Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΑΔΜΗΕ: Ασφαλής και καθαρή ηλεκτροδότηση σε θάλασσα και στεριά

ΑΔΜΗΕ: Ασφαλής και καθαρή ηλεκτροδότηση σε θάλασσα και στεριά

Τη νέα γενιά ενεργειακών υποδομών σε θάλασσα και στεριά που εξασφαλίζουν αξιόπιστη, φθηνή και πράσινη ηλεκτροδότηση σε κάθε γωνιά της χώρας προετοιμάζει ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Τα μεγάλα έργα που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ, στο πλαίσιο του εμβληματικού επενδυτικού του προγράμματος ύψους 5 δισ. ευρώ έως το 2030, διευρύνουν σημαντικά τον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για διείσδυση έως και 29 GW ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, ξεπερνώντας τον «πράσινο πήχη» των 25 GW που προβλέπει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Εκτός από την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, το πρόγραμμα ηλεκτρικών διασυνδέσεων του ΑΔΜΗΕ γίνεται καταλύτης και για τη δραστική βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των νησιών. Μέχρι το 2030 οι αέριοι ρύποι που σχετίζονται με την ηλεκτροπαραγωγή από ορυκτά καύσιμα στο Αιγαίο πρόκειται να μηδενιστούν, απαλλάσσοντας την ατμόσφαιρα από 2,8 εκατ. τόνους CO2 κάθε χρόνο και συμβάλλοντας σημαντικά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Κρήτη διασυνδέεται διπλά με την ηπειρωτική Ελλάδα

Μετά την ολοκλήρωση και λειτουργία της «διασύνδεσης των ρεκόρ» Κρήτης-Πελοποννήσου, με το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος στον κόσμο, η ενεργειακή απομόνωση του νησιού ανήκει πια στο παρελθόν. Το καλώδιο δοκιμάστηκε με επιτυχία, ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, θωρακίζοντας την ηλεκτροδότηση της Κρήτης κατά την κορύφωση της τουριστικής περιόδου, τους αλλεπάλληλους καύσωνες αλλά και στους ισχυρούς σεισμούς που έπληξαν το νησί το φθινόπωρο του 2021.

Πλέον, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή της «μεγάλης» διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μεταφοράς ενέργειας που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα, ύψους 1 δισ. ευρώ, από τη θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection. Με ορίζοντα το 2024, η δεύτερη αυτή διασύνδεση με τον ηπειρωτικό κορμό θα θέσει οριστικό τέλος στην εξάρτηση της Κρήτης από τα ορυκτά καύσιμα και θα αναβαθμίσει τη θέση της στον εγχώριο και περιφερειακό ενεργειακό χάρτη.

Η Αριάδνη Interconnection έχει ποντίσει ήδη τα πρώτα 170 χλμ. του ηλεκτρικού καλωδίου Υπερυψηλής Τάσης 500 kV καθώς και τα καλώδια οπτικών ινών, συνολικού μήκους 670 χλμ., που θα βελτιώσουν σημαντικά και την τηλεπικοινωνιακή συνδεσιμότητα του νησιού. Μέσα στο 2022 θα ξεκινήσει η εγκατάσταση των χερσαίων καλωδίων στην πλευρά της Αττικής ενώ θα ολοκληρωθεί και η παραγωγή μέρους του εξοπλισμού των Σταθμών Μετατροπής που θα κατασκευαστούν στα δύο άκρα της διασύνδεσης.

Με τη λειτουργία του το έργο πρακτικά θα μηδενίσει τις εκπομπές CO2 για την ενεργειακή κάλυψη των φορτίων της Κρήτης ενώ θα επεκτείνει το πράσινο περιθώριο και για την ανάπτυξη ΑΠΕ.

Ενεργειακή ασφάλεια σε Αιγαίο και Ιόνιο

Μέχρι το 2030 όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου θα έχουν επίσης διασυνδεθεί με το ηπειρωτικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Με τις βόρειες Κυκλάδες να έχουν ήδη ενταχθεί στην «οικογένεια» των διασυνδεδεμένων νησιών, σειρά παίρνουν τώρα οι νοτιοδυτικές Κυκλάδες με τη Σαντορίνη, τη Φολέγανδρο, τη Μήλο και τη Σέριφο. Με το έργο αυτό, ο ΑΔΜΗΕ, θα ολοκληρώσει έναν κύκλο επενδύσεων που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, διασυνδέοντας συνολικά στην Υψηλή Τάση πάνω από 20 Κυκλαδονήσια.

Το 2024, με την πλήρη διασύνδεση του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων θα σβήσουν και τα τελευταία φουγάρα από τους ρυπογόνους και ακριβούς τοπικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και οι εκπομπές CO2 θα μειωθούν έως και κατά 200.000 τόνους κάθε χρόνο. Το πρώτο σκέλος του έργου, η διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου βρίσκεται πλέον σε κατασκευή και θα μπει «στην πρίζα» το 2023. Το αμέσως επόμενο διάστημα τη σκυτάλη θα πάρουν και τα τρία υπόλοιπα νησιά, θέτοντας συνολικά σε τροχιά υλοποίησης μία ακόμη πράσινη επένδυση του Διαχειριστή η οποία θα ολοκληρωθεί το 2024, με συγχρηματοδότηση 165 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στο βορειοδυτικό Αιγαίο, η ηλεκτρική διασύνδεση της Σκιάθου βρίσκεται στην τελική ευθεία και από το φετινό καλοκαίρι θα είναι σε θέση να προσφέρει σταθερή και ποιοτική ηλεκτροδότηση για ολόκληρες τις βόρειες Σποράδες. Μέχρι το 2029, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, θα διασυνδεθούν επίσης στην Υψηλή Τάση, στο πλαίσιο μίας νέας σειράς εμβληματικών έργων του Διαχειριστή, ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Μέσα στα επόμενα 5 χρόνια ο ΑΔΜΗΕ θα εκσυγχρονίσει τις υπάρχουσες υποδομές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στα νησιά του Ιονίου μέσα από έργα συνολικού ύψους που αγγίζουν τα 100 εκατ. ευρώ, ξεκινώντας από την αναβάθμιση της καλωδιακής σύνδεσης Κυλλήνης-Ζακύνθου η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023.

Νέα έργα χερσαίων και διεθνών διασυνδέσεων

Τα έργα του ΑΔΜΗΕ δεν εξαντλούνται στις νησιωτικές διασυνδέσεις. Ένα σημαντικό κομμάτι των επενδύσεων που βρίσκονται σε φάση υλοποίησης ή δρομολογούνται τα επόμενα χρόνια αφορούν την ανάπτυξη τόσο της χερσαίας ραχοκοκαλιάς του Συστήματος Μεταφοράς όσο και των διεθνών διασυνδέσεων με τα γειτονικά κράτη.

Με έργα όπως η διπλή διασύνδεση της Πελοποννήσου στο Σύστημα των 400 kV και η ανακατασκευή του νευραλγικού Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου στη Δυτική Αττική, με υπερσύγχρονη τεχνολογία GIS, ο Διαχειριστής δημιουργεί ακόμη πιο στιβαρές υποδομές για την ασφαλή τροφοδότηση των καταναλωτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Με την ενεργειακή κρίση και την κλιματική αλλαγή να θέτουν νέες προκλήσεις, ο ΑΔΜΗΕ μεριμνά για την ευστάθεια του ηλεκτρικού συστήματος διανοίγοντας νέους ενεργειακούς δρόμους και με τα γειτονικά κράτη, κυριολεκτικά προς κάθε πλευρά των συνόρων. Η κατασκευή της νέας διασύνδεσης με τη Βουλγαρία βρίσκεται σε εξέλιξη και οι μελέτες για τη δεύτερη διασύνδεση με την Ιταλία προχωρούν εντατικά. Επιπλέον, ο Διαχειριστής εξετάζει νέες διασυνδέσεις με την Αλβανία, την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία ενώ συμβάλλει στην ωρίμανση των νέων διασυνδέσεων στρατηγικής σημασίας που «κυοφορούνται» στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και Ελλάδας-Αιγύπτου.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ