Στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, τονίζοντας πως τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες και θα τεθούν σε ισχύ από τις 3 Ιανουαρίου 2022 θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα.
«Έχουμε πάρα πολλά κρούσματα και πολύ μεγάλη θετικότητα. Έχουμε σχεδόν 10.000 κρούσματα με λιγότερο από 100.000 test. Αυτό δημιουργεί μεγάλη ανησυχία τουλάχιστον ως προς τον αριθμών κρουσμάτων, δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί η νοσηρότητα λογω Όμικρον. Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων», τόνισε.
Η πρόταση της κ. Λινού ήταν πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.
«Τα σχολεία πρέπει να μείνουν ανοιχτά»
Κι ενώ τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, πολλοί αναρωτιούνται τι θα συμβεί με τα σχολεία. Σύμφωνα με την κ. Λινού, πολλοί είναι λόγοι που συνηγορούν πως τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, όμως θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές ώστε να μην μετατραπούν οι σχολικές αίθουσες σε εστίες διασποράς.
«Τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά για συναισθηματικούς και ψυχολογικούς λόγους, αλλά και για λόγους ανισότητας, καθώς δεν έχουν όλα τα παιδιά πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ακόμα και τώρα θα πρέπει να βρεθεί λύση, μεγαλύτερες αίθουσες ή μείωση των μεγάλων τμημάτων. Δεν είναι δυνατόν όταν υπάρχουν δημόσιοι χώροι που θα μπορούσαν να μεταφερθούν κάποιες τάξεις και να έχουμε συνωστισμούς μέσα στο σχολείο. Η ένταση της διασποράς είναι μεγάλη, πρέπει να γίνει κάτι, έστω να γίνουν κάποια μαθήματα στην ύπαιθρο όταν δεν βρέχει».