Ακούω από φίλους, νορμάλ οπαδούς (το διευρκινίζω, αφού στην Ελλάδα η λέξη οπαδός σημαίνει πολλά κακά, γενικώς…), με αφορμή το γήπεδο στο Βοτανικό, ότι ο Παναθηναϊκός είναι συνδεδεμένος με το κέντρο της Αθήνας.
Ότι το υπαγορεύει η ιστορία του. Μα δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτό, διότι δεν είναι ζήτημα άποψης. Πρόκειται για ιστορικό γεγονός.
Αντικειμενικά, την ίδια στιγμή όμως, είναι και τα δεδομένα τα οποία δεν επιτρέπουν στην ομάδα αυτού του μεγέθους να αγωνίζεται σε τέτοιο γήπεδο-ανάμνηση. Ντροπιάζει την ιστορία του Παναθηναϊκού η παρουσία του – στις μέρες μας – στη Λεωφόρο, σε αυτό το κατασκευαστικό χάλι. Σ΄ένα γήπεδο που οριακά ταιριάζει πια σε ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας.
Η ιστορία του Συλλόγου ασφαλώς και δεν αλλάζει, επειδή η ποδοσφαιρική ομάδα καλείται να ακολουθήσει τις επιταγές της σύγχρονης εποχής. Ούτε η ιστορία της ίδιας της ομάδας υπονομεύεται. Η Άρσεναλ δεν αποτίναξε τη διαδρομή και τις επιτυχίες της επειδή έφυγε από το Χάϊμπουρι. Ήταν ασφαλώς τυχερή, καθώς βρήκε χώρο για την ανέγερση του Emirates κοντά, όμως τελικά το αποφάσισε, προχώρησε και πήγε παρακάτω.
Σήμερα το Χάϊμπουρι έχει μετατραπεί σε κατοικίες, στις πλευρές που βρίσκονταν οι εξέδρες. Η ομάδα των “κανονιέρηδων” προχώρησε πάντως μπροστά, με τη δημιουργία ενός εντυπωσιακού γηπέδου, απολύτως ταιριαστού στο βεληνεκές του club.
Στη Λεωφόρο δεν μπορεί να γίνει τίποτα! Εκτός εάν μπλοκαριστεί η Αθήνα στα δύο, με το κλείσιμο της Αλεξάνδρας! Να καταστραφεί δηλαδή ο οδικός χάρτης και να βραχυκυκλώσει η πρωτεύουσα. Και αυτή δεν είναι η μόνη αρνητική παράμετρος.
Επίσης το επιχείρημα για την ΑΕΚ, ότι έκανε γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια στον ίδιο χώρο που “έζησε” η ομάδα, δεν αντέχει από μόνο του, καθώς η διαφορά είναι πως εκεί υπάρχει διπλάσια έκταση οικοπέδου. Αυτόματα σταματάει λοιπόν αυτη η συζήτηση.
Με αποκλειστικό οδηγό το συναίσθημα δεν χτίζονται οι πολιτείες και δεν γίνονται οι δουλειές, ούτε υποστηρίζεται η πρόοδος. Στο Βοτανικό υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, προκειμένου να χτιστεί μία μεγάλη πράσσινη Πολιτεία.
Η σύμφωνη γνώμη για τη μετάβαση στο Βοτανικό επικράτησε με 68,5%, το οποίο μεταφράζεται σε 2.051 ψήφους υπέρ, έναντι 934 κατά (συν 5 λευκά και 4 άκυρα). Σε μία απόλυτα οριακή κατάσταση, καθώς τα 2/3 των ψήφων που απαιτούντο βάσει καταστατικού για την υπερψήφιση του πρότζεκτ, ήρθαν με μόλις 55 ψήφους πάνω απ’ το όριο των 1.996, που αντιπροσώπευαν τα ζητούμενα 2/3.
Σε κάθε περίπτωση τα μέλη που τάχθηκαν ξεκάθαρα με το “ναι” στον Βοτανικό ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφισάντων, με ένα ποσοστό που στα 4/5 της ψηφοφορίας άγγιξε και το 70% (69,9% για την ακρίβεια), προτού “κλειδώσει” στο τελικό 68,5%.
Πρέπει να σχολιαστεί επαινετικά η απολύτως δημοκρατική διαδικασία και το γεγονός ότι ακούστηκαν όλες οι απόψεις. Αυτό οφείλεται στη στάση της διοίκησης του Ερασιτέχνη που, ενώ είχε εκφραστεί 2,5 μήνες πριν υπέρ της Διπλής Ανάπλασης και θα μπορούσε να αλλάξει το καταστατικό, για να ορίσει το αποτέλεσμα της κάλπης με απλή πλειοψηφία, δεν το έκανε. Τέτοια παρέμβαση δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να τύχουν σεβασμού όλοι οι συμμετέχοντες και με μεγάλο ρίσκο να παραμείνει η ομάδα στη Λεωφόρο.
Το ζητούμενο πλέον είναι η επόμενη μέρα. Πριν αναφερθούμε στις διαδικασίες, αξίζει να επισημάνουμε, τι σημαίνει ο Βοτανικός για τον Παναθηναϊκό της επόμενης ημέρας :
Αναβάθμιση των γηπεδικών εγκαταστάσεων, αύξηση των εσόδων της ΠΑΕ, τα οποία θα φτάνουν με μετριοπαθείς προβλέψεις στα 10-12 εκατ. ευρώ το χρόνο. Εκεί θα στεγαστούν μαζί όλα τα τμήματα του Ερασιτέχνη.
Η επίσημη υπογραφή όλων των συμβάσεων αναμένεται να γίνει πριν από το Πάσχα, σε συνάντηση κορυφής στο Μέγαρο της Πλατείας Κοτζιά, παρουσία των εμπλεκόμενων πλευρών.
Οι υπογεγραμμένες συμβάσεις, με τους αναλυτικούς όρους, θα αποσταλούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την τελική έγκριση και το τελικό “πράσινο φως” στο πρότζεκτ της “Διπλής Ανάπλασης”, ούτως ώστε να εκταμιευτούν τα 140 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης κι Ανθεκτικότητας (RRF) που έχουν προβλεφθεί για τα έργα υποδομής στις δύο περιοχές, τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και το Βοτανικό.
Στους επόμενους μήνες θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση του ποδοσφαιρικού γηπέδου, μέσω διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον Κώστα Μπακογιάννη, έως το τέλος του 2023 θα έχουν γίνει οι οριστικές μελέτες και οι αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών του νέου γηπέδου και θα υπάρχει ο ανάδοχος στο Βοτανικό, για να ξεκινήσει τα έργα ανέγερσής του.
Το Νοέμβριο του 2022, έως τον Ιανουάριο του 2023, θα γίνει ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο των εγκαταστάσεων του Α.Ο. στον Βοτανικό. Τα έργα στις υποδομές, στις δύο υπό ανάπλαση περιοχές, θα διαρκέσουν από τον Ιούνιο του 2023, έως τον Δεκέμβριο του 2026.
Το ποδοσφαιρικό γήπεδο, θα πρέπει να έχει παραδοθεί μάξιμουμ σε 36 μήνες απ’ την ημέρα έναρξης των έργων, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Δεκεμβρίου 2026.