Σάββατο, 16 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΒιομηχανία: Παραμένει ο κίνδυνος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας

Βιομηχανία: Παραμένει ο κίνδυνος του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας

Μπορεί με βάση το «Δελτίο Εξελίξεων στη Βιομηχανία» του ΙΟΒΕ για τον Ιούνιο, η, τιμή χονδρικής φορτίου βάσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Απρίλιο μειώθηκε κατά 49% σε ετήσια βάση, ωστόσο ο συστημικός κίνδυνος παραμένει για τον κλάδο.

Πιο συγκεκριμένα, τον Απρίλιο η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα (58,98 €/MWh) μειώθηκε κατά 11,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ήταν χαμηλότερη από την αγορά της Αυστρίας (-2,1%) και της Γερμανίας (-5,4%), αλλά υψηλότερη από την Ολλανδία (+1,1%), του Βελγίου (+22,8%), της Γαλλίας (+108,9%)ⱡ και την τιμή συστήματος Nordic (+ 21%).

Την ίδια ώρα, η τιμή του Φυσικού Αερίου στην Ελλάδα τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 11,9% σε μηνιαία βάση, και ήταν σε χαμηλότερο επίπεδο από τις βασικές αγορές της Ευρώπης.

Στο μεταξύ  το Μάιο η μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 αυξήθηκε κατά 10,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και διαμορφώθηκε στα 70,41 €/tCΟ2 .

Πάντως παρά τη συγκυρία παράγοντες της βιομηχανίας σημειώνουν ότι η περίοδος είναι κρίσιμη για τον κλάδο “κρούοντας” τον κώδωνα του κινδύνου. Ζητούν, δε, από την κυβέρνηση να προωθήσει “πακέτο” επιδοτήσεων στην μεταποίηση και όχι στη στήριξη δράσεων, όπως η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που οδηγεί σε “διαρροή αξίας” από τη χώρα.

Πάντως, βάση τη μελέτη,  της EY Ελλάδος και  του ΣΕΒ με τίτλο “Χτίζοντας το μέλλον της ελληνικής βιομηχανίας – 12+1 προϋποθέσεις για ακόμα πιο ισχυρή και ανταγωνιστική βιομηχανία” ο βιομηχανικός κλάδος αναζητεί διέξοδο για μείωση του ενετγεικαού κόστους, που παρά την μείωσή του παραμένει ένας σημαντικός “πονοκέφαλος”.

Έτσι όπως αναφέρεται στη μελέτη της ΕΥ και του ΣΕΒ,  “οι βιομηχανίες αρχίζουν να εστιάζουν στις εγκαταστάσεις τους για την αντιμετώπιση της υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης. Μέσα από τους ενεργειακούς ελέγχους και τη δημιουργία ομάδων διαχείρισης ενέργειας, μπορούν να αναγνωρίσουν ευκαιρίες για σημαντική μείωση της κατανάλωσης στον φωτισμό, τον κλιματισμό και γενικότερα στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων με έξυπνα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα υψηλής ενεργειακής απόδοσης. 

Στρέφονται, επίσης, στη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας για την κάλυψη μέρους ή ακόμα και ολόκληρης της εναπομένουσας κατανάλωσης, είτε αγοράζοντας πράσινη ενέργεια από το δίκτυο (ειδικά σε μεγάλα βιομηχανικά πάρκα), είτε επενδύοντας σε παραγωγή ενέργειας με φωτοβολταϊκά πάνελ, ανεμογεννήτριες ή γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. 

Τέλος, με την αυξανόμενη διαθεσιμότητα εφαρμογών ΙοΤ, τις προσομοιώσεις πραγματικού χρόνου των εγκαταστάσεων (digital twins), αλλά και την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης, δημιουργείται μια πληθώρα δεδομένων και δυνατότητες αυτοματισμών που μπορούν να οδηγήσουν σε ακόμα καλύτερες ενεργειακές επιδόσεις.”

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ