Τα επίπεδα του 2019 προσεγγίζει σταδιακά η επιβατική κίνηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» με την απόσταση να περιορίζεται κάτω από 30% για πρώτη φορά.
Ειδικότερα τον Μάρτιο του 2022 ο ΔΑΑ εξυπηρέτησε 1,19 εκατ. επιβάτες, μόλις 28% λιγότερους από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σημειώνεται μάλιστα ότι τον αντίστοιχο μήνα του 2021 η επιβατική κίνηση διαμορφώθηκε μόλις στους 240.000 επιβάτες.
Αισιοδοξία επικρατεί ως προς το επερχόμενο καλοκαίρι με τα έως τώρα στοιχεία να κάνουν λόγο για σημαντική αύξηση της πτητικής δραστηριότητας του μεγαλύτερου αεροδρομίου της χώρας.
«Έσπασε» το φράγμα του ενός εκατομμυρίου επιβατών
Ο Απρίλιος έδωσε ακόμα ένα ρεκόρ στην επιβατική κίνηση η οποία ξεπέρασε για πρώτη φορά, μετά την έλευση της πανδημίας, το ένα εκατομμύριο μετά την έλευση της πανδημίας. Σημαντικές είναι οι προσδοκίες της αγοράς για τον Απρίλιο κατά τη διάρκεια του οποίου σχεδόν συμπίπτουν φέτος το Καθολικό και το Ορθόδοξο Πάσχα.
Ο Ιανουάριος υπήρξε ιδιαίτερα ανησυχητικός καθώς η κίνηση διαμορφώθηκε με αρνητικό πρόσημο σε σχέση με το 2019, στο -44,5%. Σημαντική ανάκαμψη παρατηρήθηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο κατά τη διάρκεια των οποίων η απόκκλιση από το 2019 διαμορφώθηκε στο -37% και -28% αντίστοιχα. Η ψαλίδα στους επιβάτες εσωτερικού τον Μάρτιο ήταν στο -22,1% ενώ στους επιβάτες εξωτερικού -30,6%.
Αθροιστικά, κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 2,8 εκατ. επιβάτες και παρέμεινε μειωμένη κατά 36% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού διατηρήθηκαν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 28,3%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 39,6%.
Ο ΔΑΑ θα κληθεί κατά το τρίτο πανδημικό έτος να διαχειριστεί και τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία που επηρεάζει σημαντικά την κίνηση από τις δύο αυτές χώρες. Παράλληλα οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία είναι ορατές διεθνώς σε ενεργειακό επίπεδο με τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες να καλούνται να διαχειριστούν τη ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων. Οι αντοχές της αεροπορικής αγοράς είναι πλέον περιορισμένες μετά μια τριετία κατά την οποία η κίνηση ήταν σχεδόν «παγωμένη». Ανησυχία προκαλεί επίσης η ψυχολογία των ταξιδιωτών οι οποίοι ενώ αναμένουν το πρώτο καλοκαίρι κανονικότητας μετά την πανδημία, έρχονται αντιμέτωποι με την ενεργειακή κρίση που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το διαθέσιμο εισόδημά τους εξηγούν στελέχη της αγοράς.