Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑνοίγει «παράθυρο» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

Ανοίγει «παράθυρο» για έξοδο της Ελλάδας στις αγορές;

Την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και στελέχη του οικονομικού επιτελείου -μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ- παίρνουν το αεροπλάνο για τις ΗΠΑ προκειμένου να «πουλήσουν Ελλάδα» στο συνέδριο της Capital Link. Ήδη από χθές το βράδυ έχει ανακοινωθεί επίσημα η αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με την καταβολή περίπου 1,86 δις. ευρώ.

Αν μάλιστα μέσα στα επόμενα 24ωρα υπάρξουν και «καλές ειδήσεις» από τους ελεγκτικούς οίκους για την Ελλάδα (σ.σ επίκειται αξιολόγηση από την S&P αλλά και από τον οίκο Moody’s) είναι πιθανό να ανοίξει ένα παράθυρο για μια ακόμη έξοδο στις αγορές. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ έγινε με χρήση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας, ενώ σε συνδυασμό με τις αυξημένες ανάγκες για τη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης -αναμένεται άμεσα η κατάθεση τροπολογίας για την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 2 δις ευρώ- αναμένεται να καταγραφεί μείωση στο υπόλοιπο των ταμειακών διαθεσίμων κάτω από τα 40 δις. ευρώ.

Ενώ προς το παρόν η Ελλάδα έχει αντλήσεις 3 δις. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2022, θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο να υπάρξει άλλη μια επιτυχημένη έξοδος στις αγορές. Η αποκλιμάκωση της απόδοσης του 10ετούς στο επίπεδο του 2,6% (σ.σ νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο είχε καταγραφεί απόδοση ακόμη και 2,8%) ενδεχομένως να δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας ειδικά αν αυτή η τάση αποκλιμάκωσης που άρχισε να διαμορφώνεται συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες υπό το ειδικό βάρος που θα δημιουργήσουν και οι παρουσιάσεις των Ελλήνων αξιωματούχων στις ΗΠΑ.

Το δανειακό πρόγραμμα του 2022 προβλέπει την άντληση 12 δις. ευρώ. Ο ΟΔΔΗΧ θα ήθελε το πρόγραμμα να υλοποιηθεί «εμπροσθοβαρώς», αλλά δυστυχώς οι συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας λόγω του πολέμου δεν το επέτρεψαν. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ