Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKS«Βομβαρδίζεται» και ο κρατικός προϋπολογισμός – Ποια «αμυντικά μέτρα» σχεδιάζονται

«Βομβαρδίζεται» και ο κρατικός προϋπολογισμός – Ποια «αμυντικά μέτρα» σχεδιάζονται

Το ταμείο ενεργειακής μετάβασης μέσω του οποίου στηρίζονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για να πληρώνουν το πανάκριβο ρεύμα και φυσικό αέριο, είχε προϋπολογιστεί να διαθέτει φέτος περί τα 2 δις. ευρώ. Πόροι άνω του 1 δις. ευρώ θα εξαντληθούν όμως από το πρώτο τρίμηνο κάτι που σημαίνει ότι ο κίνδυνος να αδειάσει ο κουμπαράς και οι τιμές της ενέργειας να παραμένουν στα ύψη, είναι ορατός.

Αν αδειάσει από πόρους το ταμείο ενεργειακής μετάβασης πριν επιστρέψουν οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου σε χαμηλότερα επίπεδα, είναι προφανές ότι θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν πόροι του κρατικού προϋπολογισμού. Μια δαπάνη που δεν έχει προϋπολογιστεί άρα θα «φουσκώσει» το πρωτογενές έλλειμμα. Κατά πόσο;

Ουδείς μπορεί να κάνει εκτίμηση καθώς αυτή τη στιγμή το μόνο σαφές είναι ότι και για τον Μάρτιο θα χρειαστούν περίπου 360 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου. Αν συνεχιστούν οι εκρηκτικές ανατιμήσεις –στο πρώτο τριήμερο του Μαρτίου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική ξεπέρασε τα 260 ευρώ- είναι προφανές ότι θα χρειάζονται πολύ περισσότερα από 350 εκατ. ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες ενός μήνα.

Αποφάσεις άμεσα δεν θα ληφθούν. Το ζητούμενο πλέον είναι να βρεθεί δημοσιονομικός χώρος. Το να προσδοκά κανείς ότι σε τέτοιες συνθήκες ο δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει από την υπεραπόδοση του προϋπολογισμού δεν είναι ρεαλιστικό σε τέτοιες συνθήκες. Μένει να φανεί αν θα αποφασιστεί σε επίπεδο Ευρώπης να χαλαρώσουν (πάλι για δεύτερη φορά μετά την πανδημία) τα δημοσιονομικά λουριά ώστε να προκύψουν πρόσθετοι πόροι.

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι εξαιρετικά δύσκολες και για τα νοικοκυριά καθώς θα «βομβαρδιστούν» από εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου με εξαιρετικά αυξημένες καταναλώσεις και εξαιρετικά αυξημένες τιμές

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ