Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑδ. Γεωργιάδης: “Κλείδωσαν” στο 3% οι αυξήσεις στις συντάξεις

Αδ. Γεωργιάδης: “Κλείδωσαν” στο 3% οι αυξήσεις στις συντάξεις

«Δεν έχουμε λύσει το πρόβλημα της ακρίβειας, αλλά δεν μπορεί να πει κανείς ότι η κυβέρνηση είναι αδιάφορη, για αυτό δίνουμε αυτές τις έκτακτες παροχές στις ευάλωτες ομάδες». Αυτό ανέφερε σήμερα στον ΑΝΤ1 ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Πολιτικής, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «τελικά θα δοθεί αύξηση 3% στις συντάξεις, καθώς υπάρχει μια προσαρμογή στο ποσοστό με βάση τα νεότερα στοιχεία για την ανάπτυξη».

Επεσήμανε ότι «η αύξηση θα δοθεί από τις συντάξεις Ιανουαρίου, που πληρώνονται τον Δεκέμβριο και αυτό σημαίνει ότι τον Δεκέμβριο στους συνταξιούχους θα δοθεί και το έκτακτο βοήθημα και συντάξεις με αύξηση και το επίδομα προσωπικής διαφοράς σε όσους το δικαιούνται.

Για τις εκκρεμείς συντάξεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε «έχουμε πέσει κάτω από τις 30.000 εκκρεμείς συντάξεις. Δεν μπορεί να μηδενιστούν ποτέ, γιατί είναι διαρκείς οι αιτήσεις. Στις 30.000 αιτήσεις, οι 15.000 είναι σε εκκρεμότητα, διότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και δίνεται χρόνος στον αιτούντα για να ικανοποιηθούν τα κριτήρια».

«Οι 7 στις 10 συντάξεις βγαίνουν μέσα σε 10 ημέρες. Το στοκ των συντάξεων πριν 4 χρόνια ήταν 200.000», είπε ο Υπ. Εργασίας, ο οποίος αναφερόμενος στις επικουρικές συντάξεις ανέφερε πως «από 65.000 έχουμε σήμερα 42.000 εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, από όταν ανέλαβα το Υπ. Εργασίας, πριν από μερικούς μήνες. Με τον νόμο που ψηφίζουμε, 16.000 αιτήσεις για επικουρική σύνταξη από το Δημόσιο, θα ικανοποιηθούν αμέσως και οι αιτούντες θα την πάρουν σε μία ημέρα, άρα οι 42.000 θα μειωθούν σε μια ημέρα κατά 16.000».

Για τα λάθη στην έκδοση συντάξεων, ο Υπ. Εργασίας είπε «880.000 συντάξεις έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια. Σε αυτές υπήρξαν 89.000 ενστάσεις, ποσοστό 12,7%. Από αυτές, εγκρίνεται 1 στις 2 και ανάλογες απορρίπτονται. Αυτό σημαίνει ότι στατιστικά θα έχουν λάθη οι 40.000 συντάξεις επειδή πχ. δεν υπολογίστηκαν σωστά τα ένσημα. Είναι μεγάλο το ποσοστό του 6% με τα λάθη; Κατά την γνώμη μου όχι. Γίνονται και λάθη; Ναι, στο 6%. Θα πρέπει να μηδενιστούν τα λάθη; Προφανώς, αλλά εδώ αντί να περιμένουν για χρόνια μέχρι να λάβουν χρήματα από την σύνταξη τους, τώρα οι άνθρωποι παίρνουν την σύνταξη τους και αν έχει γίνει λάθος, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, διορθώνεται στην πορεία, δεν είναι καλύτερο αυτό;».

«Βγαίνουν γρήγορα γιατί βγαίνουν αυτόματα οι συντάξεις από το σύστημα του ΕΦΚΑ, το οποίο διαρκώς ενισχύεται και σε 3 χρόνια θα έχει ολοκληρωθεί, όταν θα έχει ψηφιοποιηθεί όλος ο ασφαλιστικός βίος του καθενός. Μετά από συνέργεια με την ΗΔΙΚΑ, πλέον με τους κωδικούς TAXISnet, μπορεί κανείς να δει όλο τον ασφαλιστικό βίο του. Εγώ τα πρώτα ένσημα τα κόλλησα το 1994, δούλευα πιο πριν, αλλά έπαιρνα την σύνταξη της μητέρας μου και δούλευα στην επιχείρηση της και δεν πλήρωνα ένσημα», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Όπως διευκρίνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, το διάστημα 18 με 22 Δεκεμβρίου θα πληρωθούν όλα τα επιδόματα, ώστε οι δικαιούχοι να έχουν τα χρήματα πριν τα Χριστούγεννα για να κάνουν τις αγορές που θέλουν.

spot_img
spot_img

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ