Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑπό την Κύθνο ξεκινά η πρωτοβουλία «GReco Islands»

Από την Κύθνο ξεκινά η πρωτοβουλία «GReco Islands»

Η πρωτοβουλία GReco Islands-ΕΣΠΑ ξεκινά στην Κύθνο στις 19 Ιουνίου, με την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Καθοδήγησης. “Πρόκειται για καινοτόμα και πολύπλευρη δράση ιδιαίτερης σημασίας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027 καθώς επιχειρείται μία ολιστική αντιμετώπιση των προκλήσεων που συνδέονται με το νησιωτικό χώρο, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξή τους” αναφέρει ανακοίνωση του Υπ. Ανάπτυξης που τονίζει:

“Σκοπός αυτής της πρωτοβουλίας είναι η προσπάθεια αλλαγής του αναπτυξιακού υποδείγματος των νησιών προς μια βιώσιμη ενδογενή ανάπτυξη στη βάση της αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος και της ενίσχυσης της πράσινης επιχειρηματικότητας και του ψηφιακού μετασχηματισμού, με έμφαση τη σταδιακή ενεργειακή μετάβαση προς την κλιματική ουδετερότητα, λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη τη φέρουσα ικανότητα των νησιών.

Η Επιτροπή Καθοδήγησης συγκροτήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ με τη συμμετοχή του Υπουργείων Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού και τις νησιωτικές Περιφέρειες. Ο συντονισμός της πρωτοβουλίας θα γίνει σε συνεργασία με φορείς σε τοπικό επίπεδο, ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η «από τα κάτω» προσέγγιση για το σχεδιασμό των επιμέρους δράσεων.

Προσδοκώμενο αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας είναι να αποτελέσει έναν μοχλό κοινωνικής- οικονομικής ευημερίας και χωρικής συνοχής πρώτα από όλα για τους κατοίκους των νησιωτικών περιοχών, αναβαθμίζοντας την ποιότητα της ζωής τους και ενισχύοντας την τοπική επιχειρηματικότητα.”

Να σημειωθεί ότι σε επίπεδο ΕΕ, φέτος, θα επιλεγούν τριάντα νησιά ώστε να τροφοδοτηθούν 100% μέσω ΑΠΕ με ευρωπαϊκή στήριξη. Μεταξύ αυτών θα είναι και η Κύθνος, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ