Κυρώθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την ολομέλεια της Βουλής, η Πράξη της Γενεύης «για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων» με την οποία επιδιώκεται η αποτελεσματικότερη προστασία των ημεδαπών βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων σε διεθνές επίπεδο, μέσω ενός επικαιροποιημένου συστήματος διεθνούς κατάθεσης βιομηχανικών σχεδίων.
Συγκεκριμένα, υπέρ του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Κύρωση της Πράξης της Γενεύης του Διακανονισμού της Χάγης για τη διεθνή καταχώριση των βιομηχανικών σχεδίων και υποδειγμάτων, η οποία εγκρίθηκε στη Γενεύη στις 2 Ιουλίου 1999» τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, «όχι» ψήφισαν ΚΚΕ και Νίκη, ενώ «παρών» δήλωσαν «Σπαρτιάτες», Ελληνική Λύση και Πλεύση Ελευθερίας.
Στο πλαίσιο της συζήτησης η παριστάμενη υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, υπογράμμισε τη συμμετοχή και της κυβέρνησης στη σημερινή ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, ενώ -με αφορμή την κύρωση της Πράξης της Γενεύης- σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να αυξηθεί η βιομηχανική παραγωγή, οι εξαγωγές και οι θέσεις εργασίας.
Για παιχνίδι «μη απόδοσης ευθυνών» επέκρινε κυβέρνηση και περιφέρεια Θεσσαλίας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Β. Κόκκαλης, αναδεικνύοντας στην τοποθέτησή του το «έγκλημα που έχει συντελεστεί» στη Θεσσαλία. «Ο ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη περιφερειάρχης έχει πολλά να πει για τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και η κυβέρνηση έχει πολλά να πει για τον ελεγχόμενο από τη Δικαιοσύνη περιφερειάρχη» σημείωσε ο κ. Κόκκαλης.
Με αφορμή την 14η Σεπτεμβρίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος είπε ότι είμαστε υπέρ των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκική Δημοκρατία υπό δύο προϋποθέσεις: Να έχουμε τον πλήρη σεβασμό και την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας και η δεύτερη είναι να περιορίσουμε τις διαφορές μας στις δύο και μοναδικές που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο χώρες. Στην οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Αθ. Πλεύρης είπε ότι, δυστυχώς, αυτό το τουρκικό κράτος δεν έχει αλλάξει ανά τους αιώνες και πάντοτε στο μυαλό μας θα πρέπει να ξέρουμε ότι η χώρα πρέπει να είναι έτοιμη, προκειμένου να υπερασπιστεί τα εθνικά της δίκαια και στο κομμάτι της διπλωματικής οδού, αλλά και στο κομμάτι της άμυνας της χώρας, πράγμα που έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση αλλάζοντας τις ισορροπίες στο Αιγαίο.
Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου τόνισε ότι οι καταστροφές σε ανθρώπινες ζωές και λαϊκές περιουσίες στη Θεσσαλία έχουν αιτία: Είναι η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που στο κέντρο προσοχής έχουν τα καπιταλιστικά κέρδη και όχι τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Έκανε μάλιστα λόγο για μη έγκριση αντιπλημμυρικών έργων σε φτωχογειτονιές και λαϊκές συνοικίες, «γιατί δεν υπάρχει κέρδος στους ομίλους».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Στ. Φωτόπουλος είπε ότι η Τουρκία, μπορεί αυτήν τη στιγμή να μην κάνει γενοκτονία με τον συστηματικό τρόπο τον οποίο έκανε στην τρίτη δεκαετία του προηγούμενου αιώνα, αλλά αν δούμε τη συμπεριφορά της τόσο στην Τουρκία όσο και στο βόρειο Ιράκ, στις περιοχές στις οποίες κατοικούν Κούρδοι, θα δούμε ότι το τουρκικό κράτος συνεχίζει να εγκληματεί.
Εκ μέρους της ΚΟ «Σπαρτιάτες», ο κ. Δ. Βαλτογιάννης είπε ότι το κόμμα του στηρίζει έμπρακτα τους πλημμυροπαθείς. «Στην αίθουσα (της ολομέλειας) ακούσαμε και θα ακούσουμε ότι θα γίνουν έργα, ότι θα δοθούν χρήματα, αλλά μάλλον θα γίνει όπως έγινε και στην Αιτωλοακαρνανία. Πέρασαν τέσσερα χρόνια και η γέφυρα του Ευήνου ακόμα δεν έχει γίνει».
Η Σμύρνη δεν είναι χαμένες πατρίδες, αλλά αλησμόνητες, και καλό είναι, ο πρωθυπουργός ή άλλα στελέχη της κυβέρνησης, που συζητάνε με τους γείτονές μας να το θυμούνται, είπε ο βουλευτής της ΚΟ Νίκη, Ν. Βρεττός.
Η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Αρετή Παπαϊωάννου είπε ότι αυτή την ώρα η Βουλή θα έπρεπε να ψηφίζει μόνο τα εξαιρετικά επείγοντα και οι βουλευτές να ζουν με τους Θεσσαλούς, «γιατί μόνο έτσι μπορούμε να καταλάβουμε τι πραγματικά περνούν και να είμαστε έτοιμοι να δούμε με καθαρή ματιά και να στηρίξουμε ή να απορρίψουμε ό,τι προταθεί για τη βοήθεια και τη δική τους στήριξη».