Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣΑγώνας «δρόμου» για τη ΛΑΡΚΟ - Νέα τροπολογία

Αγώνας «δρόμου» για τη ΛΑΡΚΟ – Νέα τροπολογία

Με τροπολογία, που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση καθιστά τον ειδικό διαχειριστή της ΛΑΡΚΟ απόλυτο κυρίαρχο μεταβιβάζοντάς του την δυνατότητα να περιορίσει ή να διακόψει τελείως την λειτουργία της. Επίσης δίνει αρμοδιότητες τέτοιες που του επιτρέπουν θέματα, όπως η ανάθεση της φύλαξης και της συντήρησης σε ιδιώτες.

Να σημειωθεί ότι η κυβερνητική τροπολογία αλλάζει  σχετική πρόβλεψη, που είχε τεθεί σε ισχύ  στις αρχές του 2020, με πρωτοβουλία του νυν υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και προβλέπει ότι η ΛΑΡΚΟ θα έπρεπε να μεταβιβαστεί στον επενδυτή εν λειτουργία. Πλέον παύει αυτή η δέσμευση και με τη νέα ρύθμιση αναφέρεται ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να παραδώσει την επιχείρηση στον νέο ιδιοκτήτη σε κατάσταση παύσης λειτουργίας. 

Επίσης αναφέρεται ότι σε περίπτωση περιορισμού ή διακοπής της λειτουργίας της επιχείρησης ο ειδικός διαχειριστής έχει τη δυνατότητα να αναθέτει σε ειδικό προσωπικό τη συντήρηση και φύλαξη των εγκαταστάσεων για λόγους ασφαλείας και του λιμένα της Λάρυμνας για την πρόληψη περιβαλλοντικής ζημίας χρησιμοποιώντας μέρος των κρατικών ενισχύσεων που προορίζονταν για την εξόφληση οφειλών σε ενεργειακούς παρόχους, δηλαδή στη ΔΕΗ. 

Ουσιαστικά,  η τροπολογία ανοίγει το δρόμο ώστε να αποπληρωθούν στη ΔΕΗ  οφειλές της μεταλλουργίας για την ηλεκτροδότησή της ύψους 7 εκ. ευρώ από ένα συνολικό ποσό εσόδων 25 εκ. Πρόκειται για χρήματα που θα λάβει η ΛΑΡΚΟ από οφειλές του ΔΕΔΔΗΕ και του ΑΔΜΗΕ (π.χ. ποσά που δικαιούνταν η βιομηχανία για τη διακοψιμότητα κλπ,) και τα οποία έως σήμερα δεν μπορούσαν να εξυπηρετήσουν άλλους σκοπούς πλην των υποχρεώσεών της για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι οι οφειλές που είχε συσσωρεύσει τα προηγούμενα χρόνια η βιομηχανία στην Επιχείρηση και δεν εισπράχθηκαν ποτέ υπολογίζονται σε πάνω από 300 εκ. ευρώ. 

Τα 18 εκατ. που απομένουν στα ταμεία της ΛΑΡΚΟ (αν αφαιρεθούν τα 7 εκ. προς την ΔΕΗ), ο Διαχειριστής θα εκταμιεύσει με βάση αιτιολογημένα αιτήματα και κατόπιν υπουργικών αποφάσεων.

Τα τελευταία χρόνια που ο κρατικός προϋπολογισμός ενίσχυσε με ποσά άνω των 100 εκατ. ευρώ την λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, η εταιρεία εξυπηρετούσε μέρος από τις οφειλές προς την ΔΕΗ, οι οποίες κάλυπταν την τρέχουσα λειτουργία της μεταλλουργίας και όχι προηγούμενα χρέη.

Προτιμητέος, πάντως,  επενδυτής και στους δύο διαγωνισμούς, που είχαν προκηρυχθεί από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδικό Διαχειριστή αναδείχθηκε στα τέλη του 2023 το κοινοπρακτικό σχήμα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS».  Υπενθυμίζεται πως ο διαγωνισμός του ΤΑΙΠΕΔ αφορούσε στην παραχώρηση των μεταλλευτικών δικαιωμάτων και του μεταλλευτικού εργοστασίου, εδαφικών εκτάσεων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού και του μεταλλείου του Λουτσίου.  Ο δεύτερος διαγωνισμός του Ειδικού Διαχειριστή αφορούσε στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας (περιοχή Αγ. Ιωάννης) και Καστοριάς, αποθεμάτων μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.  Και στους δύο διαγωνισμούς, στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών είχε περάσει το κοινοπρακτικό σχήμα «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD HOLDINGS». Στον δεύτερο διαγωνισμό είχε συμμετάσχει και η ιρλανδική CMII, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε μετά από μήνες ότι δεν πληρούσε τις νόμιμες προϋποθέσεις για τη διεκδίκηση των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο έχει προσφύγει κατά της απόφασης, κάτι που έχει περιπλέξει τη διαδικασία.

Ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ – Κήρυξη στάσης εργασίας Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι σε εξέλιξη είναι δικαστική διαδικασία με ασφαλιστικά μέτρα από την πλευρά των εργαζομένων, που ζητούν να μπει “φρένο’ σε απολύσεις.

Στο μεταξύ, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. με ανακοίνωσή της «κηρύσσει διευκολυντική στάση εργασίας την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, ώρα 11:00πμ έως τη λήξη του ωραρίου για τους εργαζόμενους, με κάθε σχέση εργασίας, σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες σε Αττική και Στερεά Ελλάδα, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την τροπολογία με την οποία επιδιώκει να εκκαθαρίσει την ΛΑΡΚΟ από τους εργαζόμενους και να προχωρήσει στην εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης. Ζητάμε την απόσυρση της τροπολογίας και άμεσα την ανανέωση των συμβάσεων όλων των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ.  Ενώνουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, στη συγκέντρωση των Σωματείων τους την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, ώρα 12:00, στο Σύνταγμα».

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ