Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήEDITOR'S PICKSΈνας «καλός» Αύγουστος το νέο στοίχημα του τουρισμού

Ένας «καλός» Αύγουστος το νέο στοίχημα του τουρισμού

Στον θερμότερο μήνα του καλοκαιριού βασίζει τις ελπίδες της η τουριστική βιομηχανία με τις αυξημένες κρατήσεις τόσο από το εξωτερικό όσο κι από το εσωτερικό να εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην πολυπόθητη ανάκτηση του 45% των εσόδων του 2019.

Τα σημάδια ανθεκτικότητας που δείχνει ο ελληνικός τουρισμός παρά τις προκλήσεις που προκαλούν οι μεταλλάξεις του κορονοϊού και οι ευμετάβλητες ταξιδιωτικές ρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζουν πολλές χώρες είναι το πρώτο θετικό σημάδι.

Όπως όλα δείχνουν ο Ιούλιος θα κλείσει ενθαρρυντικά τηρουμένων των αναλογιών. Ήδη άλλωστε από τις 14 Μαΐου όπου και άνοιξε η χώρα τα σύνορά της μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα υποδέχτηκε περί τα 2,8 εκατομμύρια ταξιδιώτες.

Κύριες τουριστικές αγορές μέχρι στιγμής αποδεικνύονται η Γερμανία, η Πολωνία και η Γαλλία, ταυτόχρονα βέβαια έχουν ενισχυθεί και άλλες χώρες που παρουσίαζαν και προ κορονοϊού ανοδικούς ρυθμούς.

Για την ακρίβεια και βάσει των επίσημων στοιχείων, τον Ιούνιο και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι αφίξεις από την Γερμανία έφτασαν τις 412.000, καταγράφοντας μια αύξηση της τάξης του 225% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 (126.500 επισκέπτες).

Σε δυναμική αγορά εξελίσσονται και οι Πολωνοί, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να τείνει να φτάσει αυτόν των Πολωνών που επισκέφτηκαν την Ελλάδα όλο το 2020.
Ειδικότερα, το 2019 επισκέφτηκαν την Ελλάδα 852.000 Πολωνοί ενώ το 2020 έφτασαν στη χώρα μας 296.000 ταξιδιώτες από την Πολωνία. Από τις αρχές Ιουνίου έως και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου οι αφίξεις των Πολωνών στη χώρα μας ανέρχονται σε 202.000 με παράγοντες του τουρισμού να εκτιμούν στο τέλος του καλοκαιριού ο αριθμός του θα είναι αισθητά υψηλότερος από αυτόν του 2020, αν όλα εξελιχθούν ομαλά.

Θετικά μηνύματα έρχονται κι από την αγορά των ΗΠΑ, η οποία τροφοδότησε τον ελληνικό τουρισμό με 1,18 εκατ. τουρίστες το 2019 αλλά πέρυσι παρέμεινε κλειστή. Μέχρι στιγμής οι αφίξεις Αμερικανών ξεπερνούν τις 100.000, γεγονός ενθαρρυντικό δεδομένης και της υψηλής δαπάνης των συγκεκριμένων τουριστών.

Σταθερός τροφοδότης του ελληνικού τουρισμού παραμένει και η Γαλλία, με την χώρα μας να αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό για Γάλλους τουρίστες το προηγούμενο διάστημα. Οι κρατήσεις των Γάλλων για τη χώρα μας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο είναι αυξημένες κατά 16% και 88% αντίστοιχα σε σύγκριση με τους αντίστοιχους περσινούς μήνες.

Ελπίδες υπάρχουν για τον Αύγουστο και όσον αφορά στη Βρετανική αγορά η οποία ξεκίνησε να κινείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Παρότι εν μέσω περιορισμών οι αφίξεις από τη Βρετανία, άγγιξαν τις 83.000 – 2019 είχαν ανέλθει σε 3,5 εκατ. επισκέπτες, οι προγραμματισμένες πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2020 και επεκτείνονται μέχρι τον Οκτώβριο.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ