Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑναβάθμισε και ο οίκος Fitch την ελληνική οικονομία – Προβλέπει μεγάλη μείωση...

Αναβάθμισε και ο οίκος Fitch την ελληνική οικονομία – Προβλέπει μεγάλη μείωση χρέους

Ο τέταρτος οίκος κατά σειρά από τον περασμένο Σεπτέμβριο και ο δεύτερος μεγάλος μετά την Standard & Poor’s στις 20 Οκτωβρίου έγινε η αμερικανική Fitch που χθες το βράδυ έδωσε την επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία, ανακοινώνοντας ότι αναβαθμίζει το ελληνικό αξιόχρεο σε ΒΒΒ- από ΒΒ+, με σταθερές προοπτικές στην αξιολόγηση.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβάθμιση στο investment grade από μεγάλο οίκο μετά τη Standard & Poor’s, εξέλιξη κομβική καθώς αναμένεται να ενισχύσει τις διεθνείς επενδυτικές ροές στο ελληνικό χρέος από χαρτοφυλάκια που τοποθετούνται σε τίτλους της ανώτατης βαθμίδας και να οδηγήσει στην είσοδο των ελληνικών ομολόγων σε διεθνείς δείκτες.

H Fitch σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η σχέση χρέους και ΑΕΠ θα παραμείνει σε έντονα πτωτική τροχιά, χάρη στην ισχυρή ονομαστική ανάπτυξη, την καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και την ευνοϊκή δομή του χρέους. Επισημαίνει ότι τα ρίσκα πολιτικής είναι σχετικά χαμηλά, με σταθερό πολιτικό πλαίσιο και δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο οίκος προβλέπει ότι το χρέος θα μειωθεί στο 160,8% φέτος και στο 141,2% το 2027 από 171,4% το 2022. Σημειώνει ότι η Ελλάδα διατηρεί ισχυρή δέσμευση για δημοσιονομική σταθερότητα και το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 2,2% το 2024-25.

Προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,4% το 2023 και ότι θα διατηρηθεί κατά μέσο όρο στο 2,4% τη διετία 2024-5 με υποστήριξη από τον χαμηλότερο πληθωρισμό, την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και τη βελτιωμένη οικονομική εμπιστοσύνη.

Κ. Χατζηδάκης: Μεγάλη εθνική επιτυχία

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch επισημοποιεί την ανάδειξη της Ελλάδας στην επενδυτική κατηγορία από την πλευρά της πιστοληπτικής αξιολόγησης. Είναι μια μεγάλη εθνική επιτυχία! Η Fitch είναι ο τρίτος – από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την ΕΚΤ- οίκος αξιολόγησης που απονέμει τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας το καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας. Γεγονός που πιστοποιεί την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και τις ακόμη πιο θετικές προοπτικές που διανοίγονται με την εφαρμογή της πολιτικής μας.

Δημιουργεί παράλληλα τις προϋποθέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της εισροής επενδύσεων, καλύτερες συνθήκες χρηματοδότησης της οικονομίας, ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης. Υπογραμμίζω τις επισημάνσεις του oίκου για το ρεκόρ της μείωσης του χρέους κατά 65 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ , από το 205 % κατά την περίοδο της πανδημίας στο 160,8 % εφέτος και 141,2 % του ΑΕΠ το 2027.

Επίσης, τις επισημάνσεις για την πολιτική δημοσιονομικής υπευθυνότητας η οποία εκτός των άλλων εξασφαλίζει τους αναγκαίους πόρους για μόνιμα και έκτακτα μέτρα κοινωνικής πολιτικής. Τις προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα τα επόμενα χρόνια. Την πρόοδο στον τραπεζικό τομέα. Η σημερινή αναβάθμιση είναι ένα σημαντικό σκαλοπάτι που οδηγεί τη χώρα μας ακόμα πιο ψηλά, με τη συνέχιση του συνδυασμού δημοσιονομικής σοβαρότητας με την κοινωνική ευαισθησία».

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ