Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑΠΕ: Ελκυστικός "προορισμός" για επενδύσεις ΑΠΕ η Ελλάδα - "Χαμηλή πτήση" στα...

ΑΠΕ: Ελκυστικός “προορισμός” για επενδύσεις ΑΠΕ η Ελλάδα – “Χαμηλή πτήση” στα PPAs

Στις πλέον ελκυστικές χώρες του πλανήτη για την προσέλκυση επενδύσεων σε ΑΠΕ κατατάσσεται η Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση της εξαμηνιαίας έρευνας EY Renewable Energy Country Attractiveness Index (RECAI).

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα βελτίωσε τη θέση της μεταξύ των κορυφαίων αγορών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), καθώς ανέβηκε από την 3η στη 2ηθέση του προσαρμοσμένου δείκτη της EY για τις ΑΠΕ, που εξετάζει τις επιδόσεις των χωρών προσαρμοσμένες σύμφωνα με το μέγεθος του ΑΕΠ τους. Συγχρόνως, η Ελλάδα επανήλθε στη 16ηθέση του γενικού δείκτη, από την 18ηθέση που βρισκόταν πριν έξι μήνες.

Ο δείκτης αξιολογεί τις 40 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου και τις κατατάσσει ως προς την ελκυστικότητα των επενδυτικών ευκαιριών σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο προσαρμοσμένος ως προς το ΑΕΠ δείκτης δίνει μια πιο αντικειμενική εικόνα της πραγματικότητας, αποτυπώνοντας τις επιδόσεις των χωρών σε σχέση με το οικονομικό τους μέγεθος, καθώς ο βασικός δείκτης, από τη φύση του, πριμοδοτεί τις ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου, οι οποίες λόγω του μεγέθους τους, έχουν και τις μεγαλύτερες αγορές ΑΠΕ.

Η έκθεση σημειώνει ότι η χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμης ενέργειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με την πράσινη ενέργεια να αντιπροσωπεύει πλέον το 50% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Προσθέτει, παράλληλα, ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας και η κρατική υποστήριξη οδηγούν στη δημιουργία τοπικών κοινοτήτων παραγωγής ενέργειας.

Τα PPAs

Η έκθεση σχολιάζει, επίσης, τη βελτίωση της κατάταξης της Ελλάδας όσον αφορά τις διμερείς συμβάσεις αγοράς ενέργειας (Power Purchase Agreements – PPAs), με τη χώρα να σκαρφαλώνει από την 26η στην 21η θέση του σχετικού δείκτη. Όπως σημειώνεται, παρότι ο αριθμός των σχετικών συμφωνιών στην Ελλάδα παραμένει σχετικά μικρός, η αναδυόμενη αγορά των εταιρικών PPAs παρουσιάζει σημάδια ανάπτυξης. Πρόκειται για μια αγορά όπου κυριαρχούν τα έργα ηλιακής ενέργειαςπου αξιοποιούν στο έπακρο την ηλιοφάνεια, με μικρότερη συμμετοχή της επίγειας αιολικής ενέργειας. Όπως και σε πολλές άλλες αγορές, οι μεγάλοι βιομηχανικοί όμιλοι και οι όμιλοι πληροφορικής κυριαρχούν στη λίστα των αγοραστών, ωστόσο, όπως σημειώνει η έκθεση, είναι ενδιαφέρον ότι υπεγράφησαν, επίσης, PPAs από οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης για την Ελλάδα, ο κ. Τάσος Ιωσηφίδης, Εταίρος, Επικεφαλής του Τμήματος Συμβούλων Εταιρικής Στρατηγικής και Συναλλαγών της EY Ελλάδος και Επικεφαλής του Τομέα Ενέργειας & Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας, δήλωσε: «Η Ελλάδα παραμένει για τρίτο συνεχές εξάμηνο στις τρεις πρώτες θέσεις του προσαρμοσμένου ως προς το ΑΕΠ δείκτη ανανεώσιμων πηγών και την πρώτη εικοσάδα του γενικού δείκτη RECAI της EY, με βελτιωμένες, μάλιστα, επιδόσεις. Η κατάταξη αυτή επιβεβαιώνει την ελκυστικότητα της αγοράς ΑΠΕ στη χώρα μας, τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί και τις θετικές προοπτικές για προσέλκυση επενδύσεων που θα επιταχύνουν την πράσινη μετάβαση της οικονομίας μας. Έχοντας αντιμετωπίσει πολλά από τα προβλήματα του ρυθμιστικού πλαισίου, βασικές προτεραιότητες αποτελούν σήμερα η ενίσχυση του δικτύου, η στροφή στην υπεράκτια αιολική ενέργεια και οι επενδύσεις στα συστήματα αποθήκευσης». 

Οι εξελίξεις στις ΑΠΕ παγκοσμίως

Παρά την περσινή αύξηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια, που έφτασαν τα 1,8 τρισ. δολ., περιλαμβανομένων 660 δισ. δολ. για ΑΠΕ, οι επενδύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο εξακολουθούν να υπολείπονται αυτών που απαιτούνται για την επίτευξη του στόχου της COP28, για τριπλασιασμό της χωρητικότητας εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως, έως το 2030. Η συμφόρηση στα δίκτυα και το υψηλό κόστος κεφαλαίου, δυσχεραίνουν, επίσης, την πρόοδο, τη στιγμή που απαιτείται επιτάχυνση του ρυθμού των επενδύσεων.

Η αποθήκευση ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (BESS), μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανεπάρκειας δικτύου, η οποία έχει πλέον λάβει μεγάλες διαστάσεις σε πολλές ώριμες αγορές. Καθώς η διείσδυση των ΑΠΕ ενισχύεται και η ηλεκτροδότηση αυξάνεται, τα συστήματα BESS θα είναι κομβικά σε ένα δυναμικό ενεργειακό σύστημα, εξομαλύνοντας τις απότομες αυξήσεις προσφοράς και ζήτησης, και συμβάλλοντας στη μετατόπιση του κόστους επέκτασης και αναβάθμισης του δικτύου προς το μέλλον.

Στη νέα κατάταξη της EY για τις ελκυστικότερες αγορές για επενδύσεις BESS, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, με την Κίνα και το Ηνωμένο Βασίλειο να ακολουθούν. Για την περίοδο 2023-2030, η ανάπτυξη των BESS παγκοσμίως προβλέπεται να τετραπλασιαστεί, φτάνοντας τα 572 GW/1.848 GWh.

Οι ώριμες αγορές παραμένουν στις κορυφαίες θέσεις στον γενικό δείκτη RECAI

Στην τελευταία έκδοση του γενικού δείκτη RECAI, τις τρεις πρώτες θέσεις διατηρούν οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Γερμανία, προσελκύοντας επενδυτές, τόσο λόγω της σταθερής ζήτησης για ΑΠΕ, όσο και της προδιαγεγραμμένης αξίας των έργων. Η Ισπανία υποχώρησε στη 12ηθέση του γενικού δείκτη εξαιτίας των περιορισμών του δικτύου, ενώ στην πρώτη δεκάδα περιλαμβάνονται πλέον ο Καναδάς (9η θέση) και η Ιαπωνία (10ηθέση), λόγω της σαφούς τους πρόθεσης να μεγιστοποιήσουν τη χωρητικότητα εγκατεστημένης ισχύος της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Ελκυστικές εναλλακτικές λύσεις για τους επενδυτές από τις μικρότερες οικονομίες

Στον προσαρμοσμένο ως προς το ΑΕΠ δείκτη, εκτός από την Ελλάδα, που ανέβηκε από την 3η στη 2η θέση, πίσω από την 1η Δανία, την κατάταξή τους βελτίωσαν η Χιλή (+2) και η Φινλανδία (+3), με τη βοήθεια των φιλόδοξων σχεδίων ενεργειακής μετάβασης και των ελκυστικών κυβερνητικών κινήτρων.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ