Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΒόζεμπεργκ: Επικίνδυνες οι γενικόλογες καταγγελίες για παράνομες απωθήσεις στο Αιγαίο

Βόζεμπεργκ: Επικίνδυνες οι γενικόλογες καταγγελίες για παράνομες απωθήσεις στο Αιγαίο

Ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι σε όσους κατηγορούν την Ελλάδα χωρίς τεκμηριωμένα στοιχεία για παράνομες απωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα ήταν η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ε.Λ.Κ., κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη, στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (DROI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχετική συζήτηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Frontex, Hans Leijtens.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής πήρε το λόγο και απάντησε στον Πρόεδρο της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κ. Bullmann, ότι καταγγελίες σε βάρος κρατών μελών για παράνομες απωθήσεις μεταναστών στη θάλασσα (push-backs) είναι επικίνδυνες όταν δεν αναφέρονται σε πραγματικά γεγονότα, τεκμηριωμένα με επίσημα στοιχεία, μαρτυρίες ή αποδείξεις. Αντίθετα, πρόκειται περί υποθέσεων που προέρχονται από γενικόλογες φήμες και στερούνται αξιοπιστίας.

Η κ. Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να επαναλάβει ότι οι παράτυπες αναχωρήσεις μη αξιόπλοων πλοίων που διαχειρίζονται δίκτυα λαθρεμπόρων ευθύνονται για τη δραματική απώλεια ανθρώπινων ζωών στη Μεσόγειο και όχι τα υποτιθέμενα push-backs. Οι τρίτες χώρες οφείλουν να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους έναντι της Ε.Ε. για την καταπολέμηση των δικτύων λαθρεμπορίας και ειδικά η Τουρκία βάσει της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. του 2016.

Κλείνοντας την παρέμβασή της, η κ. Βόζεμπεργκ εξήρε για ακόμη μια φορά το ουσιαστικό έργο των ανδρών και γυναικών του Ελληνικού Λιμενικού που έχουν σώσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα και συνεχίζουν να το πράττουν με αυτοθυσία και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ευρωπαϊκές αξίες.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ