Πρόσημο, στην εδώ και καιρό στάσιμη αγορά των smartphones, κατάφερε να αλλάξει η πανδημία του κορονοϊού ενώ έφερε κι ανακατατάξεις στους κερδισμένους των κατασκευαστών.
Ειδικότερα και σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της IDC, το 4ο τρίμηνο του 2020 πουλήθηκαν 386 εκατομμύρια smartphones, 4,3% περισσότερα εν συγκρίσει με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ήταν το μοναδικό που έκλεισε με θετικό πρόσημο. Ο κλάδος όλη την προηγούμενη χρονιά κινήθηκε τόσο πτωτικά που στο σύνολο του έτους καταγράφηκε πτώση της τάξης του 5,9%.
Οι λόγοι για την προαναφερθείσα στροφή ήταν πολυάριθμοι, σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC. Πέρα από την αύξηση της ζήτησης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η εμφάνιση του 5G σε νέες αγορές καθώς και οι πιο επιθετικές προσφορές των κατασκευαστών, οι οποίοι αποδείχτηκαν πιο προετοιμασμένοι στο δεύτερο lockdown σε σχέση με το πρώτο.
Ρεκόρ πωλήσεων για τα iPhone – «Ελεύθερη πτώση» για την Huawei
Σε επίπεδο κατασκευαστών την έκπληξη έκανε σίγουρα η νέα σειρά iPhone 12, χάρη στην οποία οι πωλήσεις iPhone ξεπέρασαν τα 90 εκατ. τεμάχια – τα περισσότερα που έχει πετύχει κατασκευαστής μέσα σε ένα μόνο τρίμηνο. Μάλιστα η αύξηση των πωλήσεων έφτασε το 22,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους κάτι που έφερε τα πάνω κάτω στην χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών.
Μετά από πολύ καιρό η Apple σκαρφάλωσε στην κορυφή της κατάταξης των κατασκευαστών με μερίδιο αγοράς 23,4%, αφήνοντας τη Samsung στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 19,1%. Να σημειωθεί ότι οι πωλήσεις του νοτιοκορεατικού κολοσσού αυξήθηκαν κατά 6,2% και διαμορφώθηκαν στα 73,9 εκατ. smartphones.
Την τρίτη θέση κατέλαβε η Xiaomi, oι αποστολές smartphones της οποίας έφθασαν τα 43,3 εκατομμύρια τεμάχια, χαρίζοντάς της μερίδιο αγοράς που ξεπέρασε το 11%. Ωστόσο η Xiaomi κατέγραψε αύξηση πωλήσεων μεγαλύτερη κι από την Apple – οι πωλήσεις smartphone αυξήθηκαν κατά 32% το τελευταίο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Αύξηση 10,7% στις πωλήσεις κατέγραψε και η κινεζική Oppo, η οποία έφθασε σε μερίδιο αγοράς το 8,8% καταλαμβάνοντας την 4η θέση στην κατάταξη. Κατά το 4ο τρίμηνο του 2020 η Oppo πούλησε 33,8 εκατομμύρια smartphones.
O μεγάλος ηττημένος υπήρξε η Huawei οι απώλειες της οποίας συνεχίστηκαν ρίχνοντας την στην πέμπτη θέση από την δεύτερη που καταλάμβανε τα προηγούμενα χρόνια. Μετά και τις κυρώσεις των ΗΠΑ που έχουν στερήσει το Android από τα νέα μοντέλα της, οι πωλήσεις της εταιρείας εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από την Κίνα. Κάπως έτσι το τελευταίο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 32,8 εκατομμύρια τεμάχια, εμφανίζοντας πτώση -42,4% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Το μερίδιο της Huawei περιορίστηκε στο 8,4%, όταν ένα χρόνο πριν ήταν σχεδόν διπλάσιο (άνω του 15%).
Η χρυσή πεντάδα των κατασκευαστών για το 2020
Οι διαφορετικές επιδόσεις των κατασκευαστών βέβαια δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την κατάταξη στο σύνολο της χρονιάς του 2020, κατά την οποία πουλήθηκαν 1,29 δισεκατομμύρια smartphones, 80 εκατομμύρια λιγότερα σε σύγκριση με το 2019.
Σε ετήσια βάση, την 1η θέση των κατασκευαστών κατέκτησε η Samsung, με μερίδιο αγοράς 20,6% και πωλήσεις σχεδόν 267 εκατομμυρίων τεμαχίων. Ακολούθησε η Apple με πωλήσεις 206 εκατ. τεμαχίων και μερίδιο 15,9%, ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Huawei πουλώντας 189 εκατ. τεμάχια και διατηρώντας μερίδιο 14,6%. Με μερίδιο 11,4% και πωλήσεις 147,8 εκατ. τεμαχίων η Xiaomi κατέλαβε την τέταρτη θέση ενώ η πεντάδα έκλεισε με την κινεζική Vivo η οποία πούλησε το 2020 111,7 εκατ. συσκευές συγκεντρώνοντας μερίδιο της τάξης του 8,6%.
Νίκη Παπάζογλου