Τρίτη, 19 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑυξάνουν οι επενδύσεις Venture Capital και οι μονόκεροι στην Ευρώπη

Αυξάνουν οι επενδύσεις Venture Capital και οι μονόκεροι στην Ευρώπη

Με υψηλούς ρυθμούς ανόδου κινούνται οι παγκόσμιες επενδύσεις Venture Capital παγκοσμίως με το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτος να καταγράφουν νέο ρεκόρ αγγίζοντας τα 157,1 δισ. δολάρια. Ανοδικό ρεκόρ ωστόσο σημείωσαν οι εν λόγω επενδύσεις και στις περιοχές της Ευρώπης και της Αμερικής, με τις επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών να αγγίζουν τα 34 δισ. και τα 84,1 δισ. δολάρια αντίστοιχα.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση Venture Pulse της KPMG οι παγκόσμιες επενδύσεις VC αυξήθηκαν από τα 147,2 δισ. δολάρια μέσω 8.557 συναλλαγών το α’ τρίμηνο του 2021 στα 157,1 δισ. δολάρια μέσω 7.687 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2021. Μάλιστα το εξαιρετικό επίπεδο των επενδύσεων VC βασίστηκε επιπλέον σε 10 γύρους VC άνω του 1 δισ. δολαρίων η κάθε μία σε 8 χώρες, μεταξύ των οποίων η σουηδική Northvolt (US$ 2,75 δισ.) και η αμερικανική Waymo (US$ 2,5 δισ.).

Στην περίπτωση της αμερικανικής ηπείρου, οι επενδύσεις VC ήταν πολύ ισχυρές φτάνοντας τα 84,9 δισ. δολάρια μέσω 3.660 συναλλαγών και ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 80 δισ. δολαρίων. Τα 75,8 δισ. δολάρια των επενδύσεων αυτών και οι 3.297 από τις συναλλαγές προήλθαν από τις ΗΠΑ.

Αντίστοιχα στην Ευρώπη οι επενδύσεις VC άγγιξαν τα 34 δισ. δολάρια με 1.848 συναλλαγές το β’ τρίμηνο του 2021 – το α’ τρίμηνο του 2021 οι επενδύσεις έφτασαν τα 23,9 δισ. δολάρια μέσω 2.150 συναλλαγών.

Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκαν οι επενδύσεις στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού. Για την ακρίβεια το α’ εξάμηνο του 2021 καταγράφηκαν 42,8 δισ. επενδύσεις μέσω 2.066 συναλλαγών ενώ στο β’ τρίμηνο το 2021 καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους 38 δισ. δολαρίων μέσω 1.998 συναλλαγών. Η περιοχή με τις καλύτερες επιδόσεις ήταν η Ινδία, οι επενδύσεις στην οποία έφτασαν το ποσό ρεκόρ των 7,8 δισ. δολαρίων.

Όσο για το πώς διαρθρώθηκαν οι επενδύσεις, στα μέσα του χρόνου, το παγκόσμιο μέσο μέγεθος των συναλλαγών αυξήθηκε σε όλα τα στάδιά τους, με διαμέσους ύψους 2 εκατ. δολαρίων για το στάδιο Σποράς, 10 εκατ. δολαρίων για συναλλαγές Series A, 25 εκατ. δολαρίων για Series B, 53 εκατ. δολαρίων για Series C και 105 εκατ. δολαρίων για Series D+. Επιπλέον οι χρηματοδοτήσεις πρώτης φοράς στο πρώτο μισό του έτους ανήλθαν στα 20,1 δισ. δολάρια – σε καλό δρόμο για να ξεπεράσουν το ρεκόρ των 32 δισ. δολαρίων που καταγράφηκε το 2018.

Στην κορυφή των προτιμήσεων το fintech

Ελκυστικότερος επιχειρηματικός τομέας για επενδύσεις επιχειρηματικών συμμετοχών αποδείχτηκε το Fintech, ωστόσο καθοριστικό χαρακτηριστικό της αγοράς VC για το προαναφερθέν διάστημα αποτέλεσε η ποικιλομορφία με τους τομείς της υγεία, της βιοτεχνολογία, του edtech, του gaming και της παράδοσης φαγητού να κερδίζουν επίσης έδαφος.

Πέρα από τους επιχειρηματικούς κλάδους η ποικιλομορφία χαρακτήρισε και τις χώρες όπου πραγματοποιήθηκαν οι συναλλαγές καθώς και την προέλευση της χρηματοδότησης. Όπως αναφέρει ο ο Conor Moore, Head της KPMG Private Enterprise στην περιοχή της αμερικανικής ηπείρου και Partner της KPMG στις ΗΠΑ «είδαμε ακόμη και μια αύξηση στο ποσοστό της χρηματοδότησης που προήλθε από άλλους τύπους επενδυτών που πραγματοποίησαν επενδύσεις VC, μεταξύ των οποίων εταιρείες και family offices». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εταιρικές επενδύσεις υπήρξαν πολύ ενεργές το β’ τρίμηνο του 2021, φτάνοντας τα 73,9 δισ. δολάρια μέσω 1.700 συναλλαγών.

Αυτή η ποικιλομορφία μάλιστα ενδέχεται να διατηρήσει τις επενδύσεις VC αρκετά ισχυρές, καθώς εισερχόμαστε στο γ’ τρίμηνο του 2021, με το fintech μάλλον να συγκεντρώνει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον σε όλες τις περιοχές του κόσμου».

Η άνοδος των επενδύσεων μεταφέρει κι ένα ακόμα ενθαρρυντικό μήνυμα : μια μερίδα χωρών αρχίζουν να αναδύονται στον κόσμο της επόμενης ημέρας της πανδημίας, όπως επισημαίνει ο ο Kevin Smith, Head της KPMG Private Enterprise στην EMA και Partner της KPMG στο ΗΒ.

«Στην πορεία αυτή προς την μετά covid εποχή θα υπάρξουν τάσεις, τόσο σε επίπεδο B2C όσο και B2B, που θα μείνουν, από τους ανθρώπους που παραγγέλνουν τα ψώνια τους ως τις επιχειρήσεις που αναγνωρίζουν τη σημασία της βελτιστοποίησης του ψηφιακού μετασχηματισμού τους», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αυτός είναι και ο λόγος που στους πολλά υποσχόμενους τομείς για το μέλλον συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων η παράδοση φαγητού, η κυβερνοασφάλεια, και οι εταιρείες με προϊόντα που βοηθούν στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων.

Αυξάνουν και οι μονόκεροι στην Ευρώπη

Πέρα από την άνοδο των επενδύσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους, καταγράφηκε και ένα ακόμα υψηλό ποσοστό, αυτό των εταιρειών μονόκερων, γεγονός που επισφραγίζει την ευρωπαϊκή δυναμική στο startup οικοσύστημα η οποία υποδεικνύεται από παράγοντες της αγοράς όλο το τελευταίο διάστημα.

Για την ακρίβεια και σύμφωνα με στοιχεία της πλατφόρμας Dealroom, η Γηραιά Ήπειρος το 2021 κατέκτησε την δεύτερη θέση στον παγκόσμιο χάρτη των εταιρειών – «μονόκερων» (unicorns), των νεοφυών δηλαδή επιχειρήσεων με αξία άνω του $1 δισ., έχοντας δημιουργήσει ήδη επί ευρωπαϊκού εδάφους 72 νέες τέτοιες εταιρείες.

Ο αριθμός είναι τριπλάσιος από τον μέχρι χθες διεκδικητή της δεύτερης θέσης παγκοσμίως, την Κίνα – επί κινεζικού εδάφους δημιουργήθηκαν 22 εταιρείες μονόκεροι από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα.

Όσο για τις χώρες που εδρεύουν οι περισσότεροι μονόκεροι για φέτος στην πρώτη θέση βρίσκεται η Μεγάλη Βρετανία (20) ακολουθεί η Γερμανία (14) και έπεται η Γαλλία (10) και η Σουηδία (4). Αξιοσημείωτη θέση στην ευρύτερη περιοχή ΕΜΕΑ έχει και το Ισραήλ το οποίο έχει παράξει περί τις 15 εταιρείες μονόκερους μόνο φέτος.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ