«Αυτό που γίνεται στην Αστυπάλαια, είναι μια φωτογραφία από το μέλλον, για την καθαρή χρήση ενέργειας. Έχουμε θέσει πολύ υψηλούς στόχους για το “πρασίνισμα” της Οικονομίας».
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Πρόγραμμα».
Μιλώντας για την ηλεκτροκίνηση και το ενεργειακό δίκτυο στο νησί, είπε ότι είναι μια εικόνα για το πώς μπορούν να δημιουργηθούν ανάλογες προϋποθέσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας. «Προσπαθούμε να μετασχηματίσουμε την Οικονομία μας. Η Ελλάδα καταγράφεται ως μια χώρα υπόδειγμα. Το 35% και 40% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν για το πρασίνισμα της Οικονομίας», τόνισε. Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος είναι, το 80% της παραγόμενης ενέργειας στην Αστυπάλαια, να παράγεται μέσα στην επόμενη πενταετία, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Σκέρτσος δήλωσε ότι το απόγευμα της Πέμπτης, θα γίνουν ανακοινώσεις για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου στην Αττική, από το ΣΕΦ στο Φάληρο έως τη Βουλιαγμένη, σε ένα ενιαίο δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, συνολικού μήκους 22 χιλιομέτρων.
Όπως είπε, το έργο έχει ενταχθεί στο «Ελλάδα 2.0»το έργο και έχει πάρει την πρώτη έγκριση. «Μέσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο, έχουμε σχεδιάσει πάνω από 100 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων στην Αττική», πρόσθεσε.
Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις επί του νομοσχεδίου για τα εργασιακά, λέγοντας πως το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «είναι φιλεργατικό και όχι αντεργατικό», καθώς «περιέχει πάρα πολλές ρυθμίσεις που διευρύνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, κατοχυρώνουν νέα δικαιώματα τα οποία έχουν προκύψει μέσα από τις αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία και τις τεχνολογικές εξελίξεις και τα οποία ήταν στο κενό, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιώδης προστασία της εργασίας στη χώρα μας.
Έφερε ως παράδειγμα την κύρωση της σύμβασης για την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης στους χώρους εργασίας, την καθιέρωση της ψηφιακής κάρτας εργασίας, και την αναβάθμιση της επιθεώρησης Εργασίας σε ανεξάρτητη Αρχή. Χαρακτήρισε ως «πολιτικές υπερβολές» τα περί κατάργησης του 8ωρου, λέγοντας πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, υπάρχει στην εργατική νομοθεσία της χώρας, εδώ και 30 χρόνια.