Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑνακατανομές των πόρων από δημοπρασίες ρύπων φέρνει το "νέο ενεργειακό πακέτο" -...

Ανακατανομές των πόρων από δημοπρασίες ρύπων φέρνει το “νέο ενεργειακό πακέτο” – Το σχέδιο για τον ΕΛΑΠΕ

Περαιτέρω μείωση προβλέπεται να γίνει στην ποσόστωση εσόδων που προορίζονται για τον Ειδικό Λογαριασμό των ΑΠΕ από τις δημοπρασίες ρύπων ώστε να διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι για το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από όπου θα επιδοτηθεί η κάλυψη των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας της χαμηλής τάσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες χτες έγινε τηλεδιάσκεψη με συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και αρμοδίων παραγόντων με κεντρικό θέμα τις ανακατανομές των πόρων από το εμπόριο ρύπων. Με βάση τα όσα αναφέρονται, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αναμένεται να λαμβάνει σχεδόν το 70% των  εσόδων από τους ρύπους, ενώ στον στον ΕΛΑΠΕ θα πηγαίνει το υπόλοιπο 8% των εσόδων, δηλαδή περίπου 80 εκ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι μετά από τις αποφάσεις αυτές αναμένεται να αλλάξει η υπουργική απόφαση που ίσχυε στη βάση βέβαια και των προηγούμενων εξαγγελιών της κυβέρνησης και που προέβλεπε ότι το 47,86% δηλαδή 470 εκατ. ευρώ, θα κατευθύνονταν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης από τις δημοπρασίες ρύπων.

Κεντρικό πάντως επιχείρημα για το νέο «ψαλίδι» στις ποσοστώσεις που λαμβάνει ο ΕΛΑΠΕ από τους ρύπους είναι αφενός η διασφάλιση εσόδου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ από το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης όσο και το ότι οι αυξημένες χονδρεμπορικές τιμές στο ρεύμα μειώνουν τις εκροές του ΕΛΑΠΕ για την κάλυψη διαφορών τιμών μεταξύ των ταριφών των ΑΠΕ και των τρεχόντων τιμών στη χονδρική. Με βάση το ΥΠΕΝ, είναι ενδεικτικό, ότι για κάθε 1 ευρώ αύξησης στην τιμή της χονδρεμπορικής μειώνονται αντίστοιχα κατά ένα ευρώ οι εκροές του ΕΛΑΠΕ κι έτσι δημιουργούνται πλεονάσματα στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ