Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑπειλή η μετάλλαξη Όμικρον για τους χειμερινούς προορισμούς

Απειλή η μετάλλαξη Όμικρον για τους χειμερινούς προορισμούς

Νέες ανησυχίες εγείρει για τους παράγοντες του τουρισμού στις ορεινές περιοχές της χώρας η μετάλλαξη Όμικρον, η οποία μπορεί να στερήσει για τρίτη χρονιά την όποια τουριστική κίνηση ενόψει εορτών. Η συνθήκη γίνεται δυσκολότερη δεδομένου ότι ο τελικός λογαριασμός των εσόδων της φετινής χρονιάς θα κριθεί από την κίνηση των Χριστουγέννων.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα αλλά και η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων που σημειώνεται τον τελευταίο μήνα έχει ήδη περιορίσει τις αρχικές προσδοκίες οι οποίες με αφορμή την καλή θερινή σεζόν προέβλεπαν αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και τον χειμώνα.

Αυτός είναι και ο λόγος που φορείς του κλάδου επισημαίνουν ότι τα φετινά έσοδα θα κινηθούν πέριξ των 10 δισ. ευρώ, υψηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις του Μαΐου αλλά χαμηλότερα από 12 δισ. ευρώ που προέβλεπαν οι αισιόδοξοι μετά και καλή πορεία του Αυγούστου.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το ενδιαφέρον δεν έχει καμφθεί, οι προκρατήσεις για τις γιορτές όμως δεν το αντιπροσωπεύουν. Επιπλέον, όποιες προκρατήσεις έχουν ήδη γίνει παραμένουν ευέλικτες ως προς την μετάθεση ή ακύρωσή τους, γεγονός που δεν επιτρέπει εκτιμήσεις ως προς τις εορταστικές πληρότητες. «Για ακόμα μια φορά οι κρατήσεις θα είναι last minute» είναι η κοινή πεποίθηση των παραγόντων κι επιχειρηματιών του κλάδου. Πρόβλεψή τους είναι επίσης ότι θα κινηθούν περισσότερο οι χειμερινοί προορισμοί που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τα αστικά κέντρα λόγω και της αύξησης της βενζίνης. Αν η κατάσταση συνεχιστεί ως έχει και ο εφιάλτης του lockdown που έχει αρχίσει να απλώνεται πάνω από την Ευρώπη δεν προχωρήσει, οι πληρότητες σε δημοφιλείς προορισμούς θα μπορούσαν να φτάσουν και 60% με 70% για δημοφιλείς προορισμούς, δεδομένης της έντονης επιθυμίας του κόσμου να ταξιδέψει. «Όσο όμως οι επιδημιολογικής εξελίξεις μεταβάλλονται τόσο πιο πολύ απομακρυνόμαστε από αυτό το ποσοστό», επισημαίνουν παράγοντες του κλάδου στο finupnews.gr

Πέρα από τους χειμερινούς προορισμούς, η αγωνία μεγαλώνει και για τα αστικά κέντρα, δεδομένης της αργής ανάκαμψης του city break και του συνεδριακού τουρισμού. Σημειωτέον ότι σύμφωνα με τα όσα αναφέρθηκαν στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών Αττικής και Αργοσαρωνικού «η αθηναϊκή ξενοδοχία, βρίσκεται μπροστά σε μια νέα πρόκληση καθώς δεν διαφαίνεται θετική πορεία σε κρατήσεις και πληρότητα στους μήνες που ακολουθούν». Σύμφωνα με τους ξενοδόχους μάλιστα οι καλοί μήνες που προηγήθηκαν – από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο του 2021 τα ξενοδοχεία της Αττικής σημείωσαν για πρώτη φορά θετικό πρόσημο μετά τα δύο χρόνια πανδημίας – δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά.

«Με μια μέση πληρότητα που δεν ξεπερνά το 45% στο 10μηνο 2021 -έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου- και με πλήθος ξενοδοχειακών και μη ξενοδοχειακών κλινών κάθε τύπου να προστίθενται διαρκώς στην προσφορά της χωρίς στρατηγική, χωρίς πλάνο και χωρίς την αντίστοιχη ζήτηση να τις υποστηρίζει, το μέλλον διαφαίνεται δύσκολο» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι οι μονάδες στους χειμερινούς προορισμούς και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που κινδυνεύουν να μην δουλέψουν ούτε και φέτος λόγω του κορονοϊού αριθμούν περί τις 4.000.

Λαμπρές οι προοπτικές για το 2022

Εν αντιθέσει με τους φόβους για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα, οι προοπτικές για την θερινή σεζόν του 2022 προδιαγράφονται λαμπρές. Το παραπάνω επιβεβαίωσε σήμερα και ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, ο οποίος στο πλαίσιο παρουσίασης των δράσεων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων από την Τράπεζα ανέφερε ότι «το 2022 εκτιμάται ότι θα είναι μια εκρηκτικά θετική χρονιά για τον ελληνικό Τουρισμό» με την ζήτηση να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας 20ετίας. Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, ήδη οι προκρατήσεις για το 2022 ανέρχονται στην περίπτωση των resorts στο 40%. Αν ο ρυθμός τους συνεχιστεί με την ίδια ένταση, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου θα έχει καλυφθεί με προκρατήσεις το 70% των διαθέσιμων δωματίων και κλινών των τετράστερων και πεντάστερων ξενοδοχείων και μάλιστα σε τιμές υψηλότερες των επιπέδων του 2019.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ