Βήμα – βήμα προχωρά τη στρατηγική ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ο ΑΔΜΗΕ. Ήδη, από χθες άλλες δύο σημαντικές εξελίξεις έρχονται να προστεθούν στο “παζλ” που έχει σχεδιάσει η διοίκηση του CEO Μάνου Μανουσάκη κι έχουν στόχο την στήριξη της γενικότερης προσπάθειας, να καταστεί η Ελλάδα ενεργειακό κέντρο διαμετακόμισης στην ευρύτερη περιοχή.
Ετσι, η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ), στη συνεδρίασή της την Πέμπτη ενέκρινε τους φακέλους των τεσσάρων σχημάτων που ενδιαφέρονται για την εξαγορά του 20% της @Αριάδνη Interconnection@, δηλαδή της κατά 100% θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, που κατασκευάζει ως “υπεργολάβος” την “μεγάλη” ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης –Αττικής. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για να περάσει στην επόμενη φάση η όλη διαδικασίας πώλησης, που έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει εδώ και περίπου 4 χρόνια.
Ουσιαστικά η Ρυθμιστική Αρχή, μετά από αίτημα του ΑΔΜΗΕ ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο του όλου διαγωνισμού, εξέτασε το εάν τα τέσσερα σχήματα είναι πληρούν τα ρυθμιστικά δεδομένα διεξαγωγής του διαγωνισμού και επομένως θα μπορέσουν να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού. Κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος για την Αρχή ήταν το οι υποψήφιοι επενδυτές αντιμετωπίζουν ζητήματα “σύγκρουσης συμφερόντων” λόγω συμμετοχής στην εδώ αγορά.
Να σημειωθεί ότι η State Grid, που αποτελεί μέτοχο μειοψηφίας στον ΑΔΜΗΕ (κατέχοντας το 24%), μετέχει στη διεκδίκηση ποσοστού στην “Αριάδνη” μέσω της θυγατρικής της State Grid International Development Belgium.
Υπενθυμίζεται ότι τα τέσσερα σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και περνάνε στο επόμενο στάδιο είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), ο Ιταλός διαχειριστής Terna SpA, και η κινεζικη State Grid International Development Belgium. Η Κινεζική εταιρεία, όπως έχει γίνει γνωστό, συνεργάζεται πλέον και με τον διαχειριστή του Βελγίου ELIA.
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΑΕΥ, είναι απαραίτητες προσαρμογές στο καταστατικό της “Αριάδνη Interconnection”, έτσι ώστε να αποσαφηνίζεται ο ρόλος που θα έχει η εταιρεία στη διαχείριση του καλωδίου μετά την ολοκλήρωση του έργου και να είναι συμβατός με όσα προβλέπονται από το θεσμικό πλαίσιο της Ε.Ε. Ο ρόλος αυτός, σύμφωνα με την Αρχή, δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν του να είναι “διεκπεραιωτικός”, δεδομένου ότι το καλώδιο είναι “εθνικό” και την ευθύνη πρέπει να την έχει ο Διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ).
Η Αίγυπτος
Παράλληλα. χθες, ανακοινώθηκε, ότι υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης μεταξύ του ΑΔΜHE και της εταιρείας ELICA SA του Ομίλου Κοπελούζου, σχετικά με την έναρξη αποκλειστικών συζητήσεων για την αξιολόγηση της εισόδου του ΑΔΜΗΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας που αναπτύσσει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, GREGY – Green Energy Interconnector.
Ουσιαστικά ξεκινά μια διαδικασία, που δείχνει το ενδιαφέρον του ΑΔΜΗΕ για έναν έργο δύσκολο αλλά ύψιστης γεωπολιτικής σημασίας.
Το έργο GREGY – Green Energy Interconnector αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3.000 MW που θα παρέχει δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Το έργο GREGY θα μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα, και διαμέσου της Ελλάδος στην Ευρώπη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο αποφασιστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου με τη σημαντική μείωση εκπομπών CO2. Το έργο GREGY θα παρέχει εναλλακτική λύση ενεργειακών πηγών και οδεύσεων για την Ευρώπη και θα μειώσει την εξάρτησή της από την ενέργεια που παράγεται από ορυκτά καύσιμα, μέσω της χρήσης καθαρής και ανανεώσιμης ενέργειας. Με αυτό τον τρόπο θα βελτιωθεί η ποιότητα, η αξιοπιστία και η ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας και των γειτονικών Ευρωπαϊκών χωρών, μετατρέποντας την Ελλάδα σε έναν σημαντικό κόμβο καθαρής ενέργειας στην Ν.Α. Ευρώπη και υποστηρίζοντας την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το όλο έργο έχει βέβαια πολύ δρόμο, καθώς θα πρέπει να γίνουν μελέτες για τα τεχνικά και οικονομικά ζητήματα, αλλά και για την απεικόνιση του βυθού καθώς το “καλώδιο” θα “κάτσει” στον πυθμένα της Αν. Μεσογείου σε μήκος σχεδόν 1000 χλμ. Προφανώς θα “δέσει” στρατηγικά τις δυο πλευρές ενώ με βάση εκτιμήσεις πηγών κοντά στην όλη διαδικασία, δε θα συναντήσει προσκόμματα που έχουν να κάνουν με τη χάραξη ΑΟΖ με την Τουρκία. Βέβαια η πορεία θα δείξει εάν θα λειτουργήσει ως καταλύτης εξελίξεων στο ζήτημα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την γείτονο.
Πάντως, ιδιαίτερα, κρίσιμο για το μέλλον του έργου είναι το εάν θα ενταχθεί τον Ιούνιο στη λίστα των έργων PCI/PMI (έργα για τα οποία έχει ισχυρό ενδιαφέρον η ΕΕ Ενδιαφέροντος και που τυγχάνουν χρηματοδότησης έως και 50% του όλου προϋπολογισμού).
Άλλωστε ο GREGY θα επιτρέψει τη μεταφορά πολύ μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ έως 3.000 MW/h από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και αντίστοιχα από την Ελλάδα στην Ευρώπη.