Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑΔΜΗΕ: Σε τροχιά οι διεθνείς διασυνδέσεις - Το πλάνο έργων

ΑΔΜΗΕ: Σε τροχιά οι διεθνείς διασυνδέσεις – Το πλάνο έργων

Άλλο ένα κρίκο στην αλυσίδα ενεγειών, που υλοποιεί στο μέτωπο των διεθνών διασυνδέσεων, πρσέθεσε χθες ο ΑΔΜΗΕ, Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, στο πλαίσιο της συνάντησης της Yφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, με τον Βοηθό Υπουργό Ενέργειας του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, υπεύθυνο για θέματα Ηλεκτρισμού, Nasser Hadi Al- Qahtani, ανακοινώθηκε η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού, Saudi Greek Interconnection, μεταξύ του ΑΔΗΜΕ και της National Grid S.A- Saudi Electricity Company, αποτελεί το πρώτο, ουσιαστικό, βήμα για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας. 

Επιπλέον, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ, όπως ανέφερε στα οικονομικά του αποτελέσματα, “επιδιώκει να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο Διαχειριστή, μια εταιρεία αξιοποίησης των υποδομών και της τεχνογνωσίας της, προσαρμοσμένη στις ανάγκες της χώρας και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Μέσω των τεχνολογιών αιχμής και της καλής διακυβέρνησης, ο ΑΔΜΗΕ μετασχηματίζεται ανταποκρινόμενος στις ευρωπαϊκές και διεθνείς απαιτήσεις για την ενεργειακή μετάβαση και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόκειται για διττή στόχευση που αφορά τόσο στην κύρια δραστηριότητα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της λειτουργίας και τις τοπικές κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, όσο και στον εκσυγχρονισμό των εσωτερικών εταιρικών διαδικασιών. Η στρατηγική του 2023 εμπλουτίζει και ενισχύει την στρατηγική της προηγούμενης χρονιάς, ενσωματώνοντας σε όλη της την έκταση τη διάσταση της βιωσιμότητας και την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής”.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει μάλιστα “τρέχουν” μια σειρά από έργα, που αφορούν τις διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας:

 “Ο ΑΔΜΗΕ προτεραιοποιεί τα έργα διεθνών διασυνδέσεων, με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας και την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρεται, ο Διαχειριστής: 

• Τον Ιούνιο 2023 έθεσε σε λειτουργία, από κοινού με τον Διαχειριστή του βουλγαρικού Συστήματος Μεταφοράς, τη δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας (Νέα Σάντα-Maritsa), με την οποία αυξάνεται σημαντικά το περιθώριο ανταλλαγών ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες. 

• Ολοκλήρωσε τις μελέτες σκοπιμότητας για τη δεύτερη ενισχυτική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας ισχύος 1 GW, από κοινού με τον Διαχειριστή της γειτονικής χώρας, Terna.

 • Έχει υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Ο ΑΔΜΗΕ συνεργάζεται στενά με τον Διαχειριστή της Αιγύπτου (EETC – Egyptian Electricity Transmission Company) και τον φορέα υλοποίησης ELICA SA, με τον οποίο έχει υπογράψει Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την έναρξη συζητήσεων για την αξιολόγηση της εισόδου του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο GREGY – Green Energy Interconnector. 

Παράλληλα, ο Όμιλος ΑΔΜΗΕ:

 • Συμβάλλει στην ωρίμανση και κατασκευή της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με φορέα υλοποίησης τον EuroAsia Interconnector, στηρίζοντας με την τεχνογνωσία του την επιχειρησιακή επάρκεια του έργου. Τον Ιούνιο του 2023 ο Διαχειριστής υπέγραψε Επιστολή Προθέσεων (για την είσοδό του στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Euroasia Interconnector Holding LTD με ποσοστό 25%). Η δυνητική μετοχική συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ θα επιτρέψει την ενεργή εμπλοκή του στο τεχνικό σκέλος της διασύνδεσης και την αξιοποίηση της πολύτιμης τεχνογνωσίας που διαθέτει για την υλοποίησης του μεγάλου και τεχνικά απαιτητικού ενεργειακού έργου που θα διασυνδέσει τις τρεις χώρες.

 • Ωριμάζει τη νέα διασύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας μαζί με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς της γειτονικής χώρας. 

• Σχεδιάζει την κατασκευή νέας διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία θα ενισχύσει τη διασύνδεση του Ευρωπαϊκού με το Τουρκικό Σύστημα Μεταφοράς, με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το 2029.

 • Προωθεί την αναβάθμιση της υφιστάμενης διασύνδεσης με τη Βόρεια Μακεδονία. 

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ