Την ικανοποίησή του για τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».
Όπως σημείωσε τα μέτρα είχαν αποτέλεσμα, καθώς λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή τους η πανδημία ακολουθεί ελαφρώς πτωτική πορεία, ενώ παράλληλα συντέλεσαν στην αύξηση των εμβολιασμών.
Εμείς πήραμε κάποια μέτρα και για να δούμε αν λειτουργούν, πρέπει να περάσουν 14 μέρες. Πάντως, τις μέρες αυτές που εφαρμόζονται, έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα. Πρώτα από όλα η πανδημία έχει μια ελαφριά πτωτική πορεία και το κύμα ανόδου έχει ανασχεθεί. Δεύτερον ο αριθμός των νεκρών, που προέρχεται από 15 μέρες πριν, έχει σταματήσει να ανεβαίνει. Προφανώς και είναι υψηλός, αλλά παρουσιάζει ελαφρά κάμψη. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί πολύ οι εμβολιασμοί. Άρα τα μέτρα που λάβαμε είχαν αποτέλεσμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση εξετάζει τη λήψη επιπλέον μέτρων, είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο και αν το προτείνουν η Επιτροπή και οι Ειδικοί, δεν μπορεί να το γνωρίζει.
Όσον αφορά πάντως στο μοντέλο της Αυστρίας, ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι δε χρειάζεται να εφαρμοστεί, καθώς και στην Ελλάδα οι ανεμβολίαστοι μπορούν να πάνε μόνο με rapid test σε εξωτερικούς χώρους εστίασης και καταστήματα του λιανεμπορίου.
Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ανεμβολίαστοι να εισέρχονται στα σούπερ μάρκετ επιδεικνύοντας τεστ, καθώς δεν μπορούν να τους στερήσει η κυβέρνηση το δικαίωμα να πάρουν τα προς το ζην και πρόσθεσε ότι αν’ αυτού επανήλθε ο περιορισμός των ατόμων ανάλογα με τα τετραγωνικά.
«Η πλευρά του λιανικού εμπορίου ζητά να επεκτείνουμε τον έλεγχο εισόδου των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων. Την εποχή του lockdown με δική μου απόφαση μπήκαν κόκκινες κορδέλες για να μην πουλάνε ό,τι πουλούσαν τα καταστήματα που είχαν κλειστά. Επειδή στα σούπερ μάρκετ υπάρχει σύμμειξη ανεξέλεγκτων ανεμβολιάστων και εμβολιασμένων, επαναφέραμε τα τετραγωνικά του χώρου. Άρα έχουν λιγότερη χωρητικότητα ως αντιστάθμισμα του πλεονεκτήματος του μη ελέγχου της εισόδου», επισήμανε.
Στο ίδιο πλαίσιο, εξήγησε ότι υπάρχουν δύο προβλήματα στους ελέγχους εισόδου στα σούπερ μάρκετ. «Πρώτον, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δε θέλει να κάνει rapid test επειδή δεν πιστεύει στον κορωνοϊό. Όμως δεν έχεις το δικαίωμα να τους στερείς να πάρουν τα προς το ζην. Το δεύτερο πρόβλημα είναι οι ουρές στον έλεγχο. Φαντάζεστε τι ουρές θα σχηματίζονταν στα σούπερ μάρκετ;», διευκρίνισε.
Σχετικά με τη χθεσινή ανακοίνωση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση για τους 17.000 νεκρούς της πανδημίας και προανήγγειλε την παρέμβασή του μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Ανάπτυξης σχολίασε ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθ’ όλη την περίοδο της πανδημίας έχει πει τα πάντα και τα αντίθετά τους. «Πριν ένα χρόνο έλεγε ότι ο Μητσοτάκης μας υπόσχεται ένα εμβόλιο που δεν έχει εφευρεθεί ακόμα. Μας κατηγόρησε όταν κάναμε το lockdown γιατί το κάναμε, μας κατηγόρησε όταν ήραμε το lockdown, μας κατηγόρησε πέρυσι γιατί δεν ανοίξαμε εγκαίρως τον τουρισμό και μετά μας κατηγόρησε γιατί ανοίξαμε νωρίς τον τουρισμό. Μας κατηγόρησε γιατί κλείσαμε τα σχολεία και μετά γιατί τα ανοίξαμε», ανέφερε.
«Δεν υπήρχαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου»
Σχετικά με τις δηλώσεις του για το Πολυτεχνείο, ο κ. Γεωργιάδης επέμεινε ότι δεν υπήρχαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου, ενώ καταδίκασε και την επίθεση που δέχτηκε χθες ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Μανιός.
«Επιμένω ότι δεν υπήρχαν νεκροί εντός του Πολυτεχνείου. Σήμερα μάλιστα ανέβασα και τη Wikipedia που έχει ακριβώς καταγεγραμμένους όλους τους νεκρούς εκείνης της περιόδου που είναι όλοι γύρω γύρω από το Πολυτεχνείο, όπως και σε μεγάλη απόσταση. Υπάρχει και σχετική μελέτη του Καλαβρυτάκη, που λέει ότι δεν υπήρχε νεκρός μέσα στο Πολυτεχνείο. Τι να κάνουμε; Να αλλάξουμε την ιστορία;», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς αν αυτές οι δηλώσεις του προκαλούν διχασμό, απάντησε ότι «είδαμε χθες τι έγινε στο Πολυτεχνείο. Διχασμό προκαλώ εγώ;». Πρόσθεσε δε ότι το σημαντικό είναι ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια συλλογική έκφραση για ελευθερία και καλώς τιμάται. «Όλα αυτά όμως που είδαμε χθες ήταν απαράδεκτα. Πρώτα από όλα εντελώς απαράδεκτο είναι αυτό που έγινε με τον κ. Μανιό, το οποίο είναι ντροπιαστικό, χυδαίο, αδιανόητο», επισήμανε.
Μάλιστα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανακοίνωση που εξέδωσε προκειμένου να καταδικάσει την επίθεση σε βάρος του κ. Μανιού τονίζοντας ότι είχε κενά. «Θα έπρεπε να έχει και μια συγγνώμη που εδώ και δεκαετίες χαϊδεύει αυτόν τον χώρο των λερωμένων αντιεξουσιαστών, οι οποίοι μετά τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το μνημόνιο που πέρασε ο Τσίπρας, έχουν στραφεί κι εναντίον του Τσίπρα προσωπικά και του ΣΥΡΙΖΑ κι έφτασαν στο σημείο να χτυπήσουν τον κ. Μανιό. Και το δεύτερο που θα έπρεπε να πει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι με την ίδια ένταση που σωστά καταδίκασε τις βιαιοπραγίες του κ. Μανιού, θα έπρεπε να καταδικάσει την εικόνα του στεφανιού της Βουλής των Ελλήνων που ήταν πεταμένο στο δρόμο και τον προπηλακισμό κατά της αντιπροσωπείας της Βουλής που δεν τους άφησαν αυτοί οι κύριοι να καταθέσουν στεφάνι. Στην ελληνική δημοκρατία δεν μπορούν να καταθέτουν στεφάνι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού, αλλά δια της βίας κάποιοι που αυτόκλητα μόνοι τους ορίζουν τον εαυτό τους ως εκπροσώπους του ελληνικού λαού», κατέληξε.