Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΒιομηχανία: 'Αμεσα μέτρα για την διεθνή ανταγωνιστικότητα - Τι προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ

Βιομηχανία: ‘Αμεσα μέτρα για την διεθνή ανταγωνιστικότητα – Τι προτείνει η ΕΒΙΚΕΝ

Μέτρα για την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, πριν να είναι αργά απέστειλε, λίγες μέρες, από το 6ο Renewable & Storage Forum, ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων.

Έτσι,  αφού ανέφερε ότι “το υψηλό κόστος ενέργειας αποτελεί τροχοπέδη για τις βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρας μας”, σημείωσε ότι οι μη ανταγωνιστικές τιμές στην εγχώρια αγορά πλήττουν τη διεθνή ανταγωνιστικότητα τη βιομηχανίας, ενώ ούτε οι ΑΠΕ και οι διαυσνδέσεις θα ρίξουν τις τιμές στην αγορά στο κοντινό μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι καταγράφεται ανάκαμψη στα νούμερα της μεταποίησης, αυτό δεν αφορά κυρίως τους ενεργοβόρους. “Διαχρονικά οι τιμές στη χώρα μας ήταν σημαντικά υψηλότερες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, Πλην όμως ξαφνικά οι βιομηχανίες έντασης ενέργειας στη χώρα μας από το 2023 βρέθηκαν εκτεθειμένες στις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς χωρίς κανένα εργαλείο αντιστάθμισης του κινδύνου και χωρίς στήριξη”ανέφερε ο κ. Κοντολέων και τόνισε ότι, “θα πρέπει τουλάχιστον να τυγχάνουν  της ίδιας στήριξης που παρέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στις δικές τους ενεργοβόρες βιομηχανίες. Δεν ζητάμε τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο. 

Δεν δικαιολογείται η σημαντική περικοπή των ποσών που δίδονται για 2021-2023 (επιβολή χαρτοσήμου με κόστος 20εκ€) ή θα δοθούν το 2024 (μειωμένα κατά 100εκ€) για την Αντιστάθμιση CO2.  

Οι ενεργοβόρες βιομηχανίες χωρίς ουσιαστική στήριξη συρρικνώνονται. Κάποιες τα τελευταία έτη έκλεισαν. Απουσιάζουν παντελώς νέες εμβληματικές επενδύσεις.

Απαιτείται η θωράκιση και ενίσχυση τους στην καταιγίδα που έρχεται στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης, επεσήμανε από το 6ο Renewable & Storage Forum, ο Πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ, Αντώνης Κοντολέων.

Προβληματισμός για τις ΑΠΕ

“Τα ΡΡΑ με ΦΒ δεν αποτελούν λύση για ενεργοβόρες βιομημηχανίες, καθώς εμπεριέχουν ρίσκο λόγω κανιβαλισμού των τιμών το μεσημέρι και δεν προστατεύουν από τις τιμές  με το σβήσιμο των ΦΒ. Η αυτοκατανάλωση, εφόσον δοθούν όροι σύνδεσης, έχει μειωμένες ρυθμιστικές χρεώσεις και uplifts” συμπλήρωσε και ανέφερε:

“Εκτός εάν μιλάμε για μη ενεργοβόρους οι οποίοι είτε έχουν προφίλ λειτουργίας στις ώρες ηλιοφάνειας, είτε αρκούνται στις ανωτέρω μειώσεις”.

Βολές

Με βάση τον πρόεδρο της ΕΒΙΚΕΝ, “η χονδρεμπορική αγορά για να υπάρξει απαιτείται στοιχειώδης ανταγωνισμός.” Μάλιστα ο ίδιος ‘φωτογράφισε” μια άκρως ελλειμματική κατάσταση λέγοντας;

“Ποιος ήταν ο ρόλος των Υδροηλεκτρικών (Υ/Η) στη διαμόρφωση των απαράδεκτα υψηλών τιμών με τη δύση του ηλίου;”

“Κυριότερη στρέβλωση σήμερα στην αγορά είναι η διασύνδεση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς με τις τιμές των οικιακών τιμολογίων (πράσινων, κίτρινων και πορτοκαλί).

Ουσιαστικά οι καθετοποιημένοι παίκτες  μπορούν όποτε θέλουν να ανεβάζουν τις τιμές στη χονδρεμπορική όσο θέλουν, όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση. Οι υψηλές τιμές  του Ιουλίου- Αυγούστου-Σεπτεμβρίου  δεν οφείλονταν πάντως σε scarcity” συμπλήρωσε.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η ΕΒΙΚΕΝ υποστηρίζει την έκθεση Ντράγκι για το υψηλό κόστος της μετάβασης, ενώ επανέφερε εκ νέου την πρόταση για αποσύνδεση των ΑΠΕ από την αγορά επόμενης ημέρας.

Έκθεση Ντράγκι

Παράλληλα ο κ. Κοντολέων στάθηκε στην ‘έκθεση Ντράγκι και στα όσα αναφέρει, καταθέτοντας μια σειρά από ιδέες που έχουν ενταχθεί εκεί, όπως, η αποσύνδεση της αποζημίωσης  των ΑΠΕ και των πυρηνικών  από την παραγωγή των ανθρακικών μονάδων μέσω PPA και  cfds.

“Το pooling της Ζήτησης  θα βελτιώσει τη συσχέτιση του προφίλ του aggregated φορτίου με το μεταβαλλόμενο προφίλ των ΑΠΕ μειώνοντας το ρίσκο και την τιμή του ΡΡΑ” τόνισε ο κ. Κοντολέων με αναφορά στην έκθεση Ντράγκι και προσέθεσε:

“Η σταδιακή κατάργηση των δωρεάν δικαιωμάτων του ETS στις βιομηχανίες θα πλήξει τη διεθνή  ανταγωνιστικότητα τους. Να εξεταστεί η  αναβολή του μέτρου μέχρι το CBAM να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του. “

Παράλληλα ζήτησε, ν α αναπτυχθεί ένας σταθερός μηχανισμός αποζημίωσης της ευέλικτης ζήτησης. “Το γεγονός ότι η διαχείριση της λειτουργίας του αλγορίθμου που ρυθμίζει τις διασυνδέσεις γίνεται από κάθε κράτος ξεχωριστά, καθιστά τον έλεγχο δύσκολο και γενικότερα βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι κεντρικός ώστε να επιτευχθεί γρήγορα η ενοποιημένη ευρωπαϊκή αγορά” ανέφερε. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ