Δευτέρα, Ιανουάριος 13, 2025
ΑρχικήΕΝΕΡΓΕΙΑΒιομηχανία: Άνοιξε ο δρόμος για τα PPAs - Έρχονται ανακοινώσεις κι από...

Βιομηχανία: Άνοιξε ο δρόμος για τα PPAs – Έρχονται ανακοινώσεις κι από την ΕΕ

Άνοιξε από την Παρασκευή 10 Μαρτίου ο δρόμος για την υπογραφή των πρώτων μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, των λεγόμενων PPAs μεταξύ της ενεργοβόρου βιομηχανίας και προμηθευτών καθώς τέθηκε σε εφαρμογή η εξαίρεση των διμερών συμβολαίων από το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά.

Με βάση την ανακοίνωση της ΡΑΕ “σύμφωνα με την παράγραφο 3Α του άρθρου 12Α του ν. 4425/2016, και σε συνέχεια α) της έκδοσης της Απόφασης ΡΑΕ 163/2023, και β) της δήλωσης τεχνικής ετοιμότητας των ΕΧΕ Α.Ε. και EnExClear, η ΡΑΕ ανακοινώνει ως ημερομηνία έναρξης ισχύος της εξαίρεσης από τον Προσωρινό Μηχανισμό Επιστροφής Μέρους Εσόδων Αγορών Επόμενης Ημέρας και Ενδοημερήσιας για τις συναλλαγές που αφορούν ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πωλούνται και εκκαθαρίζονται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, οι οποίες διατίθενται από κάθε υπόχρεο Συμμετέχοντα Παραγωγό ή ΦΟΣΕ ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, δυνάμει συμβάσεων φυσικής παράδοσης, σε ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, την 10η Μαρτίου 2023 (ημέρα φυσικής παράδοσης).”

Υπενθυμίζεται ότι οι βιομηχανικοί καταναλωτές είχαν επισημάνει ότι αποτελούσε μονόδρομο η συγκεκριμένη άρση του πλαφόν για την προώθηση των ΡΡΑs που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς επιτρέπουν στις επιχειρήσεις να προβλέψουν κόστη και να κλειδώσουν σταθερότητα στις τιμές σε μακροχρόνιο ορίζοντα.

Τα πρώτα

Βέβαια και η ΔΕΗ, που ήδη έχει προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις τόσο με τον όμιλο ΒΙΟΧΑΛΚΟ όσο και με τον όμιλο ΤΙΤΑΝ για την υπογραφή συμβάσεων προμήθειας δεκαετούς διάρκειας, θεωρεί θετική την όλη εξέλιξη και ζητούσε την άρση του πλαφόν.

Στο μεταξύ με βάση όσα έχουν γίνει ήδη γνωστά οι συμβάσεις αυτές τα δυο πρώτα χρόνια δηλαδή το 2023-2024 θα έχουν πιο υψηλή τιμή αναφοράς καθώς θα βασίζονται σε ενεργειακό μίγμα από τη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ, ενώ μετά τη διετία, όταν θα ακυριαρχεί η «πράσινη» καθώς θα εισέρχονται στο σύστημα τα φωτοβολταϊκά πάρκα που κατασκευάζει η ΔΕΗ σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως στα ορυχεία της Μεγαλόπολης και της Πτολεμαΐδας, θα υπάρξει αποκλιμάκωση.  

Η Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα διμερή συμβόλαια αποτελούν προτεραιότητα της Κομισιόν και εντάσσονται στις βασικές παραμέτρους των  ανακοινώσεων για τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα γίνουν επίσημα στις 16 Μαρτίου.

Στο κείμενο πρόταση που κατέθεσε την εβδομάδα που έρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι η βιομηχανία θα πρέπει να έχει έχει καλύτερη πρόσβαση σε πιο μακροχρόνια εργαλεία και αγορές, όπως τα διμερή συμβόλαια (ΡΡΑ) δίχως εμπόδια. 

Γιαυτό άλλωστε για τη σύναψή τους προβλέπεται μηχανισμός παροχής κρατικών εγγυήσεων η παροχή κρατικής εγγύησης, ενώ σε σχέση με τους παραγωγούς ΑΠΕ υπάρχει σχεδιασμός για συμμετοχή τους σε διαγωνισμό για διμερή συμβόλαια, όπου θα μπορούν να αφιερώνουν μέρος της παραγωγής του έργου τους. 

Παράλληλα στο σχέδιό της η Κομισιόν αναφέρει ότι στόχος είναι για τα προθεσμιακά συμβόλαια στόχοςμ η δημιουργία περιφερειακών τιμών αναφοράς προς ενίσχυση της διαφάνειας. Μένει να φανεί εάν το όλο σχήμα θα συνοδευτεί κι από χρηματοδοτικά εργαλεία για ενίσχυση των “πράσινων διμερών συμβάσεων” προμήθειας ενέργειας.

Πάντως η αρμόδια επίτροπος Κάντρι Σίμσον έχει αναφέρει ότι  η Κομισιόν θα παρουσιάσει στοχευμένες προτάσεις περί τα μέσα Μαρτίου, σημειώνοντας ότι η μεταρρύθμιση θα επικεντρωθεί στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας για της βιομηχανία, προκειμένου να προστατευτεί από τις μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής στην αγορά.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ