Τις προτάσεις των κρατών μελών του Νότου για τη διαχείριση της κρίσης τιμών στην αγορά ενέργειας θέτει επί τάπητος σήμερα στη Σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος ο Έλληνας ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει σταλεί σχετική κοινή επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου, του κ. Σκρέκα αλλά και του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα ενώ με πρωτοβουλία των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας, Γαλλίας, Ισπανίας, Τσεχίας και Ρουμανίας δημοσιοποιήθηκε αργά χτες το βράδυ έκκληση για κοινή δράση.
Στόχος της ελληνικής πλευράς μεταξύ άλλων είναι να δημιουργηθεί ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός για την κάλυψη των αναγκών της «Γηραιάς Ηπείρου» σε φυσικό αέριο, ώστε, οι τιμές της ενέργειας να μην μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό όπλο κατά των συμφερόντων της Ε.Ε.
Να σημειωθεί ότι με χθεσινές δηλώσεις της η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε πως στην επερχόμενη επίσημη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στις 21-22 Οκτωβρίου) θα συζητηθεί η προοπτική δημιουργίας στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου από την Ε.Ε.
Την ίδια ώρα όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters μεταφέροντας δηλώσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου Ενέργειας Κάντρι Σίμσον οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου για τον χειμώνα, ωστόσο η αύξηση των διεθνών τιμών δείχνει την ανάγκη γρήγορης μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες (ΑΠΕ) και μεταρρύθμισης της αγοράς αερίου.
«Η αποθήκευση αερίου βρίσκεται άνω του 75% ανά την Ευρώπη. Τα επίπεδα αυτά είναι χαμηλότερα του μέσου όρου των 10 τελευταίων ετών, ωστόσο επαρκούν για την περίοδο του χειμώνα», ανέφερε, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σύμφωνα με το Reuters η Ευρωπαία Επίτροπος.
«Μέχρι το τέλος του 2021, θα προτείνω αναμόρφωση της αγοράς φυσικού αερίου και θα επανεξετάσω σε αυτό το πλαίσιο ζητήματα αποθήκευσης και ασφάλειας των προμηθειών», τόνισε η επίτροπος.
Στο μεταξύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, από την πλευρά της, λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία, την Τετάρτη ανέφερε, ότι το ζήτημα των υψηλών τιμών στην ενέργεια είναι σοβαρό, συμπληρώνοντας ότι μόνη λύση είναι η σταθερή αύξηση των επενδύσεων της ΕΕ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αποφεύγονται εκτινάξεις του κόστους.
«Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι ως προς το ότι οι τιμές του αερίου έχουν απογειωθεί. Στην ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ωστόσο, οι τιμές έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και είναι σταθερές», σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Άλμα τιμών
Στο μεταξύ η ανοδική πορεία των τιμών ενέργειας δεν έχει σταματημό.
Μόνο χθες η τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου για όλη την Ευρώπη ενισχύθηκε κατά 23,5% φθάνοντας τα 119,36 ευρώ/ MWh, ενώ από την αρχή του χρόνου η αύξηση φθάνει το 501,6%.
Σε όρους ισοδύναμου πετρελαίου η τιμή βρίσκεται στο αστρονομικό επίπεδο των 215 δολ./βαρέλι. Επίσης στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, η χονδρεμπορική τιμή διαμορφώνεται σήμερα στα 178,29 ευρώ/MWh, ενισχυμένη κατά 239,5% σε σχέση με τον Ιανουάριο.
Την ίδια ώρα ήδη προμηθευτές στα τιμολόγια Οκτωβρίου στην λιανική του φυσικού αερίου, δίνουν τιμές στα 9-9,5 λεπτά η κιλοβατώρα, έναντι τιμών στα 4,5 λεπτών , πέρυσι τέτοια περίοδο.
Επίσης στο ρεύμα οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, καθώς τα όποια πλαφόν στην ενεργοποίηση σχετικής ρήτρας αναμένονται από το νέο χρόνο, οπότε και θα ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση της ΡΑΕ με την αγορά. Ήδη, δε, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας είναι σε συζήτηση με την Κομισιόν για τη συμβατότητα των όποιων σχεδίων έχει με το κοινοτικό νομοθετικό πλαίσιο.
Πάντως ήδη καταγράφονται αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι ακόμη και 40% στα τιμολόγια Οκτωβρίου, με το ενδεχόμενο να είναι ανοικτό για νέες αυξήσεις και το Νοέμβριο.