Εβδομάδα μεικτών προσήμων, ήπιας διόρθωσης αλλά και ανθεκτικότητας ήταν αυτή που παρήλθε στις διεθνείς αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο, όμως την Παρασκευή οι περισσότεροι δείκτες επανήλθαν ανοδικά, με το πενθήμερο να κλείνει είτε με μικρές απώλειες, είτε με μοιρασμένα γενικά πρόσημα.
Οι αγορές έχουν καταγράψει σημαντικότατο ράλι από τις αρχές Οκτωβρίου, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να φτάνουν στις αρχές της εβδομάδας σε υψηλά τριμήνου, ενώ ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης «άγγιξε» το όριο του +20% από τα χαμηλά του, φλερτάροντας να περάσει εκ νέου σε καθεστώς bull market. Μια εξέλιξη που αποτελεί έκπληξη για τους περισσότερους αναλυτές, οι οποίοι έχασαν το πρόσφατο ράλι των αγορών, εν μέσω αναλύσεων, εκθέσεων και προφητειών καταστροφής.
Μολονότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την πορεία των αγορών, εντούτοις το γενικό συμπέρασμα (και) από την εβδομάδα που παρήλθε είναι ότι παραμένουν ιδιαιτέρως ανθεκτικές και παρά τις διορθωτικές κινήσεις αυτού του πενθημέρου, διατηρούν σχεδόν το σύνολο των κεκτημένων τους από το πρόσφατο ράλι.
Πάντως, το έναυσμα για κάποιες κινήσεις ρευστοποίησης έδωσε η επάνοδος αυτή την εβδομάδα των εκτιμήσεων για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από κορυφαία στελέχη της Fed, ενώ σε αυτό συνέβαλε και η διολίσθηση της βρετανικής οικονομίας σε ύφεση. Έτσι, κυρίως στα μέσα της εβδομάδας, οι επενδυτές μείωσαν ρίσκα εν μέσω εκτιμήσεων ότι είναι υπεραισιόδοξη και μάλλον ανεδαφική η προσδοκία για άμεση χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.
Κόπωση τραπεζών στο Χ.Α. αλλά άντεξαν τα τεχνικά κεκτημένα
Το ελληνικό χρηματιστήριο μετά από έξι εβδομάδες αδιάλειπτης ανόδου που είχαν φέρει κέρδη 14% για το Γενικό Δείκτη και 26% στον τραπεζικό, κινήθηκε ελεγχόμενα διορθωτικά το πενθήμερο, ενώ επιβεβαιώθηκε – ξανά – η αδυναμία πειστικής υπέρβασης των 900 μονάδων.
Η αδυναμία πειστικής κατοχύρωσης των 900 μονάδων έφερε διόρθωση έως τις 879,74 μονάδες που ήταν το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της Πέμπτης, όμως γενικά η αγορά έδειξε ανθεκτικότητα και σε καμιά περίπτωση δεν έχασε την επαφή με τα πρόσφατα υψηλά της, ενώ την Παρασκευή έκλεισε πλησίον των 890 μονάδων.
Παρόμοια ανθεκτικότητα έδειξαν και οι διεθνείς αγορές που παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και τις δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών (Fed και ΕΚΤ) ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα συνεχιστούν και μάλιστα επί μακρόν, εντούτοις μετά από ένα διήμερο διόρθωσης, την Παρασκευή επέστρεψαν σε θετική τροχιά, με την εβδομάδα να κλείνει μάλλον εξισορροπητικά και τουλάχιστον χωρίς σοβαρές απώλειες.
Κύρια χαρακτηριστικά της εβδομάδας που πέρασε στο Χ.Α. ήταν τα μεγάλα πακέτα σε τράπεζες και blue chips της πραγματικής οικονομίας, ενώ καταγράφεται και σταδιακή ενίσχυση της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών που έφτασε στα 65,3 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι κλείνουν βιβλία στο τέλος του μήνα οπότε προβαίνουν σε τακτοποιήσεις και αναδιαρθρώσεις θέσεων, ενώ υπάρχει και το rebalancing που μένει να γίνει στην Τέρνα Ενεργειακή λόγω της εισόδου της στον MSCI από 1η Δεκεμβρίου, ενώ επίκεινται και οι αλλαγές στον FTSE 25.
Επίσης, αίσθηση έκανε στην αγορά το deal της αγοράς του 7% της εταιρείας πληροφορικής Epsilon Net από την Εθνική Τράπεζα έναντι 30 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την κινητικότητα στον κλάδο, αλλά και ευρύτερα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 889,90 μονάδες με κέρδη 0,75%, ενώ σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο υποχώρησε σε ποσοστό 0,88%. Ο FTSE 25 έχασε 1,19% το πενθήμερο, ο Mid Cap μετά από καιρό είχε καλύτερη εικόνα καθώς ενισχύθηκε κατά 0,20%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διόρθωσε σε ποσοστό 2,44%. Έτσι, σε επίπεδο έτους, πλέον ο Γενικός Δείκτης γύρισε εκ νέου οριακά αρνητικός χάνοντας 0,39%, ο FTSE 25 είναι στο -0,47%, ο Mid Cap χάνει 8,63%, ενώ οι τράπεζες κρατούν κέρδη 8,86%.