Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑπό σήμερα έως την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή της Optima Bank

Από σήμερα έως την Παρασκευή η δημόσια εγγραφή της Optima Bank

Ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Παρασκευή η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή της Optima Bank στο χρηματιστήριο, ενώ θα αποτελέσει την πρώτη εισαγωγή τράπεζας μετά από 17 χρόνια. To εύρος της τιμής εισαγωγής ορίστηκε μεταξύ 6,4 ευρώ (η κατώτερη) και 7,2 ευρώ (η ανώτερη), ενώ στόχος είναι η άντληση έως 151,2 εκατ. ευρώ. Πρεμιέρα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου θα κάνει την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου.

H Optima Bank, ιδρύθηκε μόλις πριν από τέσσερα χρόνια και μέσα σε αυτή τη σύντομη περίοδο έχει καταφέρει να τοποθετηθεί στην αγορά ως ένας ανερχόμενος τραπεζικός όμιλος, με 27 καταστήματα, συνεπές και προσεκτικό management και καλά αποτελέσματα.

Και μόνο ότι θα αποτελέσει την πρώτη εισαγωγή τραπεζικής μετοχής μετά από 17 χρόνια είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, καθώς «κουμπώνει» με την ευρύτερη επιστροφή του τραπεζικού κλάδου, μετά από δέκα και πλέον χρόνια χρεοκοπίας, ανακεφαλαιοποιήσεων, πολλαπλών reverse split, αλλά και αποχωρήσεων από το ταμπλό.

Η Optima Bank παρ’ ότι λειτουργεί μόλις τέσσερα χρόνια, εντούτοις κατέχει το 1,5% των συνολικών δανείων και το 1% των καταθέσεων της χώρας. Διαθέτει ένα δίκτυο από 27 καταστήματα, εκ των οποίων τα 21 στην Αθήνα, τρία στη Θεσσαλονίκη και άλλα τρία στην επαρχία, ενώ απασχολεί περί τα 470 άτομα.

Στόχος είναι έως το 2025 το δίκτυο καταστημάτων να αριθμεί 35 σημεία, αποκτώντας παρουσία σε όλες τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας. Το βασικό πελατολόγιο της τράπεζας είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις το οποίο αντανακλάται σε ένα υψηλό δείκτη επιτοκιακού περιθωρίου 2,9% έναντι 2,16% στον συστημικό ανταγωνισμό (τέλος 2022).

Παράλληλα η τράπεζα έχει να επιδείξει μηδενικά μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφού ο σχετικός δείκτης NPEs κινείται στο 0,6% έναντι 5,8% του ανταγωνισμού με βάση τα τελευταία στοιχεία του εξαμήνου.

Το μετοχολόγιο

Η Optima Bank έχει ένα ισχυρότατο μετοχολόγιο που κυρίως απαρτίζεται από το… βαρύ όνομα της επιχειρηματικής οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία ελέγχει μετοχικά την τράπεζα, με διασπορά σε διάφορα νομικά και φυσικά πρόσωπα, σε ποσοστό άνω του 40%. Επίσημα, βασικοί μέτοχοι της Optima είναι η Motor Oil (9,9%) και ο κ. Γιάννης Βαρδινογιάννης (8,2%). Στο μετοχολόγιο συμμετέχουν 166 μέτοχοι εκ των οποίων 79 κατέχουν το 45,5% του μετοχικού κεφαλαίου.

Οικονομικά μεγέθη

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιδόσεις του α’ εξαμήνου 2023 ξεπέρασαν τις επιδόσεις ολόκληρης της περυσινής χρήσης, κάτι που δείχνει το momentum που έχει η τράπεζα, καθώς «χτίζει» μεγέθη χωρίς να είναι κορεσμένη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της τράπεζας Γιώργο Τανισκίδη, για το σύνολο της φετινής χρήσης, τα κέρδη αναμένεται να φτάσουν στα 100 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο εξάμηνο του 2023, τα προ φόρων κέρδη της Optima Bank διαμορφώθηκαν σε 54 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 44,1 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται πως πέρυσι, στο σύνολο της χρήσης η Optima Bank είχε καθαρά κέρδη 42,4 εκατ. ευρώ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ