Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΆδ. Γεωργιάδης: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις-Αρνητικά...

Άδ. Γεωργιάδης: Οι εργαζόμενοι δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις-Αρνητικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στην Ολομέλεια εισάγεται την Πέμπτη για συζήτηση και ψήφιση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «Για την ενίσχυση της εργασίας – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 – Απλοποίηση ψηφιακών διαδικασιών και ενίσχυση της Κάρτας Εργασίας – Αναβάθμιση της επιχειρησιακής λειτουργίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και της Επιθεώρησης Εργασίας» μετά την κατά πλειοψηφία ψήφισή του και στην δεύτερη ανάγνωσή του από την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

   Υπέρ του νομοσχεδίου και στην β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου τάχθηκε η ΝΔ. Αντίθετα, ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας επέμειναν στην καταψήφισή του, ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί στην Ολομέλεια. 

   Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά την β’ ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Επιτροπή προανάγγειλε ότι θα κατατεθεί παράλληλα τροπολογία για ασφαλιστική κάλυψη όλων όσοι επλήγησαν από φυσικές καταστροφές ώστε να συνεχίσουν να έχουν υγειονομική περίθαλψη και για το ξεπάγωμα των τριετιών, καθώς και ότι με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια θα κατατεθούν και οι νομοθετικές βελτιώσεις που προτάθηκαν μετά την επεξεργασία στην Επιτροπή που θα αφορούν «διευκρινίσεις σχετικά με το πρόστιμο των 10.500 ευρώ που θα επιβάλλεται σε επιχειρήσεις για ψευδή χρήση επί σκοπού και με δόλο της ψηφιακής κάρτα εργασίας σε σχέση με την πραγματική εργασία των εργαζομένων της καθώς και διευκρινήσεις σχετικά με τον Ιατρό Εργασίας» 

   Ο κ. Γεωργιάδης, τόνισε πως «το νομοσχέδιο αυτό θα κριθεί στην πράξη και στη λειτουργία του από το χώρο της εργασίας» και εκτίμησε προσωπικά «ότι θα κριθεί απόλυτα θετικά, γιατί επιτρέπει στους εργαζόμενους να κάνουν νόμιμα περισσότερα πράγματα, να αυξάνουν αφού το επιθυμούν τα εισοδήματά τους και να οργανώνουν τη ζωή τους κατά ποιο τίμιο και ειλικρινή τρόπο».

   Ο υπουργός, υπογράμμισε πως «δεν καταργείται ούτε το 8ωρο, ούτε το πενθήμερο. Τελεία». Σημείωσε πως «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η δική υπουργία θέλουν να χαρακτηριστούν από μια ειλικρίνεια με τους εργαζόμενους και τους εργοδότες». Οι εργαζόμενοι είπε, «δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από τις μεταρρυθμίσεις μας καθώς είναι απόλυτα σταθμισμένες ώστε να βοηθήσουν τους εργαζόμενους να μπορούν, εάν θέλουν, να αυξήσουν τα εισοδήματά τους -όπως κάναμε με τις τριετίες που τις φέρνουμε δύο χρόνια νωρίτερα- αλλά ταυτόχρονα αυτό να γίνεται με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να μη διακινδυνεύουμε την ύπαρξη της ιδιωτικής οικονομίας στην Ελλάδα».

   Ξεκαθάρισε πως με την ενσωμάτωση της Οδηγίας, η δυνατότητα δοκιμαστικής περιόδου ενός εργαζόμενου σε μια επιχείρηση μειώνεται από 12 σε 6 μήνες και αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση απολύσει τον εργαζόμενο μετά τους 6 μήνες αυτή η απόλυση είναι άκυρη, ενώ με τον προηγούμενο νόμο που ίσχυε και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η επιχείρηση είχε το δικαίωμα να λήξει τη δοκιμαστική περίοδο μέχρι των 12 μηνών, συνεπώς η ρύθμιση αυτή είναι ευνοϊκότερη για τους εργαζόμενους». 

   Ο υπουργός, απαντώντας στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν πρέπει να διακατέχονται στην κριτική τους από «πολιτική υποκρισία», ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί έντονη κριτική στη δυνατότητα που παρέχεται σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων να μπορούν να ασκούν και την Ιατρική Εργασίας όταν αυτή η δυνατότητα και χωρίς καμία προϋπόθεση εκπαίδευσης δόθηκε για πρώτη φορά με νόμο το 2017, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έτσι φτάσαμε σήμερα να έχουμε 520 ιατρούς εργασίας και τότε δεν αντιδρούσε κανείς και δεν έλεγε αυτά που λέει σήμερα». 

   Πολιτικά μιλώντας, ο υπουργός παρατήρησε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι «στη ζωή δεν μπορείτε να τα έχετε όλα και Goldman Sachs και κομμουνισμό» και «από τη στιγμή που επιλέξατε μνημόνιο και ευρώ δεν μπορείτε να μιλάτε για κομμουνισμό, δεν γίνονται όλα στην ζωή. Το μισό νομοσχέδιο είναι η ενσωμάτωση της Οδηγίας υποχρεωτικής εφαρμογής στο εθνικό μας δίκαιο. Και αφού είστε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, τα πρώτα 18 άρθρα του σχεδίου νόμου είστε υποχρεωμένοι να τα ψηφίσετε γιατί εάν τα καταψηφίσετε θα πρέπει να μας εξηγήσετε τι θα πρέπει να κάνουμε, να βγούμε από την ΕΕ ή τι θα πούμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όπου θα παραπεμφθούμε και με πρόστιμο θα μας υποχρεώσει να τα ψηφίσουμε».

   Ο υπουργός αντέστρεψε τις επικρίσεις της Αντιπολίτευσης, ότι «το νομοσχέδιο μετατρέπει την αγορά εργασίας σε ζούγκλα» λέγοντας πως «σήμερα, η αγορά εργασίας είναι ζούγκλα, δηλαδή επιτρέπει να υπερισχύει το δίκαιο του ισχυρότερου που στη σχέση εργαζόμενου-εργοδότη, ο δεύτερος είναι ισχυρότερος» ενώ «με τις διατάξεις που θεσπίζονται η “μαύρη” εργασία ή το “εξτραδάκι του Σαββατοκύριακου” ρυθμίζονται με σχέσεις εργασίας, γίνονται “λευκά”, νόμιμα και με κανόνες με τον εργαζόμενο να έχει οφέλη και δικαιώματα». 

   Σχετικά με τους ελέγχους στην αγορά εργασίας, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το 2022 από την Επιθεώρηση Εργασίας έγιναν 1.200 έλεγχοι. Αναφορικά με την προσαύξηση του 40% τις Κυριακές στον επισιτισμό και στον Τουρισμό, ο υπουργός ανέφερε ότι ο κλάδος αυτός έχει κλαδική σύμβαση εργασίας και το υπουργείο Εργασίας δεν έχει λόγο να επέμβει σε ένα χώρο της οικονομίας που τα μέρη έχουν συμφωνήσει και υπογράψει από κοινού. Χαρακτήρισε αντιφατικό από την μια πλευρά το υπουργείο να επικρίνεται ότι θέτει υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα για εργατικές παραβιάσεις που θα οδηγήσουν τις επιχειρήσει να κλείσουν και από την άλλη να υποστηρίζετε ότι οι ίδιες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πληρώσουν ένα πρόστιμο όταν παρανομούν και κλείσουν, έχουν ταμειακά διαθέσιμα και υπερκέρδη και μπορούν να διπλασιάσουν τους μισθούς ώστε να μη χρειάζεται ο εργαζόμενος να έχει και δεύτερη εάν θέλουν εργασία». Οι επιχειρήσεις, είπε ο κ. Γεωργιάδης ακολουθούν μισθολογική πολιτική ανάλογα «με την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο. Γι’ αυτό δεν μπορεί με ένα νόμο να τριπλασιαστούν οι μισθοί γιατί οι επιχειρήσεις θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους και στο τέλος θα είμαστε όλοι άνεργοι» είπε ο υπουργός.

spot_img
300px by 250px ad for bank of Chania

MUST READ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ