don't even ask

don't even ask

spot_img

Αντικλεπτικό στα λάδια (άντε και στα γάλατα), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα καλύτερα της, το “χρήμα” για Optima, άτσαλη διόρθωση, το άλμα του ΟΛΠ, investor’s day για ΤΙΤΑΝ και το ανεκτέλεστο της Intrakat

*Ξεκίνησε με άνοδο, συνεχίστηκε με διόρθωση η συνεδρίαση στην Wall Street. Η εκτίναξη της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ στο 4,59% είχε ως συνέπεια το “γύρισμα” των traders, την διόρθωση του S&P χαμηλότερα των 4.300 μονάδων για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, για τον DJIA οι απώλειες (άνω των 300 μον.) ξεπέρασαν ακόμη και από τον Μάρτιο. Στο 1,052$/ευρώ με την Ευρώπη να “πληρώνει” εις διπλούν τις συνέπειες, καθώς εισάγει το ακριβότερο πετρέλαιο σε αυτές τις (συναλλαγματικές) τιμές.

*Στο 2,78% το 10ετές της Γερμανίας, υψηλό 12ετίας. Σύμφωνα με αναλυτές της Deutsche Bank, ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων “δείχνει” να ολοκληρώνεται αλλά παρατείνεται η περίοδο κατά την οποία εκτιμάται πως θα παραμείνει σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Αλληλεπίδραση: ενόψει της ανακοίνωσης του προϋπολογισμού της Ιταλίας, για το 2024, το ασφάλιστρο κινδύνου έναντι της Γερμανίας εκτινάχθηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Μάιο. Η παρουσίαση του γινόταν χθες απόγευμα-βράδυ, στις 20.20′ το Reuters αναφερόταν σε δημοσιονομικό έλλειμμα (2024) 4,1% με 4,3% του ΑΕΠ από 3,7% που ήταν η πρόβλεψη τον Απρίλιο.

*Γιατί τα αναφέρω; επειδή όπως εύστοχα σημείωνε ο Βασίλης Γούλας, ουδείς θα ήθελε να βρίσκεται στην θέση του επικεφαλής του Ιταλικού…ΟΔΔΗΧ. Για να έχουμε αίσθηση του τι διακυβεύεται (και θα διακυβεύεται το 2024). Υποθέτω πως, τα μελετούν όλα αυτά- τα γύρω-τριγύρω- στο οικονομικό επιτελείο, ότι έχει τους έμπειρους του ο Κωστής Χατζηδάκης.

*Δεν βγήκε και κάποια ουσιαστική είδηση από την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον ΣΕΒ. Οι “7+1 τομές” που αναφέρονται στο Δελτίο Τύπου λίγο ως πολύ είναι και προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ (εργασιακό, μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, διαρθρωτικές αλλαγές κ.α.). Ωστόσο, όπως μου μετάφερε άνθρωπος μας (παρών στην συνάντηση), δεν ειπώθηκαν παρά ελάχιστα για το μείζον θέμα της ακρίβειας, δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη αναφορά στον λεγόμενο πληθωρισμό της ακρίβειας και όλα τα σχετικά που αφορούν κυρίως τον κλάδο τροφίμων-ειδών διατροφής, τους σούπερ-μαρκετάδες, τα συναφή δηλαδή. Υπάρχει ένα…θεματάκι με τους επιχειρηματίες τροφίμων-μέλη του δ.σ- του Συνδέσμου; ή λάθος με πληροφορούν.    

*Δεν παρευρέθηκε άνθρωπος της στήλης στην συνέντευξη των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στην ελαιουργία (ΣΕΒΙΤΕΛ, ΣΥΓΕΚ, 4Ε, ΕΔΟΕ κ.α.) όπου θα δίνονταν εξηγήσεις για το…άλμα από τα 8,5 στα 12,5-13 ευρώ. Πάντως viral έχουν γίνει τα videos με τα αντικλεπτικά σε συσκευασίες 4 λίτρων. Όπως μου είπε γνωστός-χρόνια λάτρης των ουίσκι- ούτε σε MacCallan M Decander (2020) δεν έχει δει ανάλογο μηχανισμό. Ο εν λόγω χρόνια τακτικός πελάτης της γνωστής Cava ΟΑΚ δήλωσε εντυπωσιασμένος. Βρε, τι ζούμε…

*Γιώργος Περιστέρης στην ΕΘΕ: «Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δεν διανύει απλά την καλύτερη περίοδο στην πεντηκονταετή πορεία της, αλλά βρίσκεται στην πλέον κατάλληλη θέση για να επιτύχει ισχυρή και μακροπρόθεσμη αξία». Από τους καλούς “αμοιβαιάδες” μου “κύκλωσε” την εξής αναφορά του διευθύνοντος συμβούλου του Ομίλου: μόνο από την Αττική Οδό, η εισηγμένη αναμένει κατά μέσο όρο EBITDA άνω των 300 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από την έναρξη της παραχώρησης και μετά, ενώ συνολικά ο κλάδος των παραχωρήσεων αναμένει μερίσματα 6 δισ. ευρώ στο σύνολο της ζωής των έργων, χωρίς να συνυπολογίζεται σε αυτά η συμβολή της Αττικής Οδού. Η DeA θα πρόσθετε και τις υπεραξίες (συν τη μόχλευση) από την προοπτική εισαγωγής στο ΧΑ μίας θυγατρικής “παραχωρήσεων”. Με τέτοιο cashflow ανάρπαστο θα γινόταν το ΙΡΟ.

*Lamda Development: Νέο ιστορικό ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας στα εμπορικά κέντρα και τις μαρίνες Φλοίσβου και Αγίου Κοσμά. Στα 184 εκατ. τα έσοδα από τις πωλήσεις – μισθώσεις ακινήτων στο Ελληνικό. Εάν είχαν προχωρήσει και τα έργα γρηγορότερα, αλλά…

*Είμαι περίεργος να δω σε τι αποτιμήσεις θα γίνει η εισαγωγή των ΑΕΕΑΠ, και δεν είναι λίγες-θεωρητικά 3 μέχρι τα Χριστούγεννα. Για να δούμε πως, και ποιος θα (πρωτο)πάρει “χρήμα” από την αγορά.

*Δείγμα γραφής για το διαθέσιμο “χρήμα” θα έχουμε αύριο, με την ολοκλήρωση της αμκ της Optima Bank.

*Αρκετά…άτσαλη η χθεσινή νέα διόρθωση στο ΧΑ. Με συναλλαγές 76,5 εκατ.-περίπου όσο και την Τρίτη- το μείον 1,27% του ΓΔ. Ενδοσυνεδριακά χαμηλότερα και των 1.200 στις 1.196,57 μονάδες. Για ακόμη μία συνεδρίαση σε μόλις 4 χαρτιά το 42% του τζίρου, τραπεζικό καρέ Εθνικής, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Με τον ΔΤΡ στο μείον 3,22% στις 932,01 μονάδες, το λες και μίνι sell off. Πιέστηκαν όμως και ΟΠΑΠ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, AEGEAN, TITAN κ.α. Τέταρτη σερί ημέρα διόρθωσης για την ΤΕΝΕΡΓ στα 14,45 με μείον 3,02%. Χαμηλό 18μηνών.  Με θετικό πρόσημο Coca Cola 3E, OTE, Sarantis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ElvalHalcor, Autohellas.

*Investor’s Day, για ΤΙΤΑΝ. Με απώλειες το “χαρτί”.

*Μοίρασε πρόστιμα η Κεφαλαιαγορά, σε χρηματιστηριακές και ΑΕΠΕΥ. Δεν επιβεβαίωσα εάν τα μέλη του δ.σ ασχολήθηκαν με ένα θέμα διαρροών που σχετίζεται με διερεύνηση ενδεχόμενων λογιστικών παρατυπιών. Το θέμα το είχε αναδείξει, από νωρίς το πρωί, ο Νίκος Καρούτζος/Bankingnews. Γνωρίζοντας χρόνια τον συνάδελφο εκτιμώ πως κάτι “τρέχει”. Προφανώς το ψάχνει και άνθρωπος της στήλης.

*Τεχνικό πρόβλημα στη μετάδοση δεδομένων από την GlobalSoft- αδυναμία εικόνας/πληροφοριών- επέτεινε τον εκνευρισμό, διάχυτος εδώ και μέρες στα χρηματιστηριακά γραφεία. Ήταν στραβό το κλήμα,…που λένε.

*Ανακοίνωσε θεαματική αύξηση μεγεθών 6μηνου η ΚΡΙ-ΚΡΙ. Από τις συμπάθειες της στήλης, το “χαρτί” με 2,26% στα 8,16 ευρώ. Την γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά ο Παναγιώτης Τσινάβος. Όσον αφορά στην θεαματική αύξηση της κερδοφορίας δεν οφείλεται σε ανάλογη των τιμών-επιβάρυνση του καταναλωτή. Οφείλεται στις εξαγωγές και το γεγονός ότι, πέρυσι ο επιχειρηματίας προτίμησε να “θυσιάσει” τα κέρδη του 2022 για να ενισχύσει τα μερίδια αγοράς. Τόσο στην ελληνική όσο και στις διεθνείς αγορές. Το αναφέρω γιατί είδα και κάτι…δρακιές δεξιά & αριστερά.

*Συμπληρώνω, αρκετές εισηγμένες που το 2022 είχαν θεαματική αύξηση μεγεθών και windfall profits λογικό είναι να “προσγειώνονται” φέτος, άλλη λιγότερο-άλλη περισσότερο “ανώμαλα”.

*Νέο ιστορικό υψηλό για το ανεκτέλεστο της Intrakat, στα 2,1 δισ. Στα 17,7 εκατ. τα καθαρά κέρδη 6μηνου, επιστροφή σε λειτουργική κερδοφορία με 45% περισσότερα έσοδα.

*Αγις Παπαδόπουλος στη θέση του προέδρου της ΕΥΑΘ. Στις 20.30′ η απόφαση της Επιτροπής Ακροάσεων της Βουλής.

*Άλμα σχεδόν 50% στα καθαρά κέρδη εμφάνισε ο ΟΛΠ το πρώτο εξάμηνο. Ώθηση από κρουαζιέρα – όπου διακινήθηκαν διπλάσιοι επιβάτες από το 2022- και τα εμπορευματοκιβώτια. ΟΚ, αλλά δεν γίνεται να αποτιμάται υποπολλαπλάσια της Αμβέρσας. Εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι και η κυκλοφοριακή μελέτη για τα έργα στο μεγάλο λιμάνι της χώρας. Προ των πυλών η έναρξη κατασκευής του νέου προβλήτα. Αύξηση 85% στις αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας το πρώτο 8μηνο. Η κατασκευή του θα επιτρέψει τον ελλιμενισμό μεγάλων κρουαζιερόπλοιων (άνω των 300 μέτρων), δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες για ανάπτυξη και ενίσχυση της κρουαζιέρας. Εάν υπολογίσουμε και τον Πύργο του Πειραιά, μιλάμε για άλλο λιμάνι.

*Απολαυστικός Εμάνουελ Γκριμάλντι στον Μηνά Τσαμόπουλο χθες, στο newmoney. Για Ηράκλειο, Ηγουμενίτσα κ.λ.π.

Αποποίηση Ευθύνης : Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης προσφέρονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση των κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Κατά συνέπεια δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

don't even ask