Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΆ. Γεωργιάδης: Δίνουμε πολλά επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές

Ά. Γεωργιάδης: Δίνουμε πολλά επιπλέον κίνητρα για τις άγονες περιοχές

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ , ανέφερε οτι «Έχουμε ψηφίσει νόμο και εκδίδουμε τώρα την Κοινή Υπουργική Απόφαση με πολλά περισσότερα κίνητρα, ώστε προσδοκούμε ότι με τα επιπλέον κίνητρα τώρα τον Σεπτέμβριο που θα κάνουμε τις νέες προσκλήσεις θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα».

«Ένας γιατρός στις κρίσιμες ελλείψεις σε ειδικότητες, που θα επιλέξει να πάει σε μία άγονη περιοχή, άγονη αυτή που έχουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα έλλειμμα προσωπικού, θα παίρνει το χρόνο συν 7.200 ευρώ από το κράτος και θα παίρνει και δωρεάν σπίτι από τον δήμο» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Μιλώντας για το συμβάν στη Σάμο, της εξάντλησης της παιδιάτρου, ο κ. Γεωργιάδης, διαβεβαίωσε τα εξής. «Δεν έχει πάθει η γυναίκα εγκεφαλικό, είναι καλά στην υγεία της, έχει πάρει εξιτήριο, της έχουμε δώσει δεκαπέντε μέρες αναρρωτική. Δεν μπορώ να μπω σε ιατρικά ζητήματα, είναι και θέματα απορρήτου ούτως ή αλλιώς. Πάντως η κοπέλα είναι καλά». «Σίγουρα είχε μεγάλη πίεση και φόρτο. Πολλές από αυτές τις εφημερίες ήταν on call, δεν ήταν στο νοσοκομείο, ήταν στο σπίτι της. Δεν νομίζω ότι πρέπει να το τραγικοποιούμε. Πάρα πολλοί γιατροί στην Ελλάδα είναι σε τόσο μεγάλη πίεση. Δεν καταρρέουν έτσι. Ψυχραιμία» συνέχισε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο υπουργός, επισήμανε πως τα κίνητρα που θεσμοθετούνται για την προσέλκυση ιατρικού προσωπικού, είναι τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί ποτέ και πως η προσδοκία είναι πως οι προκηρύξεις θα έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

«Στην Κω, ας πούμε, υπήρχε ένα διαχρονικό αίτημα να μην προκηρύσσουμε μία θέση παθολόγου, αλλά και τις τέσσερις μαζί με το επιχείρημα ότι δεν πάει ένας γιατί φοβάται ότι θα εγκλωβιστεί νοσοκομείο. Τώρα θα προκηρύξουμε και τις τέσσερις και με κίνητρα» σημείωσε.

Σχετικά με την αντιπαράθεση του υπουργείου με τους ιδιώτες γιατρούς στη διάρκεια του καλοκαιριού, ο υπουργός θέλησε να ευχαριστήσει, όπως είπε, τους ιδιώτες γιατρούς.
«Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουν μπει κανονικά στις εφημερίες και έχουμε πολλούς ιδιώτες γιατρούς πια που κάνουν εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και τους ευχαριστώ» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς σχετικά με όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, με φόντο την υπόθεση της κυρίας Λινού και την περιδίνηση στην οποία βρίσκεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε τα τεκταινόμενα, με την πρόβλεψη ότι ο κ. Πολάκης θα γίνει αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία, σημείωσε πως έχει εκτιμήσει, προ διμήνου.

«Η πολιτική είναι απλή αν τη μάθεις. Ο κύριος Κασσελάκης αποφασίζει ένα απόγευμα να διαγράψει τον κ. Πολάκη. Εγώ δεν λέω αν καλώς αποφάσισε ή κακώς το αποφάσισε. Το αποφάσισε. Με το που τον διαγράφει από την κοινοβουλευτική ομάδα, το επόμενο δευτερόλεπτο, οι πρώτες δηλώσεις του Κασσελάκη ήταν, Παύλο μου πόσο σ’ αγαπώ και πόσο στεναχωρημένος είμαι και μην ανησυχείς, πάλι με χρόνους με καιρούς πάλι μαζί μας θα είσαι. Όταν το έκανε αυτό ο Κασσελάκης τότε είπα ότι θα γίνει αρχηγός ο Πολάκης» είπε αρχικά ο κ. Γεωργιάδης.

«Όταν ένας αρχηγός δεν μπορεί να επιβάλει τη θέλησή του, παύει να είναι αρχηγός. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τι έκανε ο Πολάκης την επόμενη μέρα, ξεκίνησε να βρίζει τη Λινού. Γιατί έβριζε τη Λινού και γιατί τη μισεί, λόγω των δακρύων και της συνωμοσίας που έχει στο μυαλό του, αλλά και διότι καταλαβαίνει ότι  με αυτόν τον τρόπο εξεφτελίζει τον κ. Κασσελάκη. Η καθημερινή εξύβριση της κυρίας Λινού δεν είναι εξευτελισμός της κυρίας Λινού, είναι εξευτελισμός του κυρίου Κασσελάκη. Ακούστε γιατί. Εάν μεν η κυρία Λινού είναι απατεώνας και ο κύριος Κασσελάκης δεν τη διαγράφει, τότε ο κ. Κασσελάκης δεν κάνει για αρχηγός. Εάν η κυρία Λινού είναι τίμια και δεν είναι απατεώνας, το ότι δεν διώχνουν κλοτσηδόν τον Πολάκη σημαίνει ότι πάλι δεν κάνει για αρχηγός. Άρα με την τακτική του ο Πολάκης τι κάνει κάθε μέρα, εξευτελίζει παντελώς τον κύριο Κασσελάκη. Κάθε μέρα ο κύριος Κασσελάκης χάνει σε αξία και σε ισχύ και κάθε μέρα κερδίζει ο κ. Πολάκης. Γιατί αυτό. Γιατί ο κύριος Κασελάκης δεν έχει την αρχηγική αυτή ικανότητα να επιβάλλει τη γνώμη του» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την κριτική που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο υπουργός υγείας θα ήταν προτιμότερο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο ΕΣΥ και τις αντιδράσεις του κόσμου στους χώρους που επισκέπτεται και να μην ασχολείται με το τι θα γίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,είπε τα εξής.

«Οι αντιδράσεις εκεί που βλέπετε, το ότι πηγαίνουν σε ένα νοσοκομείο και συγκεντρώνονται  απ’ έξω μερικοί αριστεροί και φωνάζουν είναι κανένας σημαντικός λόγος να το συζητάμε; Δημοκρατία έχουμε. Οι αριστεροί, τους αρέσουν οι διαδηλώσεις. (…) Μαζεύονται πάντα απ’ έξω μερικοί για να κάνουν φασαρία στη τηλεόραση. (…) Στη Λέρο, ο πρώην δήμαρχος των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, ο κύριος Κόλιας, με το που έμαθε ότι θα πάω εγώ στη Λέρο στις 21 Αυγούστου, 20 μέρες είχε στην ιστοσελίδα του δημόσιο κάλεσμα πώς θα πάνε να κάνουν φασαρία στο Γεωργιάδη. Ήταν κανείς υγειονομικός από αυτούς που φώναζαν; Πέντε άνθρωποι, έξι. Όλοι οι άλλοι ήταν περιφερόμενοι».

Σχετικά με τις δηλώσεις του για τις αντιδράσεις πολιτών στην Πεντέλη την ημέρα που έγινε εκεί η σύσκεψη, επισήμανε τα εξής.

«Μου λένε, γιατί έγραψα αυτό για τη Γροιλανδία και την Πεντέλη. Μα με συγχωρείτε τώρα. Στην Πεντέλη φτάνω να μπω στη σύσκεψη. Βλέπω απέναντι με τη ντουντούκα που φωνάζανε τον κύριο Κωνσταντίνου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εγώ τον ξέρω καλά, τον έχω δει σε τουλάχιστον χίλιες διαδηλώσεις στη ζωή μου. Ο κύριος Κωνσταντίνου είναι ο MVP των διαδηλώσεων. Πολύ ωραία. Έχει καμία σχέση ο κύριος Κωνσταντίνου με την Πεντέλη; Τον έπιασε κανένας πόνος για τα δάση στην Πεντέλη και για τις βίλες στην Πεντέλη; Ο άνθρωπος ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι στον Άγιο Παντελεήμονα, στο Σύνταγμα και όπου πηγαίνει. (…) Έχει δικαίωμα η περιφερόμενη αριστερά να πηγαίνει σε διαδηλώσεις; Έχει. Εγώ όταν μαζεύονται στο υπουργείο από κάτω, τους κερνάω και νερό και πορτοκαλάδα, μην τους πιάσει τίποτα από τη ζέστη. Το ότι έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν δεν σημαίνει ότι έχουν δίκιο που φωνάζουν. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο».

Σε ό,τι αφορά στις φωτιές, ο κ. Γεωγιάδης επισήμανε ότι το κράτος αντιδρά σε πρώτο χρόνο και αυτή είναι μια διαπίστωση που δεν μπορεί να μην κανείς έχοντας καλή προαίρεση.

«Έχω μεγαλώσει στα βόρεια προάστια, έχω γεννηθεί στην περιοχή. Τόσο ταχεία αντίδραση δεν έχω ξαναδεί. (..) Έχει πάει το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας επί δύο μέρες πριν και κάνει δημόσια έκκληση και λέει έχουμε τις ιδανικές συνθήκες για πολύ μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική. Αν θυμάστε, είχε κλείσει τον Φιλοπάππου την Ακρόπολη. Για ποιο λόγο το έκανε αυτό το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, γιατί γνώριζε ότι με τη θερμοκρασία των 40 βαθμών, τα 8 μποφόρ και την παρατεταμένη προηγούμενη ξηρασία, το πεύκο καίγεται σαν δαυλός. Αν δεν τα είχε κάνει όλα αυτά, να πούμε ότι τους πιάσανε στον ύπνο. Αυτά μας τα λέγανε δύο μέρες πριν. Ξεκινάει η πυρκαγιά στον Βαρνάβα. Κάνανε πολύ ώρα να την πάρουν είδηση; Λένε, μα που είναι τα drone να μας σώσουν;. Μα χάρη στο drone πήγε η πρώτη ρίψη ελικοπτέρου και έριξε νερό στον Βαρνάβα αποδεδειγμένα με βίντεο από τον δορυφόρο σε τέσσερα λεπτά» τόνισε ο υπουργός.

Ερωτηθείς, γιατί ξέφυγε η φωτιά, εξέφρασε την άποψη πως μέχρι να πάνε τα υπόλοιπα μέσα που επιχειρούσαν σε διάφορες πυρκαγιές, αυτή η πυρκαγιά λόγω των ιδανικών συνθηκών και των μεγάλων ανέμων, άρχισε να ξεφεύγει.

«Η μάχη εκείνης της ημέρας, δύσκολη μάχη, άνεμος φουλ, απόγευμα η φωτιά γρήγορα ήρθε το βράδυ, τα πτητικά μέσα δεν πετάνε το βράδυ. Η φωτιά εξελισσόταν το βράδυ με τον άνεμο. Ήταν νωρίς το πρωί και έχουν ένα στοίχημα μην περάσει η φωτιά στην εθνική οδό στις Αφίδνες και καεί  ξανά όλη η Πάρνηθα και Βαρυμπόμπη. Μεγάλη αγωνία. Πάει όλη η Πυροσβεστική εκεί, κερδίζει αυτό το στοίχημα. Σώθηκαν οι Αφίδνες. Δεύτερο μεγάλο στοίχημα, έχει φτάσει η φωτιά πάνω στη λεωφόρο Διονύσου, στα λατομεία της Πεντέλης, όπου έχουν βάλει φραγμό, γιατί αν περάσει από εκεί η πυρκαγιά, επόμενος φραγμός είναι στην εθνική οδό. Αν θυμάστε, βγήκε 112 για την Εκάλη και τον Διόνυσο. Εάν πέρναγε η φωτιά τα λατομεία Διονύσου θα καιγόταν όλη η λεωφόρος Διονύσου που είναι πυκνό δάσος, όλη η Εκάλη μέχρι την Εθνική οδό. Έχει μπει εκεί σ ο φραγμός και σταματάει η φωτιά. Και η τρίτη μεγάλη μάχη είναι στην πίσω πλευρά της Πεντέλης για να μην περάσει η φωτιά μπροστά. Στην αρχή καταφέρνουν και σβήνουν τη φωτιά στην Πεντέλη και μόλις σβήνει η φωτιά στην Πεντέλη φεύγουν τα ελικόπτερα για να πάνε να ενισχύσουν τον φραγμό στη Λεωφόρο Διονύσου. Για να μην χάσουμε την άλλη περιοχή. Μέχρι να πάνε τα ελικόπτερα στον Διόνυσο να φορτώσουν νερό και να πάνε, γίνεται η αναζωπύρωση στην Πεντέλη. Εκείνη την ώρα ως υπουργός Υγείας ήμουν στο Αμαλία Φλέμινγκ, προΐσταμαι της διαδικασίας εκκενώσεως στο Αμαλία Φλέμινγκ, έβλεπα τη φωτιά ακριβώς ανά λεπτό. (…) Η φωτιά μπαίνει στο ρέμα, το οποίο ήταν ακαθάριστο, ξεκινάει η φωτιά και κατεβαίνει σε ένα εικοσάλεπτο μέχρι την Αναπαύσεως και πιο κάτω πήγε. Για ποιο λόγο. Διότι ό, τι φερτή ύλη είχε κάψει μέσα το ρέμα σαν πετρέλαιο, έφυγε κάτω η φωτιά. Από το ρέμα έφυγε. (…) Να σημειώσω ότι μέσα στο ρέμα δεν μπορεί να επιχειρήσει ούτε επίγειο ούτε εναέριο πυροσβεστικό μέσο. Δεν είχε κανένα τρόπο να σταματήσει στο ρέμα, τη φωτιά. Το ελικόπτερο δεν μπορεί να πάει πάνω από το ρέμα γιατί κάνει δίνες και μπορεί να πέσει το ελικόπτερο. Το επίγειο μέσο δεν μπορεί να κατέβει στο ρέμα. Φεύγει η φωτιά και κατεβαίνει μέχρι κάτω» περιέγραψε ο κ. Γεωργιάδης.

«Εκείνη την ώρα, θέλω να είμαι ειλικρινής τρόμαξα. Λέω, παιδιά, θα γίνει εκατόμβη νεκρών γιατί σκέφτομαι τον κόσμο που είναι σε αυτές τις περιοχές, πώς θα εγκλωβιζόταν από τους καπνούς, από την κίνηση, από τον πανικό. Προσέξτε όμως. Είχανε κάνει το 112, έγινε εκκένωση των σπιτιών με τάξη πήγε η αστυνομία και αρχίζουν τα ελικόπτερα. Μπορεί να είδα πενήντα ρίψεις ελικοπτέρων, όχι πενήντα ελικόπτερα, πενήντα ρίψεις, γιατί έπαιρναν νερό στις δεξαμενές, ξαναγύρναγαν, ασταμάτητες ρίψεις, από κάτω τα πυροσβεστικά, ασταμάτητα πυροσβεστικά, δεν μπορεί να μην τα είδατε. (…) Άκουγα το βράδυ αβοήθητοι οι κάτοικοι, ανύπαρκτο το κράτος. Τι ανύπαρκτο ρε παιδιά. Ψυχραιμία, αν ήταν ανύπαρκτο κράτος εκεί θα είχε καεί το σύμπαν» συνέχισε ο υπουργός.

Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα της αποκατάστασης, προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, ενώ επισήμανε ακόμα πως «πρέπει να διδαχθούμε και από αυτό που έγινε και πώς πέρασε αυτό το ρέμα. Του χρόνου πρέπει να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί στον καθαρισμό των ρεμάτων».

Στα καθαρισμένα οικόπεδα τα σπίτια δεν έπαθαν σχεδόν καμία ζημιά

«Φέτος δόθηκε μεγάλη βάση στον καθαρισμό των οικοπέδων και απεδείχθη από τις δορυφορικές φωτογραφίες που μας έδειξε η Πολιτική Προστασία και η Γενική Γραμματεία Δασών ότι εκείνα τα σπίτια που είχαν κάνει δήλωση καθαρισμού δεν έπαθαν σχεδόν καμία ζημιά, ενώ εκείνα που δεν είχαν κάνει είναι αυτά που πάθανε τη μεγαλύτερη ζημιά. Αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, δεν συζητείται. Γιατί, έγραψε η Δημοκρατία, ντροπή στον Γεωργιάδη, λέει ότι φταίνε οι κάτοικοι. Εγώ δεν είπα ποτέ ότι φταίνε οι κάτοικοι. Εγώ δεν είμαι από τον ΣΥΡΙΖΑ που στο Μάτι έλεγαν φταίνε οι κάτοικοι που ήταν αυθαίρετο το Μάτι. Λέω όμως ότι μάθαμε κάτι φέτος. Όσοι καθάρισαν τα οικόπεδά τους κινδύνεψαν λιγότερο. Και γιατί το λέω αυτό. Διότι αν η κυβέρνηση πίεζε, αν θυμάστε, ήταν λίγο προ των ευρωεκλογών με πρόστιμα, καθαρίστε τα οικόπεδα και τις αυλές σας, πάλι γράφανε όλη η αντιπολίτευση, νέο χαράτσι, δεν ντρέπονται, πιέζουν τον κόσμο να πληρώσει. Απεδείχθη όμως ότι αυτή η πολιτική είναι σωστή και πρέπει να συνεχιστεί» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

ΠΗΓΗ:ertnews.gr

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ