Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΣΩΜΑ & ΥΓΕΙΑΑνοια -Αλτσχάιμερ: Ο χάρτης δομών φιλοξενίας και το πρόγραμμα υποστήριξης σε απομακρυσμένες...

Ανοια -Αλτσχάιμερ: Ο χάρτης δομών φιλοξενίας και το πρόγραμμα υποστήριξης σε απομακρυσμένες περιοχές

Δυο φιλόδοξα σχέδια έχει στα σκαριά το υπουργείο Υγείας, για τους ασθενείς με άνοια και Αλτσχάιμερ. Το πρώτο αφορά τη δημιουργία Κοινοτικών Δομών υποστήριξης ασθενών με Άνοια-Alzheimer’s σε όλη την Επικράτεια. Και το δεύτερο αφορά το πρόγραμμα για την ψυχογηριατρικής υποστήριξης σε απομακρυσμένες περιοχές όπως Άνδρο, Τήνο, Σύρο, Έβρος και Ξάνθη.

Τα σχέδια, που θα τα βλέπουμε να υλοποιούνται μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ανακοίνωσε χθες η Υφυπουργός Υγείας κ. Ζωή Ράπτη, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σημειώνεται ότι στη χώρα μας 160.000 άτομα πάσχουν από άνοια και 280.000 άτομα από Ήπια Νοητική Διαταραχή (προστάδιο της άνοιας). Συνολικά υπάρχουν περίπου 500.000 ασθενείς με ήπια ή σοβαρά νοητικά προβλήματα και εάν συνυπολογίσουμε ότι για κάθε ασθενή με άνοια επηρεάζεται σημαντικά η ζωή 2-3 φροντιστών – μελών της οικογένειας, αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μια πάθηση που αφορά άμεσα σε ένα εκατομμύριο Έλληνες με ετήσιο κόστος 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ζωή των ασθενών αλλά και των φροντιστών τους είναι ένα …δράμα. Γιατί οι ασθενείς δεν έχουν την εξειδικευμένη φροντίδα που χρειάζονται και η οικογένεια ή πληρώνει από την τσέπη της πολλά χρήματα για τη φύλαξη των γονιών ή των συζύγων τους, σε κάποιο τρίτο ανεκπαίδευτο πρόσωπο ή τους πάνε στο γηροκομείο ή αναλαμβάνουν οι ίδιοι τη φροντίδα τους, που είναι ιδιαίτερα κουραστική επειδή επίσης δεν είναι εκπαιδευμένοι.

Το σχέδιο για τις δομές φιλοξενίας

Σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση που εξέδωσε στις 8 Ιουλίου 20121 το αρμόδιο υπουργείο θέτει το πλαίσιο για να τη δημιουργία Κοινοτικών Δομών υποστήριξης ασθενών με Άνοια-Alzheimer’s σε όλη την Επικράτεια.

Αναλυτικά, προβλέπεται δημιουργία δομών φιλοξενίας, όπως:

  • Οικοτροφεία (δομές φιλοξενίας και μακροχρόνιας παραμονής νοσούντων με άνοια-Alzheimer’s  καθώς και δομές τελικού σταδίου)
  • Ψυχογηριατρικά Ιατρεία
  • Κέντρα Ημέρας και
  • Κινητές Μονάδες υποστήριξης των ασθενών  και των οικογενειών τους στην Κοινότητα για την κατ΄ οίκον υποστήριξη από επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Το πρόγραμμα για την ψυχογηριατρικής υποστήριξης σε απομακρυσμένες περιοχές

Επιπλέον, πρόκειται να  ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα υποστήριξης της τρίτης ηλικίας σε απομακρυσμένες περιοχές της χωράς μας με ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα προάγει την ψυχική υγεία και την πρόληψη ψυχικών διαταραχών, και κυρίως της κατάθλιψης που αποτελεί μείζονα παράγοντα κίνδυνου για την εμφάνιση της άνοιας.

Το Πρόγραμμα αποτελεί μια ολοκληρωμένη παρέμβαση ψυχογηριατρικής υποστήριξης και έχει στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους και των οικογενειών των ηλικιωμένων στον τόπο τους.

Ξεκινά στην πρώτη του πιλοτική φάση με νησιωτικές περιοχές, και συγκεκριμένα στην Άνδρο, Τήνο και Σύρο καθώς και σε απομακρυσμένες περιοχές ορεινές περιοχές, όπως ο Έβρος και η Ξάνθη.

Το Πρόγραμμα  θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Αιγινήτειο Παν/κο Νοσοκομείο και επιστημονικά υπεύθυνο τον κο Α. Πολίτη, καθηγητή ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Παν/μιουJohnsHopkins Η.Π.Α.

Οι υπηρεσίες θα παρέχονται από ομάδα επαγγελματιών ψυχικής υγείας, όπως:

  • ψυχίατρο,
  • νοσηλευτή η/και κοινωνικό λειτουργό ψυχικής υγείας,

με κατ’ οίκον υποστήριξη και παρακολούθηση σε σταθερή βάση, δηλαδή δύο φορές την εβδομάδα, αλλά και μέσω υπηρεσίας τηλεσυμβουλευτικής.

“Βασική μας επιδίωξη είναι να έχουμε ένα καλύτερο σύστημα υγείας, ένα ολοκληρωμένο δίκτυο υπηρεσιών με ισότιμη πρόσβαση για όλους τους πολίτες,  ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, ορεινές και νησιωτικές.” είπε η κυρία Ράπτη και συνέχισε: “Όπως έχει τονίσει  ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  οφείλουμε να χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα, διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες του, και αξιοποιώντας, συγχρόνως, την εμπειρία και γνώση της επιστημονικής κοινότητας των Πανεπιστημίων της χώρας μας και της ψηφιακής τεχνολογίας“.