Αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να «φορτωθεί» το μεγαλύτερο έλλειμμα στο ισοζύγιο καυσίμων της ιστορίας της βρίσκεται η χώρα. Πρόκειται για «βόμβα» άνω των 10 δις. ευρώ στο ΑΕΠ, Όσο διαρκεί ο πόλεμος και οι υψηλές διεθνείς τιμές ενέργειας, τόσο οξύτερο γίνεται το πρόβλημα.
Είναι Ιανουάριος του 2021 και η Τράπεζα της Ελλάδας καταγράφει έλλειμμα 382 εκατ. ευρώ στο ισοζύγιο καυσίμων. Λογικό να είναι συγκρατημένο το έλλειμμα αφού η οικονομία είναι μερικώς κλειστή λόγω COVID και οι μετακινήσεις περιορισμένες. Είναι Ιανουάριος του 2022. Περιορισμοί στις μετακινήσεις δεν υπάρχουν πλέον. Υπάρχει όμως η ενεργειακή κρίση που στέλνει τις τιμές των καυσίμων στα ύψη και το έλλειμμα των καυσίμων στα 969 εκατ. ευρώ. Είναι τα στοιχεία που δεν περιλαμβάνουν ακόμη τον παράγοντα «πόλεμο». Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου. Κάτι που σημαίνει ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση για καιρό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να φορτωθεί το μεγαλύτερο έλλειμμα καυσίμων στην ιστορία της, μεγαλύτερο ακόμη και από αυτό του 2008. Τι έγινε τότε; Η Ελλάδα εμφάνισε το μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα της τελευταίας 20ετίας (και πιθανότατα της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας) με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα να στρωθεί το χαλί για την μνημονιακή περίοδο η οποία τυπικά δεν έχει τελειώσει ακόμη.
Ήδη τα στοιχεία που συγκεντρώνονται είναι άκρως ανησυχητικά. Στο 4ο τρίμηνο του 2021, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων εκτινάχθηκε στα 2,45 δις. ευρώ με αποτέλεσμα ολόκληρη η χρονιά να κλείσει με έλλειμμα 5,87 δις. ευρώ. Έλλειμμα σε τριμηνιαία περίοδο τέτοιου ύψους είχαμε να δούμε από την μεγάλη κρίση του 2008. Μόνο που στο πρώτο τρίμηνο του 2022 υπάρχει πλέον ορατός κίνδυνος να καταγραφεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Όταν ο Ιανουάριος έχει ήδη κλείσει με έλλειμμα 969 εκατ. ευρώ, όταν γνωρίζουμε ότι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος κύλησαν με πολύ υψηλότερες τιμές σε όλα τα καύσιμα συγκριτικά με τον Ιανουάριο, είναι προφανές ότι η πρόβλεψη για έλλειμμα άνω των 3 δις. ευρώ στο ισοζύγιο καυσίμων κατά το πρώτο τρίμηνο, δεν είναι κινδυνολογία αλλά μια απολύτως ρεαλιστική πρόβλεψη. Αν δεν υπάρξει παρέμβαση ώστε να συγκρατηθούν οι τιμές της ενέργειας, το έλλειμμα στο ισοζύγιο των καυσίμων θα «καταστρέψει» όλα τα πρόσθετα έσοδα που περιμένει η χώρα φέτος από τον τουρισμό.