O υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο MEGA αναφέρθηκε στις σκέψεις της κυβέρνησης σχετικά με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από εφήβους αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ από ανηλίκους.
Για τα social media & τους εφήβους
«Αυτό το οποίο μας απασχολεί πάρα πολύ είναι συνολικότερα ένα πλέγμα προστασίας γύρω από την ανηλικότητα και την ευαλωτότητα. Τα νέα παιδιά, οι οικογένειες, αντιμετωπίζουν μια σειρά από καινούργιες προκλήσεις, για τις οποίες έχουμε λάβει μια σειρά από μέτρα. Για παράδειγμα το bullying στα σχολεία αλλά και εκτός σχολείου, έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, υπάρχει μια πλατφόρμα καταγγελιών, υπάρχουν πλέον ειδικά πρωτόκολλα διαχείρισης των περιστατικών αυτών εντός των σχολικών μονάδων. Εκτός των σχολικών μονάδων παρουσιάσαμε μια νέα εφαρμογή με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Safe Youth, όπου μπορούν να μπαίνουν να κάνουν καταγγελίες και να υπάρχει άμεση παρέμβαση της Αστυνομίας για να προστατεύουμε τα παιδιά μας από την κακοποίηση ή την παρενόχληση. Αυτό αφορά το κομμάτι της βίας».
Όπως λέει ο ίδιος:
«Υπάρχει όμως και ένα κομμάτι που αφορά τον ψηφιακό κόσμο. Εκεί πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε σε καμία περίπτωση την τεχνολογία ή την χρήση των κοινωνικών δικτύων. Χρειάζεται μια πολύ προσεκτική παρέμβαση για την οποία μπορώ να πω ότι και πολλά άλλα κράτη αυτήν την στιγμή είναι σε μια διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης των μέτρων που μπορούν να λάβουν. (…) Πρέπει να υπάρξει μια συνεργασία των κυβερνήσεων, μαζί με τις εταιρείες τεχνολογίας και τις εταιρείες που έχουν πλατφόρμες και κοινωνικά δίκτυα ώστε να προκύψουν οι μηχανισμοί και οι εφαρμογές που θα μπορούν να κάνουν την επαλήθευση της ηλικίας σε συνεργασία και με τους γονείς».
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στην οποία θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα.
«Θα είναι και μία τέτοια πρόταση των ειδικών, δηλαδή να μπει ένα ηλικιακό όριο, των 15 ετών, που πρέπει όμως να δούμε πώς θα εφαρμοστεί. Υπάρχουν σκέψεις, υπάρχουν προτάσεις που θα ανακοινωθούν σήμερα».
Για το αλκοόλ & τους ανηλίκους
«Είχαμε κάποια πολύ δυσάρεστα περιστατικά το προηγούμενο διάστημα τα οποία μας ταρακούνησαν και μας προβλημάτισαν και ψάξαμε λίγο καλύτερα τι ισχύει στο νομοθετικό μας πλαίσιο. Είδαμε ότι υπάρχουν κάποια σοβαρά κενά τα οποία θα έπρεπε να μας έχουν απασχολήσει και νωρίτερα. Αυτό το οποίο είδαμε είναι ότι δεν έχει ως κύριο έργο ελεγκτικό η ΕΛ.ΑΣ. τον έλεγχο για τη συμμόρφωση με την απαγόρευση που υπάρχει ως προς τη διάθεση αλκοόλ σε ανήλικους. Τον έλεγχο αυτόν τον έχουν οι δημοτικές αστυνομίες. Η δημοτική αστυνομία σε κάποιους δήμους υπάρχει, σε άλλους δεν υπάρχει. Το υπουργείο Υγείας έχει κατ’ όνομα την αρμοδιότητα αυτήν, αλλά δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό».
Σύμφωνα με τον υπουργό:
«Θα μεταφέρουμε στην Αστυνομία ως κύρια ελεγκτική αρμοδιότητα τον έλεγχο για την παράνομη διάθεση αλκοόλ σε ανηλίκους, με βάση τα ηλικιακά όρια που ισχύουν ήδη. Θα αυστηροποιήσουμε τις κυρώσεις, αν κάνεις αυτήν την παράβαση θα σου αφαιρείται η άδεια. Οι διατάξεις αυτές θα έρθουν από τις αρχές του χρόνου προς ψήφιση και εφαρμογή με τη νέα χρονιά. Εμάς μας ενδιαφέρει να υπάρχει νομιμότητα παντού, λογικοί, αυστηροί και δίκαιοι κανόνες, ελεγκτικοί μηχανισμοί που να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Το πρόβλημα είναι στα ‘παραθυράκια’ του νόμου, τα έχουμε εντοπίσει, θα τα κλείσουμε».
Για την οδική συμπεριφορά
«Μας απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα της οδικής ασφάλειας και ήδη έχουν γίνει ανακοινώσεις για ένα νέο σύστημα επιτήρησης των τροχαίων παραβάσεων μέσω καμερών. Από το 2025 θα έχουμε ένα συνεκτικό σύστημα παρακολούθησης της κίνησης μέσα από ένα ευρύτατο δίκτυο καμερών. Όταν βεβαιώνουν ότι υπάρχει μια παράβαση, αυτομάτως θα λαμβάνουμε στο κινητό μας ότι ελέγχεσαι για την τάδε παράβαση. Αυτή η παράβαση θα μεταφέρεται ψηφιακά σε έναν φορέα και θα βεβαιώνεται εντός τριμήνου».
Οι κάμερες αυτού του νέου συστήματος: «θα μπορούν να ελέγχουν και για κράνος, θα υπάρχει μια σειρά από παραβάσεις τις οποίες έχουμε προδιαγράψει. (…) Κάναμε μια άτυπη συζήτηση με δικαστές και νομικούς που μας έχουν πει ότι θα μπορούσε να νομοθετηθεί η απαγόρευση διάθεσης καυσίμων σε όποιον δεν φοράει το κράνος, ως ένα μέτρο ασφαλείας».