νέες εκδόσεις ύψους 270 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο της στρατηγικής της για τη βιώσιμη ανάπτυξη η ΕΤΕ ολοκλήρωσε με επιτυχία τον προηγούμενο Σεπτέμβριο την τοποθέτηση του πρώτου Πράσινου Ομολόγου Υψηλής Εξασφάλισης στην ελληνική αγορά, ύψους 500 εκατ. ευρώ, πρόσθεσε ο κ. Καραμούζης.
Βάσει των αρχών της ICMA (International Capital Markets Association) για τα πράσινα ομόλογα, σημείωσε, η Εθνική Τράπεζα δεσμεύεται συμβατικά ότι το σύνολο των κεφαλαίων από το ομόλογο αυτό θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση έργων πράσινης οικονομίας. Ειδικότερα, έμφαση θα δοθεί στη χρηματοδότηση έργων ΑΠΕ, όπως αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκά πάρκα και μικρά υδροηλεκτρικά έργα.
Επίσης, ο κ. Καραμούζης εκτίμησε ότι στο εγγύς μέλλον θα χρηματοδοτηθούν έργα πράσινης και βιώσιμης κινητικότητας, όπως π.χ. δημιουργία σταθμών φόρτισης για ηλεκτροκίνητα οχήματα, δράσεις βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας σε κτίρια και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, αλλά και έργα κυκλικής οικονομίας, όπως μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, εργοστάσια ανακύκλωσης υλικών, κλπ.
Ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι η πρόσφατη έκδοση πράσινου ομολόγου είναι εναρμονισμένη με την ευρύτερη ESG στρατηγική της ΕΤΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται η ισχυρή δέσμευση στη χρηματοδότηση της ενέργειας, και ειδικότερα της πράσινης ενέργειας με εκταμιεύσεις 0,5 δισ. ευρώ το 2020, η προσφορά επίσης στοχευμένων «πράσινων» προϊόντων λιανικής τραπεζικής, όπως το «ESTIA Πράσινη» και το «Πράσινο Δάνειο», η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου των υποδομών της Τράπεζας (-25% τα 3 τελευταία έτη) και η εξοικονόμηση πόρων.
Στον κοινωνικό τομέα, το “S” του ESG, ο κ. Καραμούζης ανέφερε ενδεικτικά το υψηλό ποσοστό γυναικών σε όλα τα επίπεδα της ιεραρχίας, την προσφορά εξειδικευμένων προγραμμάτων, όπως π.χ. τα προγράμματα της ΕΙΒ για “Climate Action” και “Female Empowerment”, προγράμματα μικρο-χρηματοδοτήσεων μέσω του EaSI Guarantee Scheme”, την σημαντική συνεισφορά της ΕΤΕ στον πολιτισμό μέσω του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (συνεισφορά περίπου 13 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2020), την ενεργό υποστήριξη του τομέα της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένων δράσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του COVID-19 (περίπου 15 εκατ. ευρώ την περίοδο 2015-2020) και την υποστήριξη της νέας επιχειρηματικότητας μέσω του θεσμού “NBG Business Seeds” εδώ και 12 χρόνια.
Αναφορικά με τα πλεονεκτήματα των πράσινων τραπεζικών ομολόγων, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕ σημείωσε πως είναι ποικίλα για όλους τους εμπλεκόμενους: α) Για τους επενδυτές-ομολογιούχους, που μέσω των πράσινων ομολόγων ικανοποιούν την επιθυμία τους να επενδύσουν σε έργα που συντελούν στην προστασία του περιβάλλοντος και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, β) Για τους εκδότες – Τράπεζες, οι οποίες εξασφαλίζουν ρευστότητα που θα κατευθυνθεί στην υλοποίηση της στρατηγικής τους για τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ενισχύουν την εταιρική τους εικόνα και γ) Για τις επιχειρήσεις – πιστούχους, για τις οποίες η Τράπεζα έχει δεσμεύσει ένα διακριτό pool κεφαλαίων αποκλειστικά για την υλοποίηση των επιλέξιμων πράσινων έργων τους.