Τα εμβόλια έναντι του SARS-CoV-2 έχουν δείξει μεγάλη αποτελεσματικότητα, αλλά οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς είχαν εξαιρεθεί από τις κλινικές μελέτες. Έτσι διενεργήθηκε μία μελέτη που μελέτησε την ανοσολογική απάντηση σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους (53 ασθενείς) που έπαιρναν ενεργό χημειοθεραπεία (εξαιρέθηκαν όσοι λάμβαναν ανοσοθεραπεία) συγκριτικά με μία ομάδα ελέγχου (50 άτομα). Εξουδετερωτικά αντισώματα ανιχνεύθηκαν στο 67% των ασθενών με κακοήθειες μετά την πρώτη δόση και αυξήθηκαν σημαντικά μετά τη δεύτερη δόση.
Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature.
Παρόμοια ευρήματα περιγράφηκαν σχετικά με τα αντισώματα έναντι της πρωτεΐνης spike του ιού και της Τ κυτταρικής ανοσίας, αλλά σημαντικά χαμηλότερα από την ομάδα ελέγχου. Έτσι διενεργήθηκε μία μελέτη φάσης 1 για 20 ασθενείς με κακοήθειες με τρίτη δόση του εμβολίου, με πρωταρχικό καταληκτικό σημείο την αντισωματική απάντηση και την ασφάλεια.
Μία εβδομάδα μετά την τρίτη δόση 16 ασθενείς είχαν μία μέση αύξηση στον τίτλο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων, χωρίς όμως αύξηση της Τ κυτταρικής ανοσίας, με ήπια ανεπιθύμητα συμβάντα.
Συνολικά τα δεδομένα υποστηρίζουν ότι μία τρίτη δόση σε αυτόν τον πληθυσμό πιθανά αυξάνει την αντισωματική απάντηση κάτι που συσχετίστηκε με αυξημένη προστασία από τη νόσο COVID-19.