Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑCOVID-19Β. Παπαευαγγέλου: Πάνω από το 90% καλυμμένο στις ΜΕΘ της Β. Ελλάδας...

Β. Παπαευαγγέλου: Πάνω από το 90% καλυμμένο στις ΜΕΘ της Β. Ελλάδας επειδή δεν εμβολιάζονται

Μπορεί να είναι πτωτική η τάση της πανδημίας του κορωνοϊού για πέμπτη συνεχή εβδομάδα ωστόσο στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού είναι χαμηλή, η πληρότητα των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας ξεπέρασε το 90%. Τα παραπάνω ανακοίνωσαν σήμερα η καθηγήτρια Παιδιατρικής –Λοιμωξιολόγος Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επιδημιολόγος αναπληρωτής καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης από το υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου οι περιοχές που παρουσιάζουν αύξηση του ιικού φορτίου του Covid-19 είναι Καστοριά, Πιερία, Ημαθία, Δράμα, Μύκονο, Ικαρία, της περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας αλλά και της Δυτικής Μακεδονίας.

Παράλληλα σημείωσε ότι τα κρούσματα στα παιδιά και τους μαθητές είναι «καθρέπτης» κάθε κοινότητας και κάλεσε όλους να εμβολιασθούν, αφού «κανείς δεν είναι άτρωτος». Μάλιστα εξήγησε πως η  ενδοοικογενειακή μετάδοση που βλέπουμε στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη οφείλεται στο γεγονός ότι: «Όπου έχουμε πολλά κρούσματα σε παιδιά είναι επειδή οι γονείς που είναι συνήθως  35-45 ετών είναι ανεμβολίαστοι. Τα παιδιά δεν φταίνε για την αύξηση των κρουσμάτων η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των μεγάλων φταίει».  

Επίσης  ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό παρουσιάζει μια ελαφρώς πτωτική τάση, είπε η καθηγήτρια, με εξαίρεση όμως τους συμπολίτες μας ηλικίας 55-64 ετών.

«Οι άνω των 60 ετών έχουν 20%  μεγαλύτερο κίνδυνο να μπουν στις ΜΕΘ  και 12 φορές περισσότερο να πεθάνουν. Γι΄αυτό πρέπει να  πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», είπε στην συνέχεια.

Η κυρία Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι πλέον η χώρα μας μαζί με την Κύπρο είναι οι χώρες με το μεγαλύτερο αριθμό τεστ ανά 100.000 πληθυσμού: « Τις τελευταίες 7 ημέρες είχαμε κατά μέσο όρο περίπου 200.000 τεστ ανά ημέρα» είπε

Όσον αφορά τα σχολεία, η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά ενώ διανύουμε την 3η εβδομάδα από την έναρξη των μαθημάτων. Με το μεγάλο αριθμό των self tests πλέον ένα στα τρία νέα κρούσματα αφορά παιδιά και εφήβους κάτω των 17 ετών, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, καθώς στην πλειονότητα πρόκειται για ασυμπτωματικά άτομα.

Στην ομιλία του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας κ. Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως υπάρχουν τάσεις τάσεις μικρής επιδείνωσης της πανδημίας στην Ευρώπη, καθώς παρατηρείται αύξηση κατά 6% στις διαγνώσεις και θανάτους. Από τις 47 χώρες οι 24 παρουσιάζουν βελτίωση: «Επιδείνωση έχουμε σε Ρουμανία, Πολωνία και Ουκρανία».

Στην Ελλάδα έχουμε 10% λιγότερες διαγνώσεις από την περασμένη εβδομάδα και 17% λιγότερους θανάτους ενώ οι εισαγωγές στις ΜΕΘ μειώθηκαν κατά 3%: « Η επιδημία  συρρικνώνεται για 5η συνεχή εβδομάδα εκτός από τη Βόρεια Ελλάδα που δυστυχώς τα στοιχεία μας δείχνουν ότι υπάρχει επιδείνωση λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης» είπε ο καθηγητής.