Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΑλλάζουν τα δεδομένα και για το χρηματιστήριο πλέον

Αλλάζουν τα δεδομένα και για το χρηματιστήριο πλέον

Εμφατικό ξέσπασμα που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για το πως διαβάζει η αγορά τις εξελίξεις μετά το αποτέλεσμα των εκλογών έλαβε χώρα στη χθεσινή συνεδρίαση του ελληνικού χρηματιστηρίου, όπου ο Γενικός Δείκτης έκλεισε πάνω από τις 1.200 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2014, ενώ η αξία συναλλαγών εκτοξεύτηκε στα 362,66 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για συναλλαγές που για κανονική συνεδρίαση, χωρίς rebalancing ή κάποιο μεγάλο placement, δεν έχουν ξαναγίνει στη νεότερη ιστορία του ελληνικού χρηματιστηρίου, κάτι που μαρτυρά και το συνωστισμό των ξένων κεφαλαίων για πονταρίσματα στην αγορά. Παράλληλα, η συνολική κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου πλησίασε πλέον τα 84 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι ενισχύθηκε κατά 5,5 δισ. ευρώ έναντι του κλεισίματος της περασμένης Παρασκευής.

Πλέον, αυτό που προεξοφλεί η αγορά είναι ένας νέος ενάρετος οικονομικός κύκλος για την Ελλάδα, ενώ έρχεται πιο κοντά και σχεδόν «κλειδώνει» η επενδυτική βαθμίδα, η οποία θα φέρει από το 2024 και μετά και την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τις αναδυόμενες στις ανεπτυγμένες αγορές, βάζοντας την αγορά στην πρώτη κατηγορία και τη μεγάλη «δεξαμενή» κεφαλαίων.

Οι εισροές από ξένα χαρτοφυλάκια και funds είναι καταιγιστικές και επιβεβαιώνουν το κρεσέντο που υπήρχε και προ των εκλογών στο Χ.Α. όπου τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο έγιναν συναλλαγές πάνω από 5 δισ. ευρώ συνολικά, με τη μερίδα του λέοντος να γίνεται από ξένα χαρτοφυλάκια.

H αγορά πλέον ποντάρει σε μια νέα τετραετία επικράτησης πολιτικών φιλικών προς τις επενδύσεις, μακριά από πειραματισμούς και στείρες ακροβασίες του πρόσφατου παρελθόντος. Πολιτικών υπέρ των επιχειρήσεων, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, της μείωσης της φορολογίας και της προαγωγής της οικονομικής πολιτικής που έχει φέρει μεγάλη δημοσιονομική βελτίωση την τελευταία 4ετία.

Δεκάδες funds που δραστηριοποιούνται σε αγορές που είναι υποτιμημένες, πιεσμένες, ή βρίσκονται σε καθεστώς χρεοκοπίας ή junk, έσπευσαν να χτίσουν θέσεις, ξέροντας ότι σύντομα θα μπορούν να πουλήσουν σε άλλα, μεγαλύτερα funds που – λόγω καταστατικού – δεν επενδύουν σε αγορές χωρίς επενδυτική βαθμίδα.

Αυτός είναι ο λόγος που εκτόξευσε τις συναλλαγές στα πρωτοφανή – για συνεδρίαση χωρίς rebalancing – επίπεδα χθες, με τις τράπεζες να διακινούν 202 εκατ. ευρώ που επίσης αποτελούν ρεκόρ για κανονική ροή συναλλαγών.

Ο τραπεζικός κλάδος ήταν ο απόλυτος οδηγός της κούρσας – μαζί με τη ΔΕΗ – καθώς αναρριχήθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 1.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2018, που σημαίνει ότι βρίσκεται σε υψηλά πενταετίας.

Συνάμα, η νέα τετραετία Μητσοτάκη, θα έχει πλέον εντελώς λυμένα τα χέρια για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις εκείνες που είτε αναβλήθηκαν την προηγούμενη τετραετία λόγω των απρόσμενων και ιδιαίτερων συνθηκών (πανδημία, ελληνοτουρκικά, πόλεμος στην Ουκρανία), είτε δεν έγιναν λόγω διστακτικότητας και πολιτικής δειλίας.

Η νέα τετραετία ξεκινά σαφώς από καλύτερη αφετηρία, καθώς η χώρα έχει βγει από τον «κορσέ» των μνημονίων, της τρόικας και των θεσμών, ενώ η Ελλάδα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία μετά από σχεδόν 13 χρόνια επενδυτικής απομόνωσης. Όλα αυτά, καθιστούν το ελληνικό χρηματιστήριο ως ένα από τα πλέον ελκυστικά παγκόσμια, ενώ μετά και το χθεσινό +6,09%, πλέον κερδίζει 29,20% φέτος, που το φέρνουν στην πρώτη θέση διεθνώς.

Εντός αυτού του περιβάλλοντος, ήδη αρκετοί αναλυτές και παράγοντες της αγοράς οριοθετούν ως επόμενο ρεαλιστικό στόχο τις 1.350 – 1.400 μονάδες, επίπεδα που παραπέμπουν στις αρχές του 2014 και στα τέλη του 2013, ήτοι δέκα χρόνια πίσω.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ