Αισιοδοξία καταγράφεται στους τουριστικούς κύκλους για το επικείμενο άνοιγμα της βρετανικής αγοράς, το οποίο συνεπάγεται την κατάταξη της χώρας μας στην πράσινη λίστα από την πορτοκαλί που είναι σήμερα, μετά και τις «πιέσεις» που ασκούν παράγοντες του κλάδου με δηλώσεις τους.
Να θυμίσουμε ότι οι επικεφαλής της British Airways και του μεγαλύτερου αεροδρομίου του Ηνωμένου Βασιλείου, Heathrow, προέτρεψαν την βρετανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαιτέρω ελάφρυνση των περιορισμών στα ταξίδια τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι πρέπει να ανοίξουν οι «διάδρομοι» με μεγάλο μέρος της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.
«Είναι σαφές για εμάς ότι οι ΗΠΑ πρέπει να βρίσκονται στην πράσινη λίστα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της British Airways, Sean Doyle ενώ ο επικεφαλής του Heathrow, John Holland-Kaye, σημείωσε ότι σε αυτή θα πρέπει επίσης να προστεθούν Γαλλία, Ελλάδα και Ισπανία. Την ίδια στιγμή και ο CEO της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι, κάλεσε τους Βρετανούς να ταξιδεύσουν και στην Ελλάδα, τονίζοντας στο BBC ότι το «το ποσοστό των κρατήσεων υποδηλώνει ότι υπάρχει τεράστια εμπιστοσύνη».
Να υπενθυμίσουμε ότι η χώρας μας βρίσκεται επί του παρόντος στην πορτοκαλί λίστα για τους Βρετανούς τουρίστες. Αυτό σημαίνει ότι όσοι επιθυμούν μπορούν να επισκεφτούν την Ελλάδα χωρίς πρόσθετους περιορισμούς, θα πρέπει όμως κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία να παραμείνουν σε καραντίνα 10 ημερών.
Η κατάταξή μας όμως, σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να αλλάξει κατά την πρώτη αναθεώρηση της λίστας την επόμενη εβδομάδα και η χώρα μας να περάσει στην «πράσινη» ζώνη, αναζωπυρώνοντας τις κρατήσεις από Βρετανία.
Το ενδιαφέρον άλλωστε από την Βρετανία είναι ήδη έντονο, αφού σύμφωνα με τον υπουργό Τουρισμού, κ. Χάρη Θεοχάρη η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση προτίμησης των βρετανών τουριστών, παρά τους περιορισμούς στους οποίους ακόμη υπόκειται. Μέχρι στιγμής βέβαια, όπως επισημαίνουν πηγές της τουριστικής αγοράς στο finupnews, το ενδιαφέρον δεν μετουσιώνεται σε κρατήσεις αφού η υποχρεωτική καραντίνα είναι αποθαρρυντική για διακοπές. Μάλιστα όσες κρατήσεις υπάρχουν είναι στο σύνολό του ευέλικτες.
Οι αποφάσεις αναμένονται εναγωνίως δεδομένης και της σημασίας της βρετανικής αγοράς για τον ελληνικό τουρισμό. Να θυμίσουμε ότι προ πανδημίας, το 2019, η Ελλάδα είχε καταγράψει 3,5 εκατ. αφίξεις Βρετανών τουριστών και 2,5 δισ. έσοδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη των Βρετανών τουριστών ανερχόταν στα 733 ευρώ, η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση 84 ευρώ, η μέση διάρκεια παραμονής 8,7 ημέρες και οι top-3 προορισμοί στην Ελλάδα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη.
Σημειωτέον ότι η λίστα του «φωτεινού σηματοδότη» της Μεγάλης Βρετανίας, με πράσινες, πορτοκαλί και κόκκινες χώρες, ανανεώνεται κάθε τρεις εβδομάδες, σε συνάρτηση με τα επιδημιολογικά δεδομένα των χωρών- προορισμών.