Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου, 2024

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΑρχικήΥΓΕΙΑΑδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα έχει το πιο προηγμένο σύστημα άυλης συνταγογράφησης σε...

Αδ. Γεωργιάδης: Η Ελλάδα έχει το πιο προηγμένο σύστημα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την ΕΕ

Την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ως προς την εφαρμογή των ψηφιακών τεχνολογιών στον τομέα της υγείας εξέφρασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο 2ο Διεθνές Συνέδριο Τεχνολογίας και Καινοτομίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα «Το μέλλον της ψηφιακής υγείας, σήμερα» που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων, με συνδιοργανωτή τη CISCO.

Ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η χώρα μας έχει ίσως το πιο προηγμένο σύστημα άυλης συνταγογράφησης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνοντας ότι στόχος είναι η επέκτασή του όχι μόνο στους τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα από την ΕΕ αλλά και στους πολίτες τρίτων χωρών. Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο – αν είναι δυνατόν – το 100% της συνταγογράφησης να γίνεται σε ψηφιακό περιβάλλον.

«Η άυλη συνταγοφράφηση δεν είναι μόνο σπουδαία γιατί βοηθά τον πολίτη να έχει τη συνταγή που θέλει και να την εκτελέσει πολύ εύκολα σε οποιοδήποτε φαρμακείο, αλλά βοηθά πρωτίστως την κυβέρνηση να μπορεί να χαράζει πολιτική» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι η Ελλάδα υλοποιεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα ψηφιακής αναβάθμισης του συνόλου του συστήματος υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, κορωνίδα αυτού του προγράμματος είναι ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενή, ένα έργο που έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης το καλοκαίρι του 2025. «Αυτό σημαίνει ότι σε έναν χρόνο από σήμερα ο κάθε Έλληνας πολίτης θα έχει όλο το ιατρικό του ιστορικό μέσα στον ψηφιακό του φάκελο και θα μπορεί ο γιατρός που θα τον εξετάζει, είτε ο ιδιώτης γιατρός, είτε το νοσοκομείο αν του συμβεί κάτι έκτακτο, να έχει την πλήρη εικόνα της πραγματικής κατάστασης της υγείας του» εξήγησε.

Αναφερόμενος στην πρόοδο της τεχνολογίας σημείωσε ότι αυτή επιτρέπει να αναπτύσσονται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μέσα σε 2-3 χρόνια, νέες θεραπείες και φάρμακα για την ανάπτυξη των οποίων παλαιότερα χρειάζονταν 10-15 χρόνια.

«Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ευχάριστα και καλοδεχούμενα. Αλλά θέτουν στα Συστήματα Υγείας μια μεγάλη πρόκληση. Το αν θα έχουμε χρήματα να τα πληρώνουμε, καθόσον οι θεραπείες αυτές είναι κατά κανόνα εξαιρετικά ακριβές. Άρα, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου για τα Συστήματα Υγείας να μπορούμε να δαπανούμε τα χρήματα αυτά εκεί που πραγματικά χρειάζονται και όχι γενικά. Μόνο έτσι θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μπορούμε να παρέχουμε και στον τελευταίο ασθενή που πραγματικά χρειάζεται μια θεραπεία, τη θεραπεία που έχει ανάγκη και ταυτόχρονα να μην σπαταλούμε πόρους δεξιά και αριστερά που θα μας οδηγήσει τελικά να μην μπορούμε να πληρώνουμε ούτε ένα φάρμακο» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα πρόσθεσε: «Για 10 χρόνια προσπαθούσαμε στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε στη συνταγογράφηση θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ήταν η μεγαλύτερή μας πρόκληση καθόσον η ύπαρξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων δημιουργεί έναν οδηγό συνταγογράφησης που αν τηρηθεί, εξοικονομεί τη δαπάνη, δεν δίνει σε ασθενή που δεν χρειάζεται το ακριβότερο φάρμακο και δημιουργεί χώρο για να μπορείς να έχεις και χρήματα να πληρώνεις το φάρμακο που χρειάζεται όσο ακριβό και να είναι στον ασθενή που πραγματικά το έχει ανάγκη. Είχαμε διαγνώσει από την προηγούμενή μου θητεία ότι για να δουλέψουν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα πρέπει η ΗΔΙΚΑ να μπορεί να παίρνει τα στοιχεία ψηφιοποιημένα, ώστε την ώρα που ο γιατρός γράφει τον ΑΜΚΑ του ασθενούς και πάει να συνταγογραφήσει, να ξέρει ο γιατρός τι μπορεί να γράψει και τι δεν μπορεί να γράψει. Να μην μπορεί δηλαδή να γράψει αυτό που τα θεραπευτικά πρωτόκολλα δεν επιτρέπουν. Όταν ήρθα στο Υπουργείο Υγείας, στις αρχές Ιανουαρίου, δεν είχε γίνει αυτή η μεταρρύθμιση και το έθεσα σε πρώτη προτεραιότητα της νέας μου θητείας. Η αρχική μου ανακοίνωση ήταν ότι θα χρειαζόμασταν 18 μήνες. Τελικά λειτουργεί από την 1η Ιουνίου. Άρα, η Ελλάδα σήμερα που μιλάμε έχει κάνει ένα πλήρες ψηφιοποιημένο σύστημα στο οποίο μπορούμε να κλειδώνουμε θεραπευτικά πρωτόκολλα ψηφιακά βάσει των διαγνωστικών εξετάσεων ενός εκάστου ασθενούς και ο γιατρός να αναλαμβάνει πραγματικά την ευθύνη για το τι είναι αυτό που συνταγογραφεί».

Ο υπουργός Υγείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλης Δαμιανός, στη διάρκεια του συνεδρίου, επισήμανε ότι η Κύπρος αναπτύσσει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη διασυνοριακή υγειονομική συνεργασία στην ψηφιακή εποχή. Σημείωσε ότι η Κύπρος είναι στη 12η σειρά μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ που έχουν περάσει τους τεχνικούς νομικούς λειτουργικούς και διαδικαστικούς ελέγχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προχωρήσει στην υλοποίηση της διασυνοριακής ανταλλαγής ιατρικών δεδομένων και της διασυνοριακής εκτέλεσης φαρμακευτικής συνταγής. Ανέφερε επίσης ότι προωθείται από την Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας το σύστημα της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης το οποίο θα ολοκληρωθεί και θα τεθεί σε εφαρμογή το φθινόπωρο του 2024.

Μεταξύ των τρεχουσών πολιτικών και πρωτοβουλιών που υλοποιούνται στην Κύπρο ανάφερε την εφαρμογή του νόμου περί ηλεκτρονικής υγείας, την ολοκλήρωση του προτύπου της δομής και λειτουργίας του ενιαίου ηλεκτρονικού φακέλου υγείας των πολιτών μέχρι το τέλος του 2024 και την προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα με σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών σε εφαρμογές υγείας.

Ο κ. Δαμιανός σημείωσε ότι η Κύπρος αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό και ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός στον τομέα της υγείας μπορεί να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού της χαρακτήρα.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που σχετίζεται με την υιοθέτηση ψηφιακών τεχνολογιών για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στον τουρισμό είναι η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφορετικών συστημάτων σε διασυνοριακό επίπεδο καθώς απαιτείται η συνεχής συσχέτιση δεδομένων υγείας που περιλαμβάνονται σε αυτόνομα συστήματα δεδομένων υγείας διαφορετικών χωρών και ειδικά στις περιπτώσεις τρίτων χωρών» πρόσθεσε ο κ. Δαμιανός.

Τέλος σημείωσε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες συμβάλλουν στη βιωσιμότητα, την αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας καθώς απαιτούν την καλύτρη χρήση των υφιστάμενων πόρων σε κάθε σύστημα υγείας, καλύτερο σχεδιασμό και αυξανόμενη ανταπόκριση στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης.