Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Βόμβα» τριών δισ. ευρώ από τα καύσιμα στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου

«Βόμβα» τριών δισ. ευρώ από τα καύσιμα στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου

Έλλειμμα άνω των τριών δισ. ευρώ στο ισοζύγιο των καυσίμων αναμένεται να καταγράψει η χώρα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 υπό το βάρος των διεθνών εξελίξεων.

Οι χθεσινές εξελίξεις στο ουκρανικό ήρθαν να προστεθούν σε ένα ούτως ή άλλως εκρηκτικό μείγμα: το συμβόλαιο του φυσικού αερίου για τον Μάρτιο επανήλθε πάνω από τα 71 ευρώ η μεγαβατώρα αλλά ο πονοκέφαλος έρχεται πλέον από το πετρέλαιο που πριν από λίγο ήταν μια ανάσα πριν από τα 97 δολάρια το βαρέλι για το πετρέλαιο τύπου μπρέντ και τα 94 δολάρια το βαρέλι για το αργό. Είναι θέμα ωρών η διυλιστηριακή τιμή της αμόλυβδης εδώ στην Ελλάδα να ξεπεράσει και τα 1420-1430 ευρώ ο τόνος κάτι που σημαίνει ότι η μέση τιμή της αμόλυβδης σε πανελλαδικό επίπεδο θα σπάσει πλέον και το φράγμα των 1,9 ευρώ το λίτρο.

Έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων σημαίνει πίεση στο ΑΕΠ του α’ τριμήνου. Μόνο τον Δεκέμβριο, το έλλειμμα που προήλθε από την κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών, εκτινάχθηκε στα 900 εκατ. ευρώ και το να σπάσει το φράγμα του ενός δισ. ευρώ ανά μήνα δεν είναι πλέον παρά μια ρεαλιστική πρόβλεψη. Όταν ο Δεκέμβριος έκλεινε με την τιμή του βαρελιού πετρελαίου στα 70-75 δολάρια και πλέον βρισκόμαστε μια ανάσα από τα 100 δολάρια, μόνο μια ταχύτατη εκτόνωση σε διεθνές επίπεδο (η οποία κάθε άλλο παρά φαίνεται σε αυτή τη φάση) θα απέτρεπε την τόση μεγάλη αύξηση.

Παρά τις κακές εξελίξεις στο μέτωπο της ενέργειας, στο οικονομικό επιτελείο δεν αναθεωρούν ακόμη τις εκτιμήσεις τους για ισχυρή ανάπτυξη και στο α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς. Ναι μεν το βαρίδι των καυσίμων είναι μεγάλο, αλλά από την άλλη η σύγκριση της κατανάλωσης θα γίνει με το α’ τρίμηνο του 2021 που είχαμε περιορισμούς ενώ από τις επενδύσεις αναμένεται ένα ποσό που θα κάνει τη διαφορά. Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση δεν θα εκτροχιαστεί.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ