Στο πλαίσιο του μίνι φορολογικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή, το οποίο και πρόκειται να αναρτηθεί σήμερα 4/11 για διαβούλευση, προγραμματίζεται η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και η μείωση κατά μία μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Επίσης, θα επιστραφεί μόνιμα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, «στόχος μας είναι να μειώνουμε τους φόρους όσο περιορίζουμε τη φοροδιαφυγή».
Στρατηγικές για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
Ο κ. Τσάπαλος ανέφερε ότι θα εξεταστεί η περαιτέρω μείωση κατά μισή μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και ότι οι άμεσοι φόροι θα είναι προτεραιότητα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι μειώσεις θα φτάσουν στους πολίτες. Σημείωσε επίσης ότι η ηλεκτρονική διασύνδεση των POS με τα ταμειακά μητρώα έχει ήδη συμβάλει στη μείωση της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων.
Ψηφιοποίηση και αξιολόγηση φορολογικών νόμων
Με την πρόοδο της ψηφιοποίησης, η ανάγκη ύπαρξης του νόμου για τα τεκμήρια αναμένεται να μειωθεί. Ο κ. Τσάπαλος δήλωσε ότι όλοι οι νόμοι, και ιδιαίτερα οι φορολογικοί, αξιολογούνται συνεχώς λόγω των αλλαγών στα δεδομένα. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους ελεύθερους επαγγελματίες, ανέφερε ότι η κατάργηση του τεκμηρίου δεν είναι προς το παρόν θέμα συζήτησης.
Συνεργασία με την αγορά και βελτιώσεις στις προμήθειες
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε τη σημασία της διασύνδεσης των POS, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, και επισήμανε ότι οι επαγγελματίες δεν θα πρέπει να ανησυχούν για τις προμήθειες, καθώς έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις. Σημείωσε ότι οι επαγγελματίες θα πρέπει να αποδεχτούν τις συναλλαγές μέσω Iris, που προσφέρουν χαμηλότερες προμήθειες.
Έργα για την ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού
Ο κ. Τσάπαλος αναφέρθηκε σε έργα που θα συμβάλλουν στην πλήρη ψηφιοποίηση του φορολογικού μηχανισμού, όπως η επέκταση του ηλεκτρονικού τιμολογίου. Ανέφερε επίσης ότι οι οδηγοί ταξί έχουν προθεσμία να αποκτήσουν τα απαιτούμενα αυτοκόλλητα και ότι η χρήση ηλεκτρονικών πληρωμών πρέπει να επεκταθεί σε αυτόν τον τομέα.
Ανάγκη για διαβούλευση και υποχρεώσεις
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε την ανάγκη για συστηματική διαβούλευση με την αγορά ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις και να καταργηθούν οι περιοδικές δηλώσεις. Επίσης, αναφέρθηκε στην υποχρέωση αποδοχής πληρωμών μέσω Iris για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους επιτηδευματίες, με στόχο την αναβάθμιση του φορολογικού συστήματος.
Πρόταση για αύξηση του ποσού συναλλαγής
Ο κ. Τσάπαλος πρότεινε να αυξηθεί το όριο των 500 ευρώ ανά συναλλαγή σε 1.000 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν οι πωλητές, καταλήγοντας ότι αυτές οι αλλαγές είναι θετικές και για την αγορά στο σύνολό της.
Ειδικότερα με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο :
*Καταργείται από το 2025 το Τέλος Επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, εργαζόμενους με «μπλοκάκι»).
*Βελτιώνεται ο τεκμαρτός τρόπος φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μείωση κατά 50% του ελάχιστου φορολογητέου εισοδήματος για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους, μεταφέρεται στο τέλος το κριτήριο για το μέγιστο μισθό εργαζομένου και αυξάνεται ο μέσος τζίρος του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ).
*Απαλλάσσονται για τρία χρόνια από το φόρο εισοδήματος οι ιδιοκτήτες που θα ανοίξουν τα κλειστά ακίνητά τους ή θα μετατρέψουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σε μακροχρόνιες υπό την προϋπόθεση ότι το ακίνητο είναι κενό για τουλάχιστον 3 έτη, το εμβαδόν του δεν ξεπερνά τα 120 τ.μ. και ανήκει σε φυσικά πρόσωπα
*Αυξάνεται στο 20% (από 10%) η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες με κατοικίες συνολικής αξίας έως 500.000 ευρώ που έχουν ασφαλίσει το σπίτι ή τα σπίτια τους από φυσικές καταστροφές. Για όσους έχουν στην κατοχή τους ασφαλισμένες κατοικίες αξίας άνω των 500.000 ευρώ η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ παραμένει στο 10%.
*Απαλλάσσονται από το φόρο εισοδήματος οι χρηματικές παροχές από εργοδότες σε νέο γονέα για χρονικό διάστημα έως δώδεκα μήνες από την απόκτηση τέκνου και μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ ετησίως. Το ποσό προσαυξάνεται κατά 5.000 για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Επίσης παρέχεται φοροαπαλλαγή στα voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς από επιχειρήσεις σε εργαζομένους τους.
*Καταργείται ο φόρος ασφαλίστρου 15% σε συμβόλαιο υγείας για παιδιά.
*Φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 22% οι εφημερίες του ΕΣΥ.
*Από την 1η Νοεμβρίου 2024 καθιερώνεται αφορολόγητο μέχρι 300 ευρώ τον μήνα ή 3.600 ευρώ το χρόνο για τα φιλοδωρήματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις εστίασης, παροχής υπηρεσιών ατομικής φροντίδας κλπ. Ανεξαρτήτως ποσού, τα φιλοδωρήματα απαλλάσσονται πλήρως από ασφαλιστικές εισφορές.
Παράλληλα, εισάγεται διάταξη για τη διασφάλιση της μη καταστρατήγησης του μέτρου από τους εργοδότες που θα επιχειρήσουν να μειώσουν τεχνητά τους μισθούς συνυπολογίζοντας τα φιλοδωρήματα.
*Παρατείνεται η αναστολή ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων για ένα ακόμα χρόνο, έως το τέλος του 2025.
*«Παγώνει» εκ νέου ο φόρος υπεραξίας ακινήτων ( σύμφωνα με την νομοθεσία προβλέπεται η επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε).
*Θεσπίζεται σταθερό χρονοδιάγραμμα από τις 15 Μαρτίου έως τις 15 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Επίσης με τις διατάξεις προβλέπεται κλιμακωτή έκπτωση 2%-4% για εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος ανάλογα με το χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Όσοι υποβάλλουν δήλωση από τις 14 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου και αποπληρώσουν εφάπαξ το φόρο μέχρι τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 4%, για υποβολή δήλωσηςαπό 1η Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου η έκπτωση ανέρχεται σε 3% και για δηλώσεις από 16 Ιουνίου έως 15 Ιουλίου το ποσοστό της έκπτωση διαμορφώνεται στο 2%.
*Χορηγούνται κίνητρα για επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή θα μετασχηματισθούν. Συγκεκριμένα προβλέπονται υπερεκπτώσεις δαπανών που αφορούν προϊόντα έρευνας και τεχνολογίας έως και 315% από 200% που ισχύει σήμερα, ενώ διευρύνονται τα φορολογικά κίνητρα για νέους επενδυτές με αύξηση του ανώτατου ορίου της επένδυσης σε startups στα 900.000, ενώ πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επενδύσουν και σε αμοιβαία κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών.