Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΑδ. Γεωργιάδης: Να μην κρυφτεί μια σημαντική μεταρρύθμιση πίσω από μια διαδικαστική...

Αδ. Γεωργιάδης: Να μην κρυφτεί μια σημαντική μεταρρύθμιση πίσω από μια διαδικαστική συζήτηση

Αποσύρθηκε από τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη η ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο υπουργός Υγείας απέσυρε τη ρύθμιση, προκειμένου να την επαναφέρει την προσεχή εβδομάδα, μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης που κατήγγειλε ότι μια σημαντική ρύθμιση, κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με τη μορφή νομοτεχνικής βελτίωσης, λίγο προτού πέσει η αυλαία της συζήτησης και κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής και των κανόνων καλής νομοθέτησης.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε πάντως ότι η κατάθεση της ρύθμισης συνιστά αιφνιδιασμό, αφού και την είχε προαναγγείλει, και στην επιτροπή της Βουλής, όπου επεξεργάστηκε το νομοσχέδιο, κατατέθηκε σχετικό αίτημα από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

«Όσοι είναι μέλη της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο αυτό, ξέρουν ότι έγινε σχετική συζήτηση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Παρακολούθησαν την ακρόαση φορέων και άκουσαν και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο και άλλους φορείς του ιατρικού κόσμου, οι οποίοι ζήτησαν να νομοθετήσουμε την πρόσβαση των ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Είχα πει μέσα στην επιτροπή ότι θα το δεχθώ και ότι θα καταθέσω νομοτεχνική βελτίωση που θα περιλαμβάνει αυτό το άρθρο, για να λάβω νομοθετική εξουσιοδότηση, γι΄ αυτό το ζήτημα και έγινε και σχετική συζήτηση μέσα στην επιτροπή», ανέφερε ο υπουργός Υγείας και προσέθεσε: «Και τώρα μου λέτε ότι υπάρχει διαδικαστικό ζήτημα. Ακούστε, εμένα δεν μου αρέσουν οι προσχηματικοί καυγάδες, μας απομακρύνουν από την ουσία. Αν το πρόβλημά σας είναι διαδικαστικό και έχετε πρόθεση, αν έρθει με τη μορφή τροπολογίας την επόμενη εβδομάδα, να την υποστηρίξετε, δηλαδή αν το πρόβλημα δεν είναι η ουσία αλλά η διαδικασία, σε αυτή την περίπτωση, αν έστω ένα κόμμα από την αντιπολίτευση πει ότι θέλει να την υποστηρίξει αλλά επειδή υπάρχει διαδικαστικό ζήτημα δεν μπορεί, τότε θα αποσύρω τη ρύθμιση και θα το φέρω την επόμενη εβδομάδα. Αν όμως όλα τα κόμματα πείτε ότι θέλετε να το καταψηφίσετε και εφευρίσκετε διαδικαστικό ζήτημα, για κάτι που εσείς διαφωνείτε επί της ουσίας, τότε θα το σκεφτώ. Δεν θέλω μια τόσο σημαντική μεταρρύθμιση να καλυφθεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα. Όποιος όμως δηλώνει ότι αιφνιδιάστηκε, ιδίως οι εισηγητές και τα μέλη της επιτροπής, είναι καθαρό ψέμα».

Μετά από αυτή τη δήλωση του υπουργού Υγείας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός είπε ότι η συζήτηση δεν είναι μόνο ότι αιφνιδιάστηκε το Σώμα αλλά ότι η κυβέρνηση κάνει κάτι που δεν είναι κανονικό. «Αυτό που περιγράψατε στην επιτροπή και αυτό που φέρνετε εδώ, δεν είναι νομοτεχνική βελτίωση. Είναι ουσιαστικά άρθρο αυτοτελές. Αποσύρετε το και καταθέστε τροπολογία- όχι 20 λεπτά πριν λήξει η συζήτηση, ως νομοτεχνική βελτίωση. Αυτή είναι η αντίρρησή μας. Και βεβαίως θα πρέπει να υπάρχει και η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου. Να σεβαστείτε τον κοινοβουλευτικό κανόνα. Φέρτε τήν άλλη βδομάδα μια τροπολογία, με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης είπε: «Κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν πολιτική σας πρόθεση να φέρετε αυτή τη διάταξη νόμου. Εμείς διαφωνούμε. Πρώτα πρώτα η Βουλή είναι πεδίο διαλόγου και όχι αιφνιδιασμού. Είναι αιφνιδιασμός όταν εισάγετε διάταξη ουσιαστικού περιεχομένου, στο πέρας του καταλόγου των ομιλητών». Ο κ. Κατρίνης παρέπεμψε δε τον κ. Γεωργιάδη στο «Εγχειρίδιο νομοπαρασκευαστικής μεθοδολογίας», που εκδόθηκε από την Προεδρία της Κυβέρνησης το 2020 όπου αναφέρει ότι δεν εισάγονται τροπολογίες δια της αλλαγής, μέσω νομοτεχνικών βελτιώσεων, ότι δεν επιτρέπεται δηλαδή οι νομοτεχνικές βελτιώσεις να ισοδυναμούν με συγκεκαλυμένες τροπολογίες, δεν επιτρέπεται με νομοτεχνικές βελτιώσεις να θεσπίζονται νέοι κανόνες δικαίου. «Έρχεστε εσείς και παρόλα αυτά που λέει το εγχειρίδιο της Προεδρίας της Κυβέρνησης, φέρνετε συγκεκαλυμμένη τροπολογία η οποία εγείρει και θέματα συνταγματικότητας -η χρήση δημοσίων δομών και υπηρεσιών, όχι σε έκτακτες ανάγκες, από ιδιώτες- χωρίς έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Η διάταξη θεσπίζει νέους κανόνες δικαίου. Επειδή ξέρω τον σεβασμό σας στην Προεδρία της Κυβέρνησης και στους κανόνες καλής νομοθέτησης, για να σας προφυλάξω, σας λέω αποσύρετέ το, γιατί αυτό το θέμα εκθέτει συνολικά την κυβέρνηση», είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Δεν θέλω να κρυφτεί μια σημαντική μεταρρύθμιση, πίσω από μια διαδικαστική συζήτηση. Τη διαγράφω, θα τη φέρω την άλλη εβδομάδα ως τροπολογία, για να συζητηθεί κανονικά», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ